نیمرخ
  • گزارش
  • هزار و یک‌ شب
  • گفت‌وگو
  • مقالات
  • ترجمه
  • پادکست
هیچ نتیجه‌ای یافت نشد
نمایش همه‌ی نتایج
EN
نیمرخ

زنان در کجای تکت‌های انتخاباتی قرار دارند؟؟

  • نیمرخ
  • 24 جدی 1397
عکس عارفه پیکار

 

عارفه پیکار
استاد دانشگاه و فعال حقوق زن

برای نمایش قدرت زنان آماده شویم!

فصل انتخابات فصل تیم‌سازی و فصل مبارزه برای کسب قدرت است. اکنون که تیم‌های انتخاباتی در حال شکل‌گیری‌ست نصف از پیکر جامعه انگار در خواب زمستانی به‌سر می‌برد. تجربه سه انتخابات ریاست جمهوری در افغانستان نشان می‌دهد که تکت‌های انتخاباتی با نگاه فصلی، انتخاباتی و ابزاری به مشارکت سیاسی زنان در زمان تدوین منشور انتخاباتی و تکت انتخاباتی موضوع مشارکت سیاسی زنان را در سطح رای دهنده تنزیل داده اند. در جریان کمپاین‌های انتخاباتی هم فقط تمام تمرکز بر سر جلب آرای زنان است نه داعیه حقوق شهروندی زنان. گذراندن سه انتخابات تجربه بزرگ و آموختنی سیاسی برای زنان است. این‌که چگونه در متن برنامه‌ها قرار بگیریم، معیار حمایت مان چه باشد، تعهدات قابل اجرا برای مشارکت زنان در ساختار قدرت را چگونه بدست آوریم و چگونه نگاه ابزاری با نگاه تعهد مدار و ارزش مدار به حقوق زنان را تقکیک نماییم از مواردی هست که می‌توان به راحتی بعد از مشاهده برنامه، نیت و گذشته سیاست تکت‌های انتخاباتی استنتاج نمود.

وضعیت اکنون زنان با پنج سال و یک دهه قبل کاملن متفاوت است. در کنار هزاران چالش و نگاه‌های سنتی؛ ظرفیت بلند برای مبارزه سیاسی در میان زنان وجود دارد. اکنون میدان بازی به‌روی ما نیز باز است. هیچ تکت انتخاباتی نمی‌تواند بدون حضور زنان برنده شود.اما موضوع مهم این است که صدای مان را بلند کنیم بجای این‌که در زمان انتخابات به یاد مشارکت زنان بیفتند از همین حالا مشارکت زنان را به عنوان اجندای جدی در دستور کار شان قرار دهند. برنامه‌های تکت‌های انتخاباتی یک طرف قضیه است اما این‌که زنان با چه مطالباتی و با چه برنامه‌ای در مبارزات انتخاباتی ریاست جمهوری سهم می‌گیرند جانب بسیار مهم قضیه است. تا اکنون به دلیل ظرفیت پایین، عدم همبسته‌گی، بی‌برنامه‌گی و عدم آگاهی پایین سیاسی زنان؛ آن‌چه زنان می‌توانستند در انتخابات انجام دهند رفتن به پای صندوق‌های رای بر اساس شعار‌های دوران کمپاین انتخاباتی بود.

اما معیار قضاوت مان در انتخابات سال آینده باید متفاوت باشد و آن‌که فضا را متفاوت می‌سازد خودمان هستیم نه نامزدان انتخابات ریاست جمهوری. قدرت مشارکت مان در انتخابات برای سرنوشت سیاسی مان در چهار سال آینده نهایت مهم است. اما آن‌چه در کنار فرصت‌ها نا امید کننده است پراکنده‌گی میان زنان فعال افغانستان است. حلقه‌های کوچک فقط برای بیان مطالبات کوچک مناسب است اما آن‌چه سرنوشت زنان افغانستان را تغییر خواهد حضور قدرت‌مند و تاثیرگذار در مناسبات قدرت است. در انتخابات‌های گذشته با شعار حضور %30 زنان تیم‌های انتخاباتی را همراهی کردیم. ولی در انتخابات ریاست جمهوری سال آینده با شعار%50 مشارکت از تیم‌های انتخاباتی حمایت نماییم. اکنون ظرفیت برای سهم‌گیری در کارو زارهای انتخاباتی و مشارکت در کابینه و کلیت نظام وجود دارد. زنانی که درکابینه و ساختارهای مختلف حکومت فعالیت کردند به هیچ وجه مدیریت ضعیف‌تر از مردان را به نمایش نگذاشتند.

در کنار این‌که این‌بار برای یک مطالبه کلان برنامه‌ریزی می‌کنیم باید سنجش و تحلیل آسیب پذیری‌های رای و مشارکت زنان را نیز فراموش نکنیم. تجربه انتخابات پارلمانی امسال نشان داد که فرصت برای پراکنده سازی رای، خرید رای و سواستفاده از میزان پایین آگاهی سیاسی زنان از جمله مواردی است که در استعمال رای بدون نتیجه در میان زنان به عنوان یک چالش جدی وجود دارد. ما با دو گروه از زنان تحصیل کرده و زنان خانه‌نشین به‌سوی انتخابات و سهیم شدن در قدرت می‌رویم. این مسوولیت زنان تحصیل کرده است که با کاربرد ابزارهای مختلف انگیزه دهی را برای بسیج کارا در میان زنان فراهم نماید.

رسانه‌ها و نشریه‌هایی که در محور حقوق زنان فعالیت دارند مسوولیت دارند مشارکت فعال سیاسی زنان را با هم‌کاری زنان تحصیل کرده به تحلیل گرفته و ذهنیت‌ها را برای انتخابات ریاست جمهوری سال آینده فراهم سازد. قدرت بازی ما در انتخابات ریاست جمهوری نه تنها که برای مشارکت سیاسی ما مهم است بلکه می‌تواند جدیت زنان را در بازی قدرت نیز به نمایش بگذارد. موضوع رای و مشارکت زنان را آن‌قدر جدی و برجسته معلوم نماییم که هیچ تیمی ‌بحث زنان را به عنوان اجندای دسته چندمی ‌مطرح نسازند. مشارکت سیاسی زنان را آن‌قدر جدی مطرح نماییم که تعریف اقتدار مردانه جایش را به اقتدار شهروند مدار و فراتر از جنسیت بدهد. آن‌قدر حساب شده و بر مبنای مطالبات روشن موضع بگیریم که به‌جای رفتن به سراغ تیم‌ها، آن‌ها خود به دنبال جلب حمایت زنان بیایند.

همچنان بخوانید

تداوم ستیز با آموزش؛ آخرین چراغ‌ها خاموش می‌شود

تداوم ستیز با آموزش؛ آخرین چراغ‌ها خاموش می‌شود

18 جوزا 1402
«به خاطر فقر و درمان مادرم، مجبور به ازدواج شدم»

«به خاطر فقر و درمان مادرم، مجبور به ازدواج شدم»

18 جوزا 1402
موضوعات مرتبط
دیدگاه شما چیست؟

دیدگاهتان را بنویسید لغو پاسخ

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

به دیگران بفرستید
Share on facebook
فیسبوک
Share on twitter
توییتر
Share on telegram
تلگرام
Share on whatsapp
واتساپ
پرخواننده‌ترین‌ها
پدرم مرا در بدل 300 هزار افغانی به یک معتاد مواد مخدر فروخت
گزارش

پدرم مرا در بدل 300 هزار افغانی به یک معتاد مواد مخدر فروخت

13 جوزا 1402

گزارش از تمنا غفور فتانه هنگامی که تنها 16 سال سن داشت، عکس شخصی را در مقابل خودش می‌دید که به گفته دیگران قرار بود همسر زندگی‌اش شود. وی در آن سن درک واضحی از ازدواج و زندگی...

بیشتر بخوانید
زنانی مبتلا به همورویید که به جای معالجه سرزنش می‌شوند 
هزار و یک شب

زنانی مبتلا به همورویید که به جای معالجه سرزنش می‌شوند 

2 جوزا 1402

راهروها و سالن‌های انتظار شفاخانه‌های خصوصی و دولتی در شهر کابل؛ دو محیط متفاوت برای زنانِ متفاوت است.درسالن‌های انتظار شفاخانه‌های خصوصی انگار فقط زنان خوش شانسی توانستند راه یابند که از نظر اقتصادی مشکلات کم‌تری...

بیشتر بخوانید
کودک همسری
گوناگون

خاطرات عروس ۱۱ ساله

5 حوت 1401

قسمت دوم | بعد از «شب زفاف» تا هفت ماه با شوهرم همبستر نشدم. چون ترسیده بودم و شب زفاف برایم شبیه یک کابوس شده بود.تا آنجا که می‌توانم بگویم بدترین قسمت زندگیم آن شب بود.

بیشتر بخوانید
کودک همسری
هزار و یک شب

خاطرات عروس 11 ساله

5 حوت 1401

قسمت اول‌ |‌ روزی که عروس شدم هنوز به بلوغ نرسیده بودم. پوشیدن پیراهن «خال سفید» و چادر سبز گلدار مرا از بقیه متفاوت نشان می‌داد، به همین خاطر حس غرور داشتم و خود را از همه برتر...

بیشتر بخوانید
کشف هویت جنسی
هزار و یک شب

یاسمین: کشف هویت جنسی‌‌ام سخت، اما دل‌پذیر بود

14 جوزا 1402

«از زمانی که خیلی کوچک بودم یادم می‌آید وقتی در جمع پسرها قرار می‌گرفتم حس فرار به من دست می‌داد و فکر می‌کردم کسی در گوشم می‌گوید باید از این جمع جدا شوی. البته یک حس...

بیشتر بخوانید
Nimrokh Logo
بستر گفتمان زنانه

نیمرخ رسانه‌‌ی آزاد است که با نگاه ویژه به تحلیل بررسی و بازنمایی مسایل زنان می‌پردازد. نیمرخ صدای اعتراض و پرسش زنان است.

  • درباره نیمرخ
  • تماس با ما
  • شرایط همکاری
Facebook Twitter Youtube Instagram Telegram Whatsapp
نسخه پی دی اف

بایگانی

نمایش
دانلود
بایگانی

2022 نیمرخ – بازنشر مطالب نیمرخ فقط با ذکر کامل منبع مجاز است.

هیچ نتیجه‌ای یافت نشد
نمایش همه‌ی نتایج
  • گزارش
  • هزار و یک‌ شب
  • گفت‌وگو
  • مقالات
  • ترجمه
  • پادکست
EN

-
00:00
00:00

لیست پخش

Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00