گزارش: نیمرخ
از روز جهانی محو خشونت علیه زنان در وزارت امور زنان در حالی گرامیداشت شد که در شش ماه نخست سال نزدیک به دو هزار قضیه خشونت علیه زنان ثبت شده است.
وزارت امور زنان، روز شنبه، 26 عقرب در «تالار سینما زینب» در داخل این وزارت در محیط امنی با تدویر برنامه سخنرانی، نمایش فلم کوتاه و تیاتر روز جهانی محو خشونت علیه زنان(25 نوامبر) را با تقدیر از چندین بانوی عضو نهادهای امنیتی گرامیداشت نمودند.
هرچند تمام محتوای برنامه از وجود خشونت شکایتهای خانوادهگی و گروههای تروریستی شکایت داشت، اما مسوولان وزارت امور زنان از کاهش آمار خشونتها علیه زنان در کشور خبر داد.
خانم دلبر نظری، وزیر امور زنان در این برنامه گفت که در شش ماه نخست سال جاری 1826 قضیه خشونت علیه زنان در ریاستهای ولایتی این وزارت ثبت شده که از این جمله 831 قضیه آن حل و فصل گردیده و متباقی از طریق مشاورههای حقوقی رفع شده است.
هرچند پشت این اعداد، واقعیتهای تلخ و زجرهای زیادی نهفته است که قربانیان این قضایا متحمل شده اند، اما به تناسب سالهای گذشته این اعداد فروکاست کرده است.
آمار خشونت علیه زنان از سراسر کشور که توسط کمیسیون مستقل حقوق بشر ارایه شده است، در سال گذشته، 4340 قضیه و در سال 1395 خورشیدی، 5575 مورد بوده است.
این در حالی است که در طی هفده سال اخیر محو خشونت علیه زنان و برنامههای توانمندسازی زنان به عنوان یکی از ماموریتهای اصلی حکومت به شمار میرود و دهها نهاد فعال حقوق زن نیز در این عرصه کار کرده اند.
میرویس بلخی وزیر معارف کشور در برنامه گرامیداشت از روز جهانی محو خشونت علیه زنان گفت که زنان در افغانستان هنوز هم با مشکل حق و هویت مواجهاند؛ بنابراین برای این که یک جامعه سالم و به دور از خشونت داشته باشیم ضرورت مینماید تا تمامی ادارههای حکومت، نهادهای مدنی و زن و مرد ملت افغانستان در راستای حمایت از زنان مبارزه کنند.
او افزود که بدین منظور، وزارت معارف در نصاب جدید تعلیمی خویش تلاش کرده است تا ادبیات تبعیض جنسیتی را از بین ببرد؛ «پس از این دیگر اکرم با خواهرش به مکتب نمیرود، بلکه اکرم با کریمه به مکتب میرود.» یعنی اگر زنان بخواهد به حق شان برسد و توانمند شوند باید ابتدا هویت مشخص داشته باشند و در پشت هویت مردان پنهان نمانند.
به نظر میرسد که تلاشها برای تساوی جنسیتی و محو خشونت در افغانستان ادامه دارد و نهادهای حکومتی نیز بدین موضوع توجه کرده اند، اما زنان قبل از توانمند شدن در کارهای بیرون از خانه مکلف هستند تا برای شان محیط امنی از آن خود داشته باشند. گزارشهایی که در مورد واقعات خشونت منتشر شده است نشان میدهد که 94 درصد خشونت علیه زنان در محیط خانه رخ میدهد و 90 درصد آن توسط مردان اعمال میشود.
در همین حال، وزارت امور زنان که از سال 1382 خورشیدی تاکنون در بخشهای دادخواهی، حمایت و نظارت از فعالیتها در امور زنان کار کرده است، همه ساله از 25 نوامبر کمپاین سراسری را به راه میاندازد تا پیامدهای خشونت را برای مردم توضیح دهد و برای محو این پدیده آگاهیدهی نماید.
امسال نیز از 25 نوامبر/ 4 قوس تا 10 دسامبر/ 19 قوس، به مدت 15 روز مدت کمپاین سراسری منع خشونت علیه زنان اعلام کرده است. تمامی نهادهای فعال در عرصه حقوق زنان ملزم به همکاری هستند تا از طریق نشرات شان و با تدویر برنامههای آگاهیدهی از پیامدهای خشونت، در راستای ساختن یک اجتماع سالم و برابر گام بردارند.
خشونت علیه زنان در افغانستان شامل قضایای ضرب و شتم، قتل، تجاوز، سنگسار و ازدواجهای اجباری و زیر سن میباشد که به صورت مداوم در چارچوب فرهنگ سنتی و رفتار نادرست اجتماعی مردم تداوم یافته است. اکثریت قربانیان این قضایا در مناطق تحت نفوذ گروههای تروریستی حتا شکایت شان ثبت و رسیدهگی نمیشود.