نیمرخ
  • گزارش
  • هزار و یک‌ شب
  • گفت‌وگو
  • مقالات
  • ترجمه
  • پادکست
  • ستون‌ها
    • زنان و مهاجرت
    • نخستین‌ها
هیچ نتیجه‌ای یافت نشد
نمایش همه‌ی نتایج
EN
نیمرخ

دست‌رسی زنان به عدالت؛ به بیش از 7 هزار قضیه خشونت علیه زن رسیده‌گی شده است

  • حسین احمدی
  • 20 حوت 1397
عدالت

دادگاه عالی کشور به خاطر دست‌رسی زنان به عدالت دادگاه‌های ویژه برای رسیده‌گی به خشونت علیه زنان ایجاد کرده که در سه سال گذشته به 7 هزار و ۲۴۶ قضیه‌ خشونت علیه زنان رسیده‌گی شده است.

امان‌الله ایمان، سخن‌گوی دادگاه عالی کشور روز چهارشنبه، 15 حوت در یک نشست خبری اعلام کرد که این تعداد پرونده‌های خشونت به گونه‌ کامل در مراحل محاکماتی «ابتداییه»، «استیناف» و «تمیز» حل و فصل شده است.

دادگاه‌ها ویژه برای رسیده‌گی به پرونده‌های خشونت علیه زنان و پی‌گیری عاملان رخ‌دادهای خشونت، در سال ۱۳۹۵ خورشیدی، در محاکم ابتدایی ولایت کابل ایجاد شد و اکنون دادگاه عالی می‌گوید که این محاکم تا سال آینده‌ی خورشیدی در همه‌ ولایات کشور فعال می‌شود.

سخن‌گوی دادگاه عالی می‌گوید که هم‌اکنون در ۲۲ ولایت کشور دادگاه‌های ویژه برای رسیده‌گی به خشونت علیه زنان فعال است و کارکردهای خوبی داشته است. او افزود که قرار است این دادگاه‌ها در هفته‌های آینده در شش ولایت دیگر نیز ایجاد شود.

عمده‌ترین گونه‌های خشونت علیه زنان در افغانستان تجاوز جنسی، ازدواج‌های اجباری، قتل‌های ناموسی، لت‌وکوب، ازدواج پیش از وقت، دادگاه‌ صحرایی، اختطاف، مجبورکردن به فحشا و فروش زنان است.

مهم‌ترین دلایل خشونت علیه زنان در افغانستان عدم دست‌رسی زنان به دادگاه‌ها، عدم آگاهی عامه از خشونت علیه زنان شمرده می‌شود و انتقادهایی هم مبنی بر بررسی ‌نشدن اکثریت این قضایا و کیفری ‌نشدن عاملان آن از سوی نهادهای مسوول وجود دارد که همیشه از سوی نهادهای مدافع حقوق زنان در کشور مطرح می‌شود.

در همین حال، سخن‌گوی دادگاه عالی کشور می‌گوید: «در سال 1394 خورشیدی یک هزار و ۷۲ جلد دوسیه، در سال 1395 خورشیدی یک هزار و ۷۳ قضیه، در سال 1396 خورشیدی دو هزار و ۹۰۹ دوسیه و در شش ماه نخست سال جاری دو هزار و ۱۱۷ قضیه خشونت از سوی دادگاه‌های ویژه رسیده‌گی به خشونت علیه زنان بررسی و حل و فصل شده است.»

این در حالی است که جمیشد رسولی، سخن‌گوی دادستانی کل کشور یک ماه پیش اعلام کرد که دادستانی در سال مالی ۱۳۹۷ خورشیدی به دو هزار و ۷۰۱ قضیه‌ خشونت علیه زنان در ۳۴ ولایت کشور رسیده‌گی کرده است.

بر اساس آمارهای ارایه شده از سوی دادگاه عالی، پایتخت کشور با رسیده‌گی به یک هزار و ۷۴ دوسیه، در میان ۲۲ ولایت که دادگاه‌های ویژه‌‌ی رسیده‌گی به خشونت علیه زن، را دارد در صدر قرار دارد. سپس ولایت هرات با ۴۱۲ دوسیه در ردیف دوم و ولایت بلخ در شمال کشور با رسیده‌گی به ۲۷۴ قضیه‌ خشونت در جایگاه سوم قرار گرفته است. در این ارقام هم‌چنین آمده که ولایت قندوز با رسیده‌گی به ۲۵۷ دوسیه در جایگاه چهارم و ولایت قندهار با رسیده‌گی به ۶۷ قضیه‌ خشونت در ردیف پنجم قرار گرفته است.

سخن‌گوی دادگاه عالی می‌گوید: «متباقی سه هزار و ۵۰۹ دوسیه‌ دیگر خشونت علیه زن مربوط به سایر ولایت‌های کشور است که به آن‌ها رسیده‌گی شده است.» به گفته او، ولایت پنجشیر کم‌ترین رقم خشونت را داشته است.

همچنان بخوانید

فقر و سرما باعث بیشترین میزان بیماری در کودکان کمتر از ۵ سال

فقر و سرما باعث بیشترین میزان بیماری در کودکان کمتر از ۵ سال

12 قوس 1402
از بابای آدم تا گنجشک‌های جنوب

از بابای آدم تا گنجشک‌های جنوب

10 قوس 1402

این آمارها از سوی نهادهای عدلی و قضایی در حالی منتشر می‌شود که بربنیاد یک گزارش تحقیقی رسانه‌ها در یک سوم ولسوالی‌های افغانستان(۱۴۲ ولسوالی از ۴۰۰) ولسوالی کشور هیچ دادگاهی وجود ندارد.

این تحقیق را بخش فارسی شبکه بی‌بی‌سی براساس مصاحبه‌ با یک هزار مسوول دولتی آماده کرده است. در این تحقیق آمده که در بیش‌تر مناطق، مراکز قضایی بسته است و مسوولان آن عمدتن در مراکز ولایت‌ها، مسایل عدلی و قضایی مراجعان ولسوالی‌ها را بررسی می‌کنند.

در مورد نوعیت جرایم دوسیه‌های خشونت علیه زنان، دادگاه عالی می‌گوید که از جمله‌ 7 هزار و ۲۴۶ دوسیه‌ که طی بیش‌تر از سه سال اخیر در دادگاه‌های ویژه‌ رسیده‌گی به خشونت علیه زن به آن‌ها رسیده‌گی شده است؛ ۹۲۰ دوسیه آن جرایم تجاوز جنسی، ۷۲۰ دوسیه آن مربوط به لت‌وکوب، ۳۲۰ دوسیه‌ قتل، ۱۴۵ دوسیه آزار و اذیت زنان، ۱۱۳ دوسیه جرایم خودکشی، ۸۷ مورد ضرب و جرح خانم‌ها و ۴۱ دوسیه‌ی دیگر آن مربوط نیز مربوط به مجروحیت زنان بوده است. به گفته سخن‌گوی دادگاه عالی، حدود چهار هزار و ۹۰۰ دوسیه‌ دیگر آن، شامل جرایمی از قبیل مجبورکردن زنان به فحشا، تهدید به مرگ، سقط جنین، اختطاف، ازدواج زیر سن، فروش زنان و ممانعت از حق ازدواج قانونی بوده است.

موضوعات مرتبط
دیدگاه شما چیست؟

دیدگاهتان را بنویسید لغو پاسخ

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

به دیگران بفرستید
Share on facebook
فیسبوک
Share on twitter
توییتر
Share on telegram
تلگرام
Share on whatsapp
واتساپ
پرخواننده‌ترین‌ها
زنی به‌خاطر پسرش، شوهر بی‌احساس و بی‌مسئولیتش را تحمل می‌کند
هزار و یک شب

زنی به‌خاطر پسرش، شوهر بی‌احساس و بی‌مسئولیتش را تحمل می‌کند

3 قوس 1402

هفت سال قبل، پدر لیلا می‌خواست رئيس شورای علما در منطقۀ خود شود، برای این‌کار رأی بیشتری نیاز داشت و فقط به ریاست فکر می‌کرد. عزم خود را جزم کرده بود که از هر طریقی...

بیشتر بخوانید
کودک همسری
گوناگون

خاطرات عروس ۱۱ ساله

5 حوت 1401

قسمت دوم | بعد از «شب زفاف» تا هفت ماه با شوهرم همبستر نشدم. چون ترسیده بودم و شب زفاف برایم شبیه یک کابوس شده بود.تا آنجا که می‌توانم بگویم بدترین قسمت زندگیم آن شب بود.

بیشتر بخوانید
کودک همسری
هزار و یک شب

خاطرات عروس 11 ساله

5 حوت 1401

قسمت اول‌ |‌ روزی که عروس شدم هنوز به بلوغ نرسیده بودم. پوشیدن پیراهن «خال سفید» و چادر سبز گلدار مرا از بقیه متفاوت نشان می‌داد، به همین خاطر حس غرور داشتم و خود را از همه برتر...

بیشتر بخوانید
شبی که خواهرم سکوتش را شکست
سکوت را بشکنیم

شبی که خواهرم سکوتش را شکست

8 جدی 1400

روایت یکی از مخاطبان نیمرخ به مناسبت کارزار «سکوت را بشکنیم» صنف سوم مکتب بودم و با خواهران بزرگترم در یکی از اتاق‌های خانه کرایه‌ای‌مان قالین می‌بافتیم. خانه متعلق به شوهر عمه‌ام بود. گاهی شوهر...

بیشتر بخوانید
قاتل سریالی دختران افغانستان فرهنگ سنتی است
هزار و یک شب

قاتل سریالی دختران افغانستان فرهنگ سنتی است

9 قوس 1402

پدرم دختران زیادی داشت و تمام دختران خود را در سن کم شوهر می‌داد. پدرم قریه‌دار بود و ما همیشه مهمان داشتیم، کار زنان در خانواده پذیرایی از مهمانان بود، پدرم دو زن داشت و...

بیشتر بخوانید
Nimrokh Logo

نیمرخ رسانه‌‌ی آزاد است که با نگاه ویژه به تحلیل بررسی و بازنمایی مسایل زنان می‌پردازد. نیمرخ صدای اعتراض و پرسش زنان است.

  • درباره نیمرخ
  • تماس با ما
  • شرایط همکاری
Facebook Twitter Youtube Instagram Telegram Whatsapp
نسخه پی دی اف

بایگانی

نمایش
دانلود
بایگانی

2022 نیمرخ – بازنشر مطالب نیمرخ فقط با ذکر کامل منبع مجاز است.

هیچ نتیجه‌ای یافت نشد
نمایش همه‌ی نتایج
  • گزارش
  • هزار و یک‌ شب
  • گفت‌وگو
  • مقالات
  • ترجمه
  • پادکست
  • ستون‌ها
    • زنان و مهاجرت
    • نخستین‌ها
EN