یکی از عادیترین مسئلهها در افغانستان خشونت علیه زنان است!
خشونت علیه زنان، یکی از داغترین مباحث حقوق بشری در افغانستان است که در طی هفده سال اخیر دولت و دیگر نهادهای ملی و بینالمللی گفتمانهای زیادی را به راه انداختند و هزینههای هنگفتی به خرج رسید، اما هنوزهم بدترین فجایع در کشور قضایای نقض حقوق انسانی زنان است. در راستای شناسایی عوامل خشونت در افغانستان تاکنون نهادهای چون کمیسیون مستقل حقوق بشر، وزارت امور زنان، وزارت اطلاعات و فرهنگ و دیگر نهادهای مدنی و تحقیقاتی داخلی و خارجی کار کردهاند، اما تاهنوز راهکاری به وجود نیامده است که بتواند به طور بنیادین راهگشای این مسئله باشد.
وزارت امور زنان در هفته گذشته، روز شنبه، 17 نوامبر جهت گرامیداشت از «روز جهانی محو خشونت علیه زنان» یک برنامهای را دایر کرده بود. خانم دلبر نظری، وزیر امور زنان در این برنامه آماری را ارایه کرد که نشان میدهد در شش ماه نخست امسال کمتر از دو هزار شکایت از خشونت علیه زنان ثبت شده است. این رقم نشان میدهد که آمار ثبت شده در نمایندهگیهای وزارت امور زنان، نسبت به سال گذشته کاهش یافته است؛ اما وزارت اطلاعات و فرهنگ از گسترده شدن خشونت علیه زن شکایت میکند.
وزارت اطلاعات و فرهنگ، روز یکشنبه، 25 نوامبر در مرکز اطلاعات و رسانههای حکومت در کابل طی نشستی ضمن گرامیداشت از روز جهانی محو خشونت علیه زنان، از آغاز یک کمپین پانزده روزه برای محو خشونت علیه زنان خبر داد.
حسینه صافی، سرپرست وزارت اطلاعات و فرهنگ در این برنامه گفت که خشونت علیه زن تبدیل به یک فرهنگ شده است و برای از میان بردن این فرهنگ باید به طور بنیادین مبارزه شود. او افزود که برای محو خشونت باید دادخواهیها، برنامهها و تلاشها برای کاهش منع خشونت ترویج یابد و در ضمن، با ایجاد یک سیستم حمایتی از زنان، در این رابطه باید بر تطبیق قوانین همچون قانون منع خشونت علیه زنان و لوایح نافذ کشور نیز نظارت جدی صورت بگیرد.
با وجود قوانین نافذ و لوایح رسمی در افغانستان که از حقوق مسلم زنان حمایت میکند، اما به دلیل فقر، فساد، فرهنگ اجتماعی نامناسب و عدم حضور مؤثر زنان در سطوح تصمیمگیری و با صلاحیت حکومت؛ این اسناد قانونی هنوز به صورت درست تطبیق نشده است.
بنابراین، سرپرست وزارت اطلاعات و فرهنگ میگوید یکی از راههای بهتری که میتوان به پدیدهی خشونت علیه زنان پایان بخشید، حرکت هماهنگ دولت، مردم و رسانهها است که با تدویر برنامههای نمادین و آگاهیدهی از ابعاد و عوامل خشونت بتوان بر این معضله نقطه پایان گذاشت.
ضمن آنکه رسانهها ابزاری برای محو خشونت علیه زنان به شمار میرود تا با استفاده از فرصتهای رسانهای خشونت علیه زنان را کاهش داد، اما فریده نیکزاد، رییس «اتحادیه زنان ژورنالیست افغانستان» در این برنامه گفت که محیط رسانهها یکی از مکانهایی است که زنان خبرنگار در آن شاهد تبعیض و خشونت هستند. خانم نیکزاد افزود که تبعیض خود خشونتی است که شماری زیادی از زنان خبرنگار را از کار منصرف کرده است.
برای کاهش خشونت علیه زنان در کشور کمپاین پانزده روزه راهاندازی شده است که از 25 نوامبر، روز جهانی محو خشونت علیه زن تا 10 دسامبر، روز جهانی حقوق بشر ادامه دارد. وزارت اموز زنان، وزارت اطلاعات و فرهنگ، شبکه زنان افغان و شماری از نهادهای حقوقبشری، هرکدام با برنامههای متنوع این کمپاین را همراهی میکنند.
در همین حال، نجلا راحل، رییس شبکه زنان افغان میگوید که در ابتدا باید یک تحقیق سراسری صورت بگیرد تا مشخص شود که آمار خشونت علیه زنان افزایش یافته یا آمار ثبت شکایتهای خشونت. این در حالی است که ثبت خشونت در افغانستان تنها در مناطق امن و جاهایی ممکن است که نهادهای حامی حقوق زنان وجود داشته باشد. بنابر حضور و فعالیت گروههای تروریستی در اکثریت نقاط کشور به ویژه در ولایتهای شرقی، جنوب و شمال کشور مسایل حقوق بشری و حقوق زنان و کودکان پایمال میشود و دسترسی آنان به عدالت نیز سخت است.