نیمرخ
  • گزارش
  • هزار و یک‌ شب
  • گفت‌وگو
  • مقالات
  • ترجمه
  • پادکست
هیچ نتیجه‌ای یافت نشد
نمایش همه‌ی نتایج
EN
نیمرخ

زنان افغانستان هیچ‌چیزی از زنان منطقه و جهان کم ندارند

  • نیمرخ
  • 22 سرطان 1398
photo_2019-07-10_11-19-36

زنان افغانستان هیچ‌چیزی از زنان منطقه و جهان کم ندارند
ریحانه فرهمند
دخترانم را نه به عنوان یک وزیر، بلکه به حیث یک پدر به فعالیت‌های اقتصادی تشویق می‌کنم

گفتگو با مصطفا مستور وزیر وزارت اقتصاد دولت جمهوری اسلامی افغانستان

آقای مستور سپاس از این‌که برای گفتگو با هفته نامه‌ی نیمرخ فرصت دادید، در نخست در مورد خودتان و سوابق کاری‌تان برای مخاطبان نیمرخ صحبت کنید. به نظر شما وضعیت اقتصادی و فعالیت اقتصادی زنان در افغانستان چگونه است؟

ممنون از شما. در افغانستان بدون شک که حالت اقتصادی زنان بهتر از وضعیت اجتماعی و صحی شان نیست، بلکه مشابه است. زنان همان‌گونه که نیم رخ جامعه را تشکیل می‌دهند، به این درصدی در تمام عرصه‌ها و در بخش‌های اقتصادی حضور نداشتند، افغانستان یک کشور سنتی است و شما می‌دانید که همواره نان آور خانه مردها بودند و به همین اندازه به آنان نقش و قدرت بیشتر داده شده است. در19 سال گذشته ما شاهد هستیم که با تمام مشکلات و سنت‌ها زنانی را داریم که در بخش تشبث و کارهای اقتصادی شروع به فعالیت کردند و در حال رشد هستند. در وزارت اقتصاد بحث کلان ما این است که چگونه از توانمندی و سهم‌گیری زنان در رشد خودشان، رشد اقتصادی کشور، ایجاد شغل و کاهش فقر استفاده کنیم و به آنان کمک کنیم. زنان در حدود 8 میلیون نیروی کاری را تشکیل می‌دهند و از این میان 6 میلیون بی‌کار است که همه یا علاقه‌ی کار اقتصادی ندارد یا این‌که مصروف خانه داری هستند و یا هم فرصت کاری برایشان نیست، ما تلاش داریم که برای این 6 میلیون اگر در بیرون کار کرده نمی‌توانند چگونه فعالیت اقتصادی را به خانه ببریم که آنان بازوانی برای تنها نان آور خانواده شان باشند.

ایجاد نمایش‌گاها و برنامه‌های تجاری که گرفته می‌شود چقدر برای زنان مفید است؟

نمایشگاه‌ها یک فرصت خوب است از چندین نگاه، اول اینکه همه بدانند زنان در بخش اقتصادی فعال اند و حضور زنان در این نمایشگاه‌ها خود نمایش حضور زنان در بخش‌های اقتصادی کشور است. دوم این‌که زنان تجارت پیشه تجربه خوبی کسب می‌کنند تا بازار برای فروش محصولات خود را بیابند و بتوانند خودشان مهارت و ظرافت که دارند را در تولید محصولات خود نشان دهند. ما تلاش داریم که حضور یک وزیر و یا مسولان حکومتی در این بخش‌ها بتواند به زنان انگیزه بیشتر و تشویق بیشتر شان کنند. به نظر من ارتباط دادن مولد به مارکیت کار ما است و ما در این بخش تلاش‌های خود را انجام می‌دهیم.

چقدر وزارت اقتصاد نقش داشته به عنوان پل ارتباطی میان مولیدین و مارکیت‌های موجود در کشور و یا خارج از کشور؟

ما در مجموع بحث می‌کنیم که چگونه فرصت‌ها را برای همه خلق کنیم و کدام فرصت‌ها را زنان می توانند خوب استفاده کنند. شما می‌دانید تولیدهای ما اکثرا سنگ‌های گران قیمت، میوهای خشک و تازه، قالین و لباس‌های سنتی است که متوجه هستیم که حتا در پروسس و بسته بندی آن زنان نقش خوبی دارند. ما در ارتباط اینکه زنان چگونه می‌توانند در بازارهای داخلی و خارجی حضور داشته باشند و تولیداتشان را بفروش برسانند کار می‌کنیم.در مجموع کار ما مشخص ساختن اقلام و مشخص کردن اینکه کی‌ها در این بخش خوب تولید می‌کنند و چگونه بتوانند با جنس خارجی رقابت کنند فعالیت داریم.

با تجاربی که دارید، آیا فعالیت‌های اقتصادی زنان میزان خشونت‌ها علیه زنان را می‌تواند کاهش دهد؟

سطح خشونت‌ها علیه زنان در افغانستان افزایش نیافته، بلکه در سال‌های گذشته سطح اطلاع رسانی و دانش زنان در برای دفاع از حق شان پایین بوده است. ولی حالا آگاهی دهی افزایش یافته و زنان خودشان نیز تا حدودی تغییر کرده اند و حق خواهی می‌کنند. بدون شک که توانمندی اقتصادی در کاهش و افزایش خشونت علیه زنان نقش برجسته‌ی خود را دارد. آنچه که من متوجه شدم این است که به فعالیت نان آور همه توجه می‌کنند اما اینکه زنان از نظر اقتصادی چقدر وقت خود را در خانه صرف می‌کنند، آشپزی می‌کنند، کودکان را بزرگ می‌کنند و کارهای خانه را انجام می‌دهند از نظر اقتصادی توجه و میزان نمی‌شود.

همچنان بخوانید

صدیقه مشتاق

صدیقه مشتاق: «طالبان برای باج‌گیری از غرب، زنان را گروگان گرفته‌اند»

15 جوزا 1402
افغانستان در جمع گرسنه‌ترین کشورهای جهان

افغانستان در جمع گرسنه‌ترین کشورهای جهان

15 جوزا 1402

هر قدر زنان بیرون از خانه کار می‌کنند یا درس می‌خوانند و سطح آگاهی شان بلند می‌رود نقشی قابل توجه‌یی در [کاهش] خشونت و اقتصاد خانواده دارد.

در ولایت ها، میزان حضور زنان در برنامه‌های اقتصادی را چگونه می بینید؟

تفاوت‌های بسیار بزرگ میان زنان در کابل و ولایت‌های دیگر، بین کلان‌شهرها و ولسوالی‌ها در سطح‌های مختلف و به خصوص در موضوعات اقتصادی وجود دارد. نقش خود زنان بسیار موثر است. زنان اگر انتظار داشته باشند که مردها به آنان اجازه دهند و یا این‌که همه چیز آماده برای‌شان داده شود، به حق شان نمی‌رسند. جمله‌ا‌ی معروف است که می‌گوید، حق گرفته می‌شود، داده نمی‌شود. زنان باید بدانند که نقش و حضورشان در دست‌های خودشان است.

زنان سرمایه گذار از طولانی و پیچیده بودن روند دریافت جواز فعالیت رضایت ندارند. برنامه‌ای شما برای کوتاه کردن و سهل‌سازی این روند چه است؟

در قسمت ثبت و دریافت جواز فعالیت برای خانم‌ها و آقایان پروسه یکسان است. احتمال دارد که آمادگی یک خانم از نظر مدارک و رسمیات کامل نبوده و زمان زیادی برده باشد. ولی تلاش داریم که در این قسمت زنان را کمک کنیم که بتوانند آگاهی خوبتر داشته باشند. توجه‌ی ما در این قسمت است که وقتی یک تشبث ایجاد می شود چطور بتواند پایدار و پر منفعت بوده و زود ورشکست نشود. هرساله حدود 33 هزار تشبث جدید ایجاد می‌شود، اما در سال اول فعالیت حدود 5 هزار آن با شکست روبرو می‌شود که از این تعداد در صدی بالایی آن را تشبت های زنان شامل است. نگرانی ما این است که تشبث ها به خصوص تشبث های زنان در زمان کوتاهی با شکست روبرو نشود.

به چه میزان زنان خانواده‌ا‌ی خودتان را به فعالیت های اقتصادی تشویق کرده اید؟

من 5 فرزند دارم؛ یک پسر و چهار دختر. دختر بزرگ دانشگاه می رود و باقی مکتب. دو دختر بزرگ علاقه دارند که کارهای اقتصادی و رستورانت داری کنند. به عنوان یک وزیر نه، بلکه به عنوان یک پدر تشویق‌شان می‌کنم که اگر علاقه دارند، در این زمینه‌ها فعالیت کنند. متاسفانه در سنت‌های قدیمی افغانستان این است که زنان یا دکتر نسایی ولادی یا معلم شوند که شاید بیشتر در امان باشند. من عقیده دارم که زنان نقش بزرگی در تولید اقتصاد دارند، حتا اگر کار در بیرون از منزل نکنند، زیرا زنان در خانه کارهای را انجام می‌دهند که هرگز فردی متوجه آن نیست. در حالی که این فعالیت زنان در منزل باعث رشد کاری در شغل همسران‌شان در دفاتر می‌شوند و این بسیار ارزش دارد.

در وزارت اقتصاد چه اندازه زنان را مورد حمایت تان است؟

وزارت اقتصاد از نظر تشکیلات وزارت کوچکی است. تنها تغییراتی که پیشنهاد کردم این بود که یک معینیت جدید در کنار معینیت اقتصاد کلان و انکشاف پایدار با مدیریت یک زن ایجاد شود. اکنون هم زنانی هستند که در ریاست های کابل و ولایت ها کار می‌کنند و از کار های شان هم راضی هستم.

در قسمت محتوا کار شده است، اما در قسمت کمیت به دلیلی که جذب نداشتیم افراد جدید جذب نشده است. با آن هم در پروژه‌های وزارت اقتصاد در حدود 2 هزار نفر در دو سال گذشته جذب شده است.

در پایان، پیام تان به زنان و مردان افغانستان چه است؟

یک قسمت کار در تمام زندگی مربوط به خود زنان است که باید جرات کرده و حرکت کنند. در بعضی حالت ها شاید خودشان فایده نکرده باشند، اما هم‌قطاران و نسل بعدی حتما مستفید خواهند شد.

موضوعات مرتبط
دیدگاه شما چیست؟

دیدگاهتان را بنویسید لغو پاسخ

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

به دیگران بفرستید
Share on facebook
فیسبوک
Share on twitter
توییتر
Share on telegram
تلگرام
Share on whatsapp
واتساپ
پرخواننده‌ترین‌ها
پدرم مرا در بدل 300 هزار افغانی به یک معتاد مواد مخدر فروخت
گزارش

پدرم مرا در بدل 300 هزار افغانی به یک معتاد مواد مخدر فروخت

13 جوزا 1402

گزارش از تمنا غفور فتانه هنگامی که تنها 16 سال سن داشت، عکس شخصی را در مقابل خودش می‌دید که به گفته دیگران قرار بود همسر زندگی‌اش شود. وی در آن سن درک واضحی از ازدواج و زندگی...

بیشتر بخوانید
زنانی مبتلا به همورویید که به جای معالجه سرزنش می‌شوند 
هزار و یک شب

زنانی مبتلا به همورویید که به جای معالجه سرزنش می‌شوند 

2 جوزا 1402

راهروها و سالن‌های انتظار شفاخانه‌های خصوصی و دولتی در شهر کابل؛ دو محیط متفاوت برای زنانِ متفاوت است.درسالن‌های انتظار شفاخانه‌های خصوصی انگار فقط زنان خوش شانسی توانستند راه یابند که از نظر اقتصادی مشکلات کم‌تری...

بیشتر بخوانید
کودک همسری
گوناگون

خاطرات عروس ۱۱ ساله

5 حوت 1401

قسمت دوم | بعد از «شب زفاف» تا هفت ماه با شوهرم همبستر نشدم. چون ترسیده بودم و شب زفاف برایم شبیه یک کابوس شده بود.تا آنجا که می‌توانم بگویم بدترین قسمت زندگیم آن شب بود.

بیشتر بخوانید
«روزهای دشواری‌ست، اما تسلیم نخواهم شد»
زنان و مهاجرت

«روزهای دشواری‌ست، اما تسلیم نخواهم شد»

6 جوزا 1402

دوهفته از آمدن مان به ایران می‌گذرد. افغانستان که بودم تصورم از زندگی در ایران چیز دیگری بود. اتاق‌های قشنگ و خوش منظر؛ صالون کلان با آشپزخانه‌ی مجهز و زیبا؛ حویلی کوچک اما با صفا و تمیز. بار...

بیشتر بخوانید
کودک همسری
هزار و یک شب

خاطرات عروس 11 ساله

5 حوت 1401

قسمت اول‌ |‌ روزی که عروس شدم هنوز به بلوغ نرسیده بودم. پوشیدن پیراهن «خال سفید» و چادر سبز گلدار مرا از بقیه متفاوت نشان می‌داد، به همین خاطر حس غرور داشتم و خود را از همه برتر...

بیشتر بخوانید
Nimrokh Logo
بستر گفتمان زنانه

نیمرخ رسانه‌‌ی آزاد است که با نگاه ویژه به تحلیل بررسی و بازنمایی مسایل زنان می‌پردازد. نیمرخ صدای اعتراض و پرسش زنان است.

  • درباره نیمرخ
  • تماس با ما
  • شرایط همکاری
Facebook Twitter Youtube Instagram Telegram Whatsapp
نسخه پی دی اف

بایگانی

نمایش
دانلود
بایگانی

2022 نیمرخ – بازنشر مطالب نیمرخ فقط با ذکر کامل منبع مجاز است.

هیچ نتیجه‌ای یافت نشد
نمایش همه‌ی نتایج
  • گزارش
  • هزار و یک‌ شب
  • گفت‌وگو
  • مقالات
  • ترجمه
  • پادکست
EN

-
00:00
00:00

لیست پخش

Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00