نیمرخ
  • گزارش
  • هزار و یک‌ شب
  • گفت‌وگو
  • مقالات
  • ترجمه
  • پادکست
هیچ نتیجه‌ای یافت نشد
نمایش همه‌ی نتایج
EN
نیمرخ

زنان نقش ها و هویت پنهان

  • نیمرخ
  • 25 جوزا 1398
Articles Title Image_305

زنان نقش ها و هویت پنهان

آمنه امید

با نگرش انسانی و فراجنسیتی همه‌ای زنان و مردان در یک جامعه به اندازه‌ی شعاع وجودی شان نقش می‌آفرینند و در روند ایجاد ساختارها و ادامه‌ی زندگی سهم انکار ناپذیری گرفته و گاهی قسمت‌های اساسی‌تر از مردان در جامعه بنا گذاشته اند. اما برخوردهای رفتاری و تناقضات در ماشین تولید اجتماعی، همیشه گسترش دهنده‌ی فرادستی مردها و فرودستی زن‌ها و یا انکار و تصرف تمام ابتکارات زنان و ثبت همه‌ی این ها در دیوان مرد سالاری به نام هویت مردانه بوده است. از ادبیات تا اقتصاد و سیاست، خانواده تا جامعه و حوزه‌ی کلان اجتماعی همیشه از مردها در رهبری و مدیریت نام گرفته شده و به آنها امتیاز قایل شده است.

روی نقش، کار و ابتکار زنان در تمام عرصه‌ها پرده‌ی ننگ و ناموس آویخته شده و زنان هیچ وقتی نتوانسته اند با هویت خود شان ابراز وجود و ایفای نقش نمایند. زنان در بسیاری از جوامع و به خصوص در افغانستان در تمام زندگی شان یک روز هم با هویت خودش نزیسته و زندگی بر مبنای خواست‌ها و نیازهای خویش نداشته اند. نخست به عنوان دختر یک مرد به دنیا آمده، بعد زن و یا همسر مرد دیگری شده و بعدها هویت مادر مرد دیگری به او داده می‌شود. همه‌ی این هویت، محصول تناقض‌های رفتاری بیرون آمده از ماشین تولید اجتماعی است. زنانی که برای بیرون شدن از حصارخانه و نقش آفرینی در بیرون مبارزه کرده و قربانی داده اند، نیز هر روز با چالش‌های هویتی و انکار نقش شان، رو به رو اند.

هویت، قابلیت، خلاقیت و اندیشه‌ی زنان همیشه از سوی جامعه و سیستم مرد سالار و زن ستیز، تصرف و به تاراج برده شده است. بدین سان با مردم و جامعه‌ای رو به رو هستیم که نمی‌توانند از پرده‌های تجاهل دینی و تعصب جنسی عبور کنند که با انسان دیگری از نوع خود در تفاهم و با سازگاری زندگی کند.

وجود این همه موانع ساختاری در زندگی زنان به عنوان نیمی از جامعه جامعه ایجاب جستجوی راه‌حل‌های اساسی می‌کند. به خود فکر کردن و چاره اندیشیدن با مبارزه‌ی پیگیر و هدفمند به خاطر جراحی و بدور انداختن این مرض های اجتماعی و هنجارهای ضد انسانی، تنها راه غالب شدن به مشکلات تحمیلی در جهت رسیدن به تآمین و تضمین زندگی انسانی است.

مرض های ناشی از تحجر دینی و تعصب جنسیتی در پیکر اجتماع انسانی، بسیار کشنده‌تر از مرض‌های ابتلا بر اجزای فزیکی اعضای جامعه‌ی انسانی است. زیرا، زمانی که کل پیکر جامعه را به مریض مبتلا شود، هیج عضوی سالم نمی‌ماند، اما آن زمان که عضوی از جامعه به مرضی گرفتار می‌شود، می‌توان زیر درمان قرار داد و تداوی کرد تا به دیگر اعضای جامعه سرایت نکند. تفکر برای نجات زندگی خود، اندیشه برای زندگی بهتر داشتن و مبارزه برای عبور از موانع، چالش‌ها و بر طرف کردن مرض ها در جهت رسیدن به رضایت از زندگی، شرط مهم انسان بودن برای اثبات انسانیت به خاطر نقش آفریدن در تجلی هویت است.

همچنان بخوانید

صنم کبیری؛ زن بارداری که علیه طالبان به خیابان آمد

صنم کبیری؛ زن بارداری که علیه طالبان به خیابان آمد

14 جوزا 1402
کشف هویت جنسی

یاسمین: کشف هویت جنسی‌‌ام سخت، اما دل‌پذیر بود

14 جوزا 1402
موضوعات مرتبط
دیدگاه شما چیست؟

دیدگاهتان را بنویسید لغو پاسخ

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

به دیگران بفرستید
Share on facebook
فیسبوک
Share on twitter
توییتر
Share on telegram
تلگرام
Share on whatsapp
واتساپ
پرخواننده‌ترین‌ها
زنانی مبتلا به همورویید که به جای معالجه سرزنش می‌شوند 
هزار و یک شب

زنانی مبتلا به همورویید که به جای معالجه سرزنش می‌شوند 

2 جوزا 1402

راهروها و سالن‌های انتظار شفاخانه‌های خصوصی و دولتی در شهر کابل؛ دو محیط متفاوت برای زنانِ متفاوت است.درسالن‌های انتظار شفاخانه‌های خصوصی انگار فقط زنان خوش شانسی توانستند راه یابند که از نظر اقتصادی مشکلات کم‌تری...

بیشتر بخوانید
«روزهای دشواری‌ست، اما تسلیم نخواهم شد»
زنان و مهاجرت

«روزهای دشواری‌ست، اما تسلیم نخواهم شد»

6 جوزا 1402

دوهفته از آمدن مان به ایران می‌گذرد. افغانستان که بودم تصورم از زندگی در ایران چیز دیگری بود. اتاق‌های قشنگ و خوش منظر؛ صالون کلان با آشپزخانه‌ی مجهز و زیبا؛ حویلی کوچک اما با صفا و تمیز. بار...

بیشتر بخوانید
پدرم مرا در بدل 300 هزار افغانی به یک معتاد مواد مخدر فروخت
گزارش

پدرم مرا در بدل 300 هزار افغانی به یک معتاد مواد مخدر فروخت

13 جوزا 1402

گزارش از تمنا غفور فتانه هنگامی که تنها 16 سال سن داشت، عکس شخصی را در مقابل خودش می‌دید که به گفته دیگران قرار بود همسر زندگی‌اش شود. وی در آن سن درک واضحی از ازدواج و زندگی...

بیشتر بخوانید
کودک همسری
گوناگون

خاطرات عروس ۱۱ ساله

5 حوت 1401

قسمت دوم | بعد از «شب زفاف» تا هفت ماه با شوهرم همبستر نشدم. چون ترسیده بودم و شب زفاف برایم شبیه یک کابوس شده بود.تا آنجا که می‌توانم بگویم بدترین قسمت زندگیم آن شب بود.

بیشتر بخوانید
کودک همسری
هزار و یک شب

خاطرات عروس 11 ساله

5 حوت 1401

قسمت اول‌ |‌ روزی که عروس شدم هنوز به بلوغ نرسیده بودم. پوشیدن پیراهن «خال سفید» و چادر سبز گلدار مرا از بقیه متفاوت نشان می‌داد، به همین خاطر حس غرور داشتم و خود را از همه برتر...

بیشتر بخوانید
Nimrokh Logo
بستر گفتمان زنانه

نیمرخ رسانه‌‌ی آزاد است که با نگاه ویژه به تحلیل بررسی و بازنمایی مسایل زنان می‌پردازد. نیمرخ صدای اعتراض و پرسش زنان است.

  • درباره نیمرخ
  • تماس با ما
  • شرایط همکاری
Facebook Twitter Youtube Instagram Telegram Whatsapp
نسخه پی دی اف

بایگانی

نمایش
دانلود
بایگانی

2022 نیمرخ – بازنشر مطالب نیمرخ فقط با ذکر کامل منبع مجاز است.

هیچ نتیجه‌ای یافت نشد
نمایش همه‌ی نتایج
  • گزارش
  • هزار و یک‌ شب
  • گفت‌وگو
  • مقالات
  • ترجمه
  • پادکست
EN

-
00:00
00:00

لیست پخش

Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00