گزارش: آمنه امید
زنها جمعیت که به خاطر جنگ خشونت، فقر و حصار خانه نشینی از رفتن به مکتب بازمانده بودند. اما امروز با هزاران امید و آرزو برای فردای بهتر، در صنف درسی می روند. قلم بر می دارند. و شمرده شمرده، واژهگانی را می نویسند. با خواندن رقعه و لوحهها لبخند از توانایی بر لبان شان نقش می بندند. این بانوان سپاسگزار مرکز سواد آموزیی هستند که فرصت یادگیریی دانش و سواد را برای آنها فراهم نموده است.
مؤسسهی فن آوران میهن دوستان، با ایجاد مرکزی برای آموزش سواد و حرفه به خانمها، از سوی گروهی به رهبریی غضنفرمیهن دوست در سال ۱۳۹۴ تأسیس شد. این مؤسسه توانسته است با ایجاد چهار مرکز آموزشی در شهر کابل زمینهی آموزش سواد و حرفه های همچون خیاطی را برای زنان فراهم نماید. تا کنون بیش از صد نفر را فارغ داده است.
آقای مهین دوست رییس مؤسسهی فن آوران میهن دوستان در گفت وگو با نیمرخ میگوید: ما بر اساس یک بررسی و سروی به این نتیجه رسیده ایم که سوادآموزی و تلاش برای محو بی سوادی یک ضرورت اساسی در جامعهی ما است. خوشبختانه خانم ها با درک این موضوع بسیار علاقهمندی زیادی برای سواد آموزی دارند. وی افزود: هدف اصلی مؤسسهی ما توانمند سازیی زنان در زمینه های شغلی است که این مهم نیازمند سواد و دانش می باشد. زنان با یاد گیری مهارت های خواندن، نوشتن و حساب کردن می توانند در زمینهی شغل های مانند خیاطی، آرایش گری و غیره در آمد خوبی داشته باشند.
مؤسسه فن آوران میهن دوستان با سرمایهی ۱۷۰هزار افغانی، از درآمد رستورانت میهن دوست تأسیس شد و امروز به کمک صندقهای خیریه برای این مرکز و همکاری تعدادی از خیرین، حمایت می شود تا زمینهی سواد را در مداریج بالاتر برای خانم ها فراهم نماید. در همین حال شاگردان این مرکز چنین گفتنی هایی دارند. خانم صدیقه یکی از فارغین این مرکز میگوید: درس خواندن در اینجا برایم خیلی مفید بوده است و امروز آموخته هایم را به دیگر زنان انتقال می دهم. این خانم در خانهی خودش به تعداد از خانم های دیگر، قرآن درس می دهد و برای آنها نوشتن و حساب کردن را می آموزاند. حبیبه و عفیفه از شاگردانی هستند که هنوز درسهای شان تمام نشده است. این خانمها با علاقه و پشت کار درس می خوانند و از خدمات این مرکز رضایت دارند. آنها دیگر زنها را نیز تشویق به درس خواندن می کنند. اما این خانم ها سواد در این سطح را کافی نمی دانند. آنها خواهان مکتبی برای ادامهی درس های شان هستند. این در حالی است که رییس این مرکز می گوید: اگر حکومت و مؤسسات فعال در این عرصه با او همکاری داشته باشد، او می تواند لیسهی فن و حرفه را برای خانمها ایجاد نماید تا همه بتوانند از نعمت سواد بهره مند شوند.