نیمرخ
  • گزارش
  • هزار و یک‌ شب
  • گفت‌وگو
  • مقالات
  • ترجمه
  • پادکست
هیچ نتیجه‌ای یافت نشد
نمایش همه‌ی نتایج
EN
نیمرخ

زینب قربانی حادثه کربلا است یا قهرمان؟

  • نیمرخ
  • 2 میزان 1397

هستی عاصی

او نماد زنی است که یاد گرفته چگونه مسوولیت برجسته ساختن کارهای مردان را به دوش بکشد

الگوبرداری یکی از خصیصه‌های بشری است، اما قهرمان‌سازی و در پی آن بت ساختن از هیچ خصوصیت افغان‌ها. سالانه، دفترهای دولتی، خصوصی و نیز تمام دانشگاه‌ها و دیگر برنامه‌ها به خاطر سال‌روز قهرمان‌های هر قوم و مناسبات دینی و مذهبی، بی‌شمار تعطیل می‌شوند. این روند بی‌هیچ تغییری به پیش می‌رود. از این میان می‌توان از ماه محرم نام برد. در ماه محرم، ده روز تمام شهر سیاه پوش می‌شود و سروصدا از کوه‌های بلند شهر بالا می‌رود. شیعه مذهب‌ها، سر هر کوچه دکه باز می‌کنند و هر دکه حداقل یک بلندگوی بزرگی دارد که صدایش در تمام شهر می‌پیچد. ملاها تمام وقت در حال زار زدن و به گریه واداشتن مردم‌اند. آن‌ها از آزادی و دلیری حسین سخن می‌گویند، اما خودشان نه معنای آزادی را می‌دانند و اگر خود می‌دانند، نمی‌توانند به مردم بفهمانند که آزادی یعنی چه، برای چه و چرا!؟

دوست‌داران امام حسین و دیگر شهدای کربلا نه به فکر مردم است و نه تفکر آزادی در سر دارند. افراد زیر سن (پسران) بیش‌ترین شور را در شهر به پا می‌کنند. به‌طور صد در صد می‌توان گفت که این نوجوان‌ها درکِ از چرایی کشته شدن حسین ندارند. آن‌ها حسین را نمی‌شناسند و نمی‌دانند که چرا و برای چه کشته شد. بنابراین، با اطمینان می‌توان گفت که تمام این‌ها نتیجه الگوسازی و قهرمان‌بازی‌های است که هیچ درک از آن صورت نگرفته. نه قهرمان با هدف قهرمانی‌اش شناخته شده است و نه تبلیغ‌گران این روند، دانایی فهم و فهماندن این موضوع را دارند. به طور نمونه؛ وضعیت زنان در روزهای محرم. اکثر زنان افغانستان بی‌سواد اند. آن‌ها نه حسین را خوب می‌شناسند و نه زینب را؛ اما جالب این‌جاست که نه تنها در روزهای محرم بل، سخن همیشه‌گی زنان و مردان این است که ما (زنان) باید فاطمه و زینب را الگو قرار دهیم و از آن‌ها نحوه‌ای زنده‌گی کردن را بیاموزیم.

الگوهای زنده‌گی باید افرادی باشند که دانا، توانا و بهتر از کسانی هستند که قبل و بعد از آن‌ها می‌شناسیم. اما اگر صادقانه به این مسئله نگاه کنیم پی می‌بریم که این دو الگوی زنان مسلمان، به جز دختر و نواسه بودن شخصی به نسبت پیامبر، هیچ امتیاز دیگری ندارند. اگر کسی ادعای این را داشته باشد که زینب راوی حادثه کربلا است و در صورت نبودن زینب این حادثه محو تاریخ می‌شد؛ اما در حقیقت زینب نماد زن مسلمان است که در درجه دوم پس از مردان قرار داده می‌شود. او نماد زنی است که نصف مرد به حساب می‌رود و در حضور مرد حق سخن گفتن ندارد. واقعیت این است که زینب نماد زنی است که طرح تمام زنده‌گی‌اش را مردان ترسیم می‌کنند و او یاد گرفته چگونه مسوولیت برجسته ساختن کارهای مردان را به دوش بکشد. زینب اگر قهرمان بودی باید از جنگ جلوگیری می‌کرد و یا پیش از کشته شدن برادرش خود به میدان می‌رفت و تاریخ می‌ساخت؛ اما زینب در صورت اجبار مسوولیت روایت حادثه کربلا را به دوش گرفت. چون تنها مردِ باقی مانده برای زینب امام بیمار بود که حتا از میان آتش خیمه توان نجات دادن خودش را نداشت.

زینت نیز مثل هر زن دیگر در تاریخ دنیای مردسالار قربانی قهرمان‌بازی‌های مردان است. نقش او به عنوان زن و نواسه پیامبر در رساندن پیام مسلمانی هیچ است. او نه کاتب است، نه جنگ‌جو و نه طرح‌ریز برنامه‌های جنگی و سیاسی. او در صورت اجبار، با پوشیده‌گی تمام (به نقل تاریخ) در مجلس یزید می‌رود. او در آن‌جا رفت و سخن‌راند چون مردی نبود. اگر مردی می‌بود قطعن زینب نمی‌رفت تا سخنانش را بگوید. اما در مقایسه با مادرش فاطمه زهرا، زینب کارهای بیش‌تری انجام داده، چون نقش فاطمه هیچ‌تر از دخترش است. باید روشن شود که اهمیت الگوسازی فاطمه برای زنان چیست؟ او که جز اشک ریختن در سوگ مرد(پدرش) هیچ‌کاری نکرده بود، آیا ما هم تمام روز در خانه نشسته طفل به دنیا بیاوریم و در سوگ مرگ عزیزان خود اشک بریزیم؟ اهمیت کارکرد عایشه به مراتب بیش‌تر از فاطمه و زینب است. عایشه حداقل به‌خاطر دفاع از حق خودش در جنگ با علی رو در رو شد و خود نیز در میدان حضور داشت. (البته باید ذکر کرد؛ اگر در این قسمت مقایسه صورت گرفته به دلیل این نیست که بخواهیم عایشه را الگو قرار بدهیم، چون او نیز قربانی بود و در نه ساله‌گی با محمد هم‌خوابه شده بود.)

تا زمانی‌که الگوهای زنان کسانی باشند که خود ترویج کننده‌ای پس از مرد بودن‌اند، به جایی نخواهیم رسید. با الگو قرار دادن زینب همه‌ی زنان فکر می‌کنند که ما در صورت نبود مردان قدرت‌نمایی کنیم و این کار نیز به خاطر برجسته ساختن قهرمان‌بازی‌های مردان باید باشد.

همچنان بخوانید

نوروز با یک «سین»

نوروز با یک «سین»

1 حمل 1402
نوروز مبارک

نوروز مبارک!

1 حمل 1402
موضوعات مرتبط
دیدگاه شما چیست؟

دیدگاه‌ها 1

  1. حق 🗣🗣 says:
    2 هفته پیش

    خجالت بکشید بی هیاهو

    پاسخ

دیدگاهتان را بنویسید لغو پاسخ

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

به دیگران بفرستید
Share on facebook
فیسبوک
Share on twitter
توییتر
Share on telegram
تلگرام
Share on whatsapp
واتساپ
پرخواننده‌ترین‌ها
 خاله‌ام از ساده‌لوحی‌ من سواستفاده کرد
هزار و یک شب

 خاله‌ام از ساده‌لوحی‌ من سواستفاده کرد

27 حوت 1401

خاله‌ی صدیقه زمانی‌که متوجه شد میان صدیقه و شریف تفاوت‌های فکری وجود دارد و شریف اندکی از صدیقه ناراضی است، از این فرصت استفاده‌ کرد تا آن‌ها را از هم دور بسازد و این پیوند...

بیشتر بخوانید
فرزندآوری برای مسئول ساختن شوهرم اشتباه بود
هزار و یک شب

فرزندآوری برای مسئول ساختن شوهرم اشتباه بود

23 حوت 1401

یاسمن را به ظاهر دادند و در بدلش خواهر ظاهر را به برادر یاسمن گرفتند. هرچند یاسمن از بودن و ازدواج با ظاهر خوشحال بود، اما ظاهر از این ازدواج راضی نبود و یاسمن را نمی‌خواست. او...

بیشتر بخوانید
ازدواج اجباری در بدل قرض پدر
گزارش

پدرم مرا در بدل قرضش به شوهر داد

25 حوت 1401

پدرم بی‌کار بود، مدت‌ها می‌شد که کار نمی‌کرد و درآمدی نداشت. نه نفر در خانه نان‌خور بودیم و فقط پدرم نان‌آور بود. ما چهار خواهر و چهار برادر بودیم که با پدر و مادرم یک‌جا ده نفر...

بیشتر بخوانید
نامادری
هزار و یک شب

نامادری

2 حوت 1401

مادرم که فوت شد، پدرم ازدواج مجدد کرد. زندگی ما از این رو به آن رو شد. نامادری‌ام تا که اولاد‌دار نشده بود با ما خوب رویه می‌کرد. اولاددار که شد رویه‌اش تغییر کرد.

بیشتر بخوانید
ازدواج زیر سن
هزار و یک شب

در چهار سالگی مرا به شوهر دادند

15 حوت 1401

نمی‌دانستم که شوهر دارم. اولین بار پدرم برایم گفت که وقتی چهار ساله بودم او مرا به شوهر داده و به نام پسر کاکایم کرده است.

بیشتر بخوانید
Nimrokh Logo
بستر گفتمان زنانه

نیمرخ رسانه‌‌ی آزاد است که با نگاه ویژه به تحلیل بررسی و بازنمایی مسایل زنان می‌پردازد. نیمرخ صدای اعتراض و پرسش زنان است.

  • درباره نیمرخ
  • تماس با ما
  • شرایط همکاری
Facebook Twitter Youtube Instagram Telegram Whatsapp
نسخه پی دی اف

بایگانی

نمایش
دانلود
بایگانی

2022 نیمرخ – بازنشر مطالب نیمرخ فقط با ذکر کامل منبع مجاز است.

هیچ نتیجه‌ای یافت نشد
نمایش همه‌ی نتایج
  • گزارش
  • هزار و یک‌ شب
  • گفت‌وگو
  • مقالات
  • ترجمه
  • پادکست
EN

-
00:00
00:00

لیست پخش

Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00