نیمرخ
  • گزارش
  • هزار و یک‌ شب
  • گفت‌وگو
  • مقالات
  • ترجمه
  • پادکست
هیچ نتیجه‌ای یافت نشد
نمایش همه‌ی نتایج
EN
نیمرخ

فمینیسم رویای جداسازی در سر ندارد بلکه برابری زن و مرد را می‌طلبد

  • نیمرخ
  • 26 سنبله 1397
Nawal_El_Saadawi_400x400

همچنان بخوانید

سیاست خارجی فمینیستی آلمان

سیاست خارجی فمینیستی آلمان در عمل به چه معناست؟

11 حمل 1402
سیاست خارجی فمینیستی آلمان

سیاست خارجی فمینیستی آلمان در عمل به چه معناست؟

4 حمل 1402

نویسنده: اخگر رهنورد

نگاهی به زنده‌گی، آثار و اندیشه‌های «نوال سعداوی»

قسمت دوم

ب. آثار

نوال سعداوی را در شش ساله‌گی ختنه کردند؛ در حمام خانه‌اش، آن هم در حالی که مادرش با لب‌خندی بر لب، آن صحنه را تماشا می‌کرد. این، اتفاقی بود که بعدها دست‌مایه بحث و گفت‌وگوهای فراوانی برای او، در آثار و نوشته‌هایش و نیز در سخنرانی‌هایش در کنفرانس‌های بین‌المللی شد. او در نوشته‌ها و ابراز نظرهایش، با ختنه اطفال، چه دختر و چه پسر، به مخالفت می‌پردازد و قایل به حفاظت از کودکان در برابر این عمل است.

او نوشتن را، زمانی‌که هنوز جوان بود، شروع کرد. اولین اثرش، «عشق را آموختم» (I learnt Love)، مجموعه‌ای از داستان‌های کوتاه، بود که در 26 ساله‌گی (1957) نوشت و منتشر کرد. «خاطرات یک زن پزشک» (1958)، را یک سال پس از آن منتشر کرد که در مورد آن می‌گوید: « اگرچه بسیاری از ویژه‌گی‌های قهرمانِ [این اثر] متناسب با خصایص یک زن مصری مثل من است که در آن سال‌ها در زمینه پزشکی فعال است، معذالک این اثر یک اثر داستانی است».

آثار سعداوی را شاید بشود به صورت کلی به سه دسته اتوبیوگرافی و خاطرات، آثار داستانی-ادبی و آثار غیرداستانی (تحقیقی) تقسیم‌بندی کرد. آثار داستانی-ادبی او (در حدود سی اثر) بیش‌تر از آثار غیرداستانی‌اش (ده اثر) است؛ و ژانرهای مختلفی دارند، از جمله: رمان، داستان کوتاه، و نمایش نامه. در این‌جا فهرستی از آثار او، بر اساس تقسیم‌بندی فوق، آورده می‌شود.

  1. اتوبیوگرافی و خاطرات

آثار ذیل، جزو خودزیست‌نامه‌ها و خاطرات نوال سعداوی‌اند: «خاطراتی از زندان زنان» (1983)، «سفرهایم به دور دنیا» (1986)، «خاطراتی از طفلی به نام سُعاد» (1990)، «زنده‌گی من، بخش 1» (1996)، «زنده‌گی من، بخش 2» (1998)، «زنده‌گی من، بخش 3» (2001).

  1. آثار داستانی-ادبی

این دسته از آثار او، نظر به ژانرهای شان، به سه گونه دیگر تقسیم می‌شود:

  • رمان‌ها: «خاطرات یک زن پزشک» (1958)، «غایب» (1969)، «دو زن در یک زن» (1971)، «زنی در نقطه صفر» (1973)، «مرگِ تنها مرد جهان» (1975)، «سقوط امام» (1987)، «جنیات و ابلیس» (1991)، «عشق در زمان نفت» (1993)، «رمان» (2004)، «زينة» (2009) و غیره.
  • داستان‌های کوتاه: آثار زیر جزو مجموعه/کلسیون‌های داستان‌های کوتاه سعداوی‌اند: «عشق را آموختم» (1957)، «لحظه‌ای از حقیقت» (1959)، «بخشش ناچیز» (1960)، «عین الحیات» (1976)، «مرگ وزیر پیشین» (1978) و ….
  • نمایش‌نامه‌ها: «دوازده زن در یک سلول» (1984)، «خدا در جلسه‏ همایش استعفا می‏دهد» (1996).

  1. آثار غیرداستانی (تحقیقی)

از آثار مهم غیرداستانی سعداوی می‌توان این‌ها را (به ترتیب تاریخ انتشار) نام برد: «زنان و جنسیت» (1969)، «زنْ اصل است» (1971)، «مردان و جنسیت» (1973)، «چهره عریان زنان عرب» (1974؛ که به فارسی هم ترجمه شده است)، «زنان و اختلال روانی» (1975)، «در باره زنان» (1986)، «نزاعی نو پیرامون آزادی زنان عرب» (1992)، «مجموعه مقالات» (1998)، «مجموعه مقالات» (2001)، «درهم شکستن موانع» (2004)، «زن، دین و اخلاق» (که به فارسی نیز ترجمه شده است).

***

آثار سعداوی اغلب به زبان عربی‌اند، اما در دهه هشتاد میلادی و پس از آن، که هم‌زمان است با اوج شهرت سعداوی، کتاب‌هایش به بسیاری از زبان‌های دنیا ترجمه شدند. البته تصویری که از او در رسانه‌ها و مجامع علمی-فرهنگی ساخته‌اند، بیش‌تر تصویر یک «فمینیست» است، تا نویسنده. دلیل این امر را او خود این گونه توضیح می‌دهد: «وقتی من زندان هستم، رسانه‏ها خیلی به موضوع علاقه‏مند هستند. ‌ولی وقتی رمان می‏نویسم، این علاقه به‌اندازه‏ توجه به ‏قضیه‏ حاد زندان یا دادگاه رفتن نیست. رسانه‏ها، زمانی به موضوع علاقه‌مند می‏شوند که جنبش فمینیستی، موضوع را مطرح می‏کند. فمینیسم، یعنی زندان، یعنی فهرست اعدام، یعنی دادگاه و مبارزه؛ این‌ها موضوعاتی هستند که به شدت برای رسانه‏ها جذاب هستند و جای کار دارند.» اما او، با توجه آثارش، که اغلب رمان استند، ترجیح می‌دهد به عنوان یک نویسنده شناخته شود. اما از طریق پلی که بین نوشتن و فمینیسم می‌زند، خودش را فمینیست هم می‌گوید: «فمینیسم برای من تلاش و مبارزه برای عدالت است؛ برابری یک زن و مرد، برابری میان طبقات و برابری کشورها است. این هدف هر نویسنده‏ای است. چرا من رمان می‏نویسم؟ چون عدالت را می‏خواهم. عدالت، آزادی و عشق، رویای من است. من سخت، از بی‏عدالتی و نابرابری آزرده‏خاطر هستم. در نتیجه، خشم‌گینم؛ می‏خواهم چیزی بنویسم و به نوعی مبارزه کنم. پس نوشتن من همان مبارزه با نابرابری و بی‏عدالتی است».

نوشتن به صورت کلی، و نوشتن رمان به صورت خاص، هدف زنده‌گی نوال سعداوی بوده است. او از نوشتن، لذتی می‌برد که دلیلی برای زنده ماندنش است: «تنها چیزی که کمک کرد زنده بمانم، لذت نوشتن بود، که لذتی بیش‌تر از سکس، برای من دارد. من از زنده‌گی خانواده‌گی‏ام هیچ لذتی نبردم، مگر از دخترم و پسرم. اما شوق و لذت نوشتن، بالاترین لذت است».

نوال سعداوی برای سال‌ها در مصر ممنوع التصویر بود. پخش خبر و سخنی در مورد او از تلویزیون‌های دولتی مصر ممنوع بود. برای چندین سال کتاب‌هایش در داخل مصر اجازه چاپ نمی‌یافتند، (شاید) از همین رو تعدادی از کتاب‌هایش در بیروت، لبنان، چاپ شده‌اند. همان‌گونه که در قسمت نخست گذشته ذکر شده بود که چاپ و نشر کتاب «زن و جنیست» برای او دردسرساز شد. نگارش نمایش‌نامه «خدا در جلسه‏ همایش استعفا می‏دهد»، که نقدی‎ست بر متون مقدس، نیز با مشکلاتی مواجه شد. سعداوی، که ده سال در مورد متون مقدس تحقیق کرده است، در مورد این کتاب و سرگذشت آن می‌گوید: «پدرم همیشه به من می‏گفت که؛ خدا، کتاب نیست، خدا انجیل یا قرآن نیست، خدا بعد از ماشین چاپ پیدا نشده. خدا عدالت، آزادی و عشق است. خدا وجدان ماست. در نمایش‌نامه‏ام در باره ‌این وجدان ‌و آگاهی صحبت کردم، که خدای ما در درون ماست، نه [در] کتاب مقدس.‌ دولت هم از همین موضوع خشمگین شد. من را به دادگاه کشاند و می‏خواست ملیت و گذرنامه‏ مصری را از من سلب کند. من هم اعتراض کردم که پس آزادی نوشتن کجاست؟ بالاخره در این دعوای دادگاه برنده شدم. چون دادگاه واقعن عادل بود و گفتند ما در مصر آزادی نوشتن داریم، ما نویسنده‏ را مجازات نمی‏کنیم و او آزاد است. این نکته هم در آن شرایط بدون آزادی، خودش مثبت است. می‏توان گفت که بعضی از قاضی‏ها و دادگا‏ه‏ها هستند که مدافع آزادی اندیشه‏اند و گروه‏های دیگر، گروه‏های سیاسی هستند که مخالف آزادی اندیشه هستند». اما کار به همین جا ختم نشد. سعداوی از سوی «جمعیت اسلامی‌مصر» به کفرگویی، الحاد، و توهین به دین و خدا، متهم شد، نمایش‌نامه متوقف و پاره شد و ناشر نمایش‌نامه، این اثر و نیز کتاب «سقوط امام» را جمع آوری کرد.

ادامه دارد…

پانوشت: نقل قول‌های مستقیم در این نوشته، از متن مصاحبه «آزاده اسدی» با دکتر سعداوی، که در سایت «کانون زنان ایرانی» نشر شده، برگرفته شده است.

موضوعات مرتبط
کلمات کلیدی: فمینیسم
دیدگاه شما چیست؟

دیدگاهتان را بنویسید لغو پاسخ

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

به دیگران بفرستید
Share on facebook
فیسبوک
Share on twitter
توییتر
Share on telegram
تلگرام
Share on whatsapp
واتساپ
پرخواننده‌ترین‌ها
پدرم مرا در بدل 300 هزار افغانی به یک معتاد مواد مخدر فروخت
گزارش

پدرم مرا در بدل 300 هزار افغانی به یک معتاد مواد مخدر فروخت

13 جوزا 1402

گزارش از تمنا غفور فتانه هنگامی که تنها 16 سال سن داشت، عکس شخصی را در مقابل خودش می‌دید که به گفته دیگران قرار بود همسر زندگی‌اش شود. وی در آن سن درک واضحی از ازدواج و زندگی...

بیشتر بخوانید
زنانی مبتلا به همورویید که به جای معالجه سرزنش می‌شوند 
هزار و یک شب

زنانی مبتلا به همورویید که به جای معالجه سرزنش می‌شوند 

2 جوزا 1402

راهروها و سالن‌های انتظار شفاخانه‌های خصوصی و دولتی در شهر کابل؛ دو محیط متفاوت برای زنانِ متفاوت است.درسالن‌های انتظار شفاخانه‌های خصوصی انگار فقط زنان خوش شانسی توانستند راه یابند که از نظر اقتصادی مشکلات کم‌تری...

بیشتر بخوانید
کودک همسری
گوناگون

خاطرات عروس ۱۱ ساله

5 حوت 1401

قسمت دوم | بعد از «شب زفاف» تا هفت ماه با شوهرم همبستر نشدم. چون ترسیده بودم و شب زفاف برایم شبیه یک کابوس شده بود.تا آنجا که می‌توانم بگویم بدترین قسمت زندگیم آن شب بود.

بیشتر بخوانید
«روزهای دشواری‌ست، اما تسلیم نخواهم شد»
زنان و مهاجرت

«روزهای دشواری‌ست، اما تسلیم نخواهم شد»

6 جوزا 1402

دوهفته از آمدن مان به ایران می‌گذرد. افغانستان که بودم تصورم از زندگی در ایران چیز دیگری بود. اتاق‌های قشنگ و خوش منظر؛ صالون کلان با آشپزخانه‌ی مجهز و زیبا؛ حویلی کوچک اما با صفا و تمیز. بار...

بیشتر بخوانید
کشف هویت جنسی
هزار و یک شب

یاسمین: کشف هویت جنسی‌‌ام سخت، اما دل‌پذیر بود

14 جوزا 1402

«از زمانی که خیلی کوچک بودم یادم می‌آید وقتی در جمع پسرها قرار می‌گرفتم حس فرار به من دست می‌داد و فکر می‌کردم کسی در گوشم می‌گوید باید از این جمع جدا شوی. البته یک حس...

بیشتر بخوانید
Nimrokh Logo
بستر گفتمان زنانه

نیمرخ رسانه‌‌ی آزاد است که با نگاه ویژه به تحلیل بررسی و بازنمایی مسایل زنان می‌پردازد. نیمرخ صدای اعتراض و پرسش زنان است.

  • درباره نیمرخ
  • تماس با ما
  • شرایط همکاری
Facebook Twitter Youtube Instagram Telegram Whatsapp
نسخه پی دی اف

بایگانی

نمایش
دانلود
بایگانی

2022 نیمرخ – بازنشر مطالب نیمرخ فقط با ذکر کامل منبع مجاز است.

هیچ نتیجه‌ای یافت نشد
نمایش همه‌ی نتایج
  • گزارش
  • هزار و یک‌ شب
  • گفت‌وگو
  • مقالات
  • ترجمه
  • پادکست
EN

-
00:00
00:00

لیست پخش

Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00