نیمرخ
  • گزارش
  • هزار و یک‌ شب
  • گفت‌وگو
  • مقالات
  • ترجمه
  • پادکست
هیچ نتیجه‌ای یافت نشد
نمایش همه‌ی نتایج
EN
نیمرخ

انتخاب ناآگاهانه‌ی زنان؛ خطر جدی برای دموکراسی

  • نیمرخ
  • 7 عقرب 1397
13970728000911_Test_PhotoN

انتخاب ناآگاهانه‌ی زنان؛ خطر جدی برای دموکراسی

عارفه پیکار
تقویت آگاهی زنان باعث تقویت خرد جمعی در یک کشور می‌شود

انتخابات پارلمانی 28 میزان تجربه نمایش قدرت مردم بعد از هشت سال بود. دموکراسی چیزی نیست جز بازتاب آن‌چه مردم می‌خواهند. انتخاب مردم؛ سرنوشتی را بر مردم حاکم می‌سازد که مردم سزاوار آن سرنوشت است. دموکراسی زمانی رضایت عامه را در قبال خواهد داشت که انتخاب کننده‌گان اهمیت استفاده از رای شان را بدانند. در کشوری مثل افغانستان که هنوز اکثریت مطلق زنان حتا از سواد خواندن و نوشتن محروم اند؛ مضرترین انتخاب؛ رای زنانی می‌باشد که بدون تحلیل و تحت تاثیر عوامل مختلف در راستای صلاحیت بخشیدن به افراد و سازمآن‌ها استفاده می‌شود.

جدا از بحث تقلب آن‌چه امروز در قوه مقننه و اجراییه داریم؛ محصول تصامیم ما در فرایندهای انتخاب است. یکی از ویژه‌گی‌های بارز دموکراسی در کشورهای جهان سوم همین انتخاب ناآگاهانه شهروندان است که به نظام مشروعیت حقوقی می‌بخشد و استبداد سازمان یافته را توسط شهروندان نهادینه می‌سازد.

جوامعی که عمدن یا تحت عوامل مختلف شهروندان شان در تاریکی زنده‌گی نمایند مطئمنن در فرایندهایی که قدرت مردم تمثیل می‌شود؛ قدرت مردم در تاریکی و در تضاد با منافع جمعی تمثیل می‌شود. تجربه هیجده سال دموکراسی در افغانستان نشان می‌دهد که توده مردم بزرگ‌ترین مجموعه منتقد علیه حکومت و قوه مقننه را تشکیل می‌دهند. ولی با فرا رسیدن فصل انتخابات همین مجموعه منتقد بازهم برخلاف خیر عمومی‌ و به‌صورت ناآگانه در مسیر تداوم روند موجود تصمیم می‌گرفتند. سطح آگاهی پایین و فقر مشخصه عمومی‌ شهروندان افغانستان هست. ولی در این میان آسیب پذیرترین مجموعه را زنان تشکیل می‌دهد.

بی‌سوادی، حاکمیت فقر و در حاشیه قرار داشتن زنان از تصمیم‌گیری از جمله مواردی هست که محرومیت مضاعف را بر زنان تحمیل می‌کند. در موجودیت چنین فضایی دشوار است توقع داشته باشیم زنان از قدرت رای شان به‌درستی استفاده کنند و کم‌تر مورد استفاده ابزاری قرار بگیرند. حاکمیت فقر و بی‌سوادی تقدس‌گرایی کاذب را در بین زنان تقویت کرده که در نهایت از احساسات مذهبی، فقر اقتصادی و روحیه عاطفی زنان استفاده تبلیغاتی صورت می‌گیرد. برای دموکراسی نوپای چون افغانستان تصمیم بر مبنای احساسات، تصمیم در اثر ناگزیری‌های اقتصادی و تصمیم تحث تاثیر احساسات مذهبی خطرناک‌تر از هر مورد دیگری هست که افغانستان و منافع مردم افغانستان را تهدید می‌کند.

نمونه‌های بارز استفاده‌های ابزاری از زنان را می‌توان در جریان کمپاین‌های انتخابات پارلمانی 1397 دید. فروش رای هم بیش‌تر از مردان در میان زنان مستندسازی شد و رای زنان هم بیش‌تر در راستای قدرت بخشی مردان استفاده شد. این برخلاف اصول دموکراسی‌ای است که توقع داشته باشیم مردان توسط مردان انتخاب گردند و زنان توسط زنان. هدف از اشاره به آسیب‌پذیری زنان تقویت شکاف‌های جنسیتی نیست. بلکه هدف اشاره به محرومیت زنان، ابزار قرار گرفته‌گی زنان و نبود خودباوری در میان زنان است. من باور دارم تقویت آگاهی زنان باعث تقویت خردجمعی در یک کشور می‌شود. مردان مرد زاده نمی‌شود این زنان‌اند که مردانه‌گی را به آن‌ها می‌آموزند. این زنان‌اند که دست پرورده‌اش را بهتر و برتر از خودش می‌داند. نتایج اولیه نشان می‌دهد که آرای پایین متعلق به زنان می‌باشد. و این وضعیت نشان دهنده آن است که زنان در انتخابات پارلمانی جدا از این‌که کم‌تر مورد حمایت جامعه قرار گرفته‌اند، حتا از سوی زنان نیز مورد استقبال قرار نگرفته‌اند.

پیام اساسی انتخابات پارلمان امسال به هواداران مردم‌سالاری؛ توان‌مندسازی زنان و تقویت نهادهای آموزشی است. محو فقر در میان زنان و به‌صورت عام در میان توده مردم نیز گره خورده به بلند بردن دانش عمومی‌ در میان شهروندان به‌خصوص زنان است. آموزش قدرت تصمیم‌گیری را آگاهانه و مسوولیت‌پذیری را در فرایندهای انتخاب نهادینه می‌سازد. تا زمانی که زنان ارزش و قدرت رای خویش را ندانند این غیر واقع‌بینانه هست که مردم‌سالار امور باشند. در فضایی که از فقر و عواطف مذهبی شهروندان به‌خصوص زنان استفاده تبلیغاتی صورت بگیرد، این توقع خیال پردازانه هست که نخبه‌ها در سیاست و قدرت سهیم باشند.

آن‌چه ما را به فردای بهتر امیدوار تر می‌سازد اندک تغییر در نگرش و طرز قضاوت‌های مردان نسبت به زنان در سیاست است. در انتخابات‌های گذشته از زنده‌گی شخصی زنان تا توطئه‌های هدف‌مند از جمله مواردی بود که حضور زنان در سیاست سبوتاژ می‌شد. اما در انتخابات پارلمانی امسال کم‌تر مواردی از دسیسه‌سازی علیه زنان به چشم می‌خورد و دسیسه‌ها بیش‌تر در میان مردان طرح و تطبیق می‌شد. و آخرین پیام؛ سیاست انسانی نخواهد شد، مردم سالار امور نخواهد شد و شهروندان از ابزار شده‌گی رهایی نخواهد داشت تا نگاه‌ها و قضاوت‌ها از پایین به سطوح بلند قدرت و سیاست انسانی نشود.

تا زمانی که زنان به منابع تولید دست‌رسی نداشتند، فقر اقتصادی چون سایه سرنوشت آن‌ها را دنبال می‌کند و تا زمانی که زنان بلندترین رقم بی‌سوادان را در یک کشور تشکیل دهند دشوار است لیاقت و اهلیت معیار قضاوت‌ها قرار بگیرد.

همچنان بخوانید

مراکز آموزشی دختران

تداوم زن‌ستیزی؛ طالبان مراکز آموزشی خصوصی را نیز بر روی دختران مسدود کردند

8 جوزا 1402
نوار بهداشتی چیست؟

«زنان روستایی حتا نمی‌دانند لباس زیر و نوار بهداشتی چیست؟»

7 جوزا 1402
موضوعات مرتبط
دیدگاه شما چیست؟

دیدگاهتان را بنویسید لغو پاسخ

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

به دیگران بفرستید
Share on facebook
فیسبوک
Share on twitter
توییتر
Share on telegram
تلگرام
Share on whatsapp
واتساپ
پرخواننده‌ترین‌ها
زنانی مبتلا به همورویید که به جای معالجه سرزنش می‌شوند 
هزار و یک شب

زنانی مبتلا به همورویید که به جای معالجه سرزنش می‌شوند 

2 جوزا 1402

راهروها و سالن‌های انتظار شفاخانه‌های خصوصی و دولتی در شهر کابل؛ دو محیط متفاوت برای زنانِ متفاوت است.درسالن‌های انتظار شفاخانه‌های خصوصی انگار فقط زنان خوش شانسی توانستند راه یابند که از نظر اقتصادی مشکلات کم‌تری...

بیشتر بخوانید
«روزهای دشواری‌ست، اما تسلیم نخواهم شد»
زنان و مهاجرت

«روزهای دشواری‌ست، اما تسلیم نخواهم شد»

6 جوزا 1402

دوهفته از آمدن مان به ایران می‌گذرد. افغانستان که بودم تصورم از زندگی در ایران چیز دیگری بود. اتاق‌های قشنگ و خوش منظر؛ صالون کلان با آشپزخانه‌ی مجهز و زیبا؛ حویلی کوچک اما با صفا و تمیز. بار...

بیشتر بخوانید
«بعد از مرگ شوهرم باید زن برادرش می‌شدم»
هزار و یک شب

«بعد از مرگ شوهرم باید زن برادرش می‌شدم»

2 جوزا 1402

خانه‌‌ای‌ قدیمی با دیوارهای رنگ و رو رفته و بعضاً فروریخته‌اش، سمیه 14 ساله و مادرش کریمه 33 ساله‌ را درون یکی از اتاق‌های کوچکش که تا سوراخ شدن دیوارهایش چیزی نمانده جا داده است. این خانه در دورترین نقطه‌ی غرب کابل...

بیشتر بخوانید
کودک همسری
گوناگون

خاطرات عروس ۱۱ ساله

5 حوت 1401

قسمت دوم | بعد از «شب زفاف» تا هفت ماه با شوهرم همبستر نشدم. چون ترسیده بودم و شب زفاف برایم شبیه یک کابوس شده بود.تا آنجا که می‌توانم بگویم بدترین قسمت زندگیم آن شب بود.

بیشتر بخوانید
«شب که ناپدری‌ام به من تجاوز کرد…»
هزار و یک شب

«شب که ناپدری‌ام به من تجاوز کرد…»

26 ثور 1402

خودش را «گندم» معرفی می‌کند، خال‌کوبی ظریف روی گردنش، مو‌های که دخترانه‌ کوتاه شده است، دستانی نه چندان ظریف و ناخن‌های لاک خورده و لحن خاص حرف زدنش همگی نشان می‌دهند او زن است که در کالبد یک مرد به دنیا آمده...

بیشتر بخوانید
Nimrokh Logo
بستر گفتمان زنانه

نیمرخ رسانه‌‌ی آزاد است که با نگاه ویژه به تحلیل بررسی و بازنمایی مسایل زنان می‌پردازد. نیمرخ صدای اعتراض و پرسش زنان است.

  • درباره نیمرخ
  • تماس با ما
  • شرایط همکاری
Facebook Twitter Youtube Instagram Telegram Whatsapp
نسخه پی دی اف

بایگانی

نمایش
دانلود
بایگانی

2022 نیمرخ – بازنشر مطالب نیمرخ فقط با ذکر کامل منبع مجاز است.

هیچ نتیجه‌ای یافت نشد
نمایش همه‌ی نتایج
  • گزارش
  • هزار و یک‌ شب
  • گفت‌وگو
  • مقالات
  • ترجمه
  • پادکست
EN

-
00:00
00:00

لیست پخش

Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00