نیمرخ
  • گزارش
  • هزار و یک‌ شب
  • گفت‌وگو
  • مقالات
  • ترجمه
  • پادکست
  • ستون‌ها
    • زنان و مهاجرت
    • نخستین‌ها
هیچ نتیجه‌ای یافت نشد
نمایش همه‌ی نتایج
EN
نیمرخ

نقش زنان در انتخابات

  • نیمرخ
  • 4 میزان 1398
نقش زنان در انتخابات
انتخابات، نقش زنان در انتخابات، انتخابات افغانستان

عباس کامیار
این مقوله اشتباه است که زنان نصف پیکر جامعه را تشکیل می‌دهند این یک سخن خیلی قدیمی و کهنه است. امروز اگر به صورت دقیق آمارگیری شود زنان بیشتر از نصف پیکر جامعه بشری را تشکیل می‌دهند. این قشر جامعه در عرصه های مختلف با استعداد ها و خلاقیت های که دارند می‌تواند نقش های ارزش‌مند سازندگی را ایفا کنند که موجب بالندگی جامعه بشریت گردند. این موجود ارزش‌مند از زندگی خصوصی تا زندگی سیاسی و اجتماعی بهترین نقش ها و جایگاه را حائز می‌باشد. در حوزه زندگی خصوصی بهترین نقش را زن دارد؛ در این حوزه زن به عنوان یک مکتب تربیتی برای جامعه بشری قلم‌داد می‌شود. در زندگی خصوصی زنان اکثراً مدیران بدون مزد هستند که بیست و چهار ساعت کار و فعالیت می‌کنند که این توانایی را مردان ندارند. این مخلوق مقدس علاوه‌ی بر زندگی خصوصی در حوزه زندگی اجتماعی رسالت نهایت مهم و قابل ارج را به عهده دارد یعنی با یک دست خود گهواره را تکان می‌دهد و با دست دیگر خود جهان را دچار تحولات بنیادی و پیچیده می‌سازند. ادیسون، ماندیلا، گاندی شخصیت های است که تربیت یافته‌ی زن هستند و جهان را با تحولات مثبت و ماندگار مواجه کردند. زن، مادر است و بهشت زیر پای همین زنان است. یعنی زنان در پیشگاه خداوند نیز جایگاه فرشته گونه دارند. این موجود ارزش‌مند علاوه ی بر زندگی خصوصی در حوزه زندگی سیاسی و اجتماعی و اقتصادی نیز از توان‌مندی و استعداد بلند برخوردار است و توانمندی کارهای شایسته و مهم را دارا می‌باشند. اساساً زنان رحم دل، مهربان و دلسوز هستند و طرفدار خشونت و منازعات اجتماعی و سیاسی نیستند هم‌چنان از جنگ و خون ریزی متنفر هستند. اگر مدیریت و رهبریت سیاسی جامعه بدستان پر مهر و با شفقت زنان قرار بگیرند جامعه بشریت در صلح و آرامش به سر خواهد برد و تاریخ شاهد منازعات خونین بر سر رقابت قدرت سیاسی نخواهد بود و همه پدیده های سیاسی و اجتماعی در مسیر انسانی و ارزشمند قرار خواهد گرفت. متاسفانه امروزه طوری است که نقش زنان در تمام حوزه ها نا دیده گرفته می‌شود در حالی‌که این موجود ارزشمند گام‌های موثر و قابل افتخار را دوشادوش مردان بر می‌دارند. فکر می‌کنم این‌که این نقش ها و جایگاه نادیده گرفته شده است ناشی از همان فرهنگ مزخرف مردسالاری است که همه پدیده ها بنام مردان ختم می‌شود. حافظه‌ای تاریخ خالی از این است که زنان صفحات تاریخ را با رنگ سرخ نوشته باشند، ولی تاریخ این را به یاد دارند مردان دیکتاتور و مستبد با خون زنان خطوط صفحات تاریخ را سرخ ساختند. این‌که امروزه در دنیا خون جاری‌ست و قدرت سیاسی ارزش‎مندتر از خون انسان‌ها شدند دلیل در نواقص مدیریت و رهبریت سیاسی مردان است. باور کامل دارم اگر رهبریت سیاسی و نظامی به زنان تعلق گیرند جهان در صلح و آرامش به سر خواهد برد و واژه‌ی سیاست و قدرت، انسانی خواهد شد.
چنان‌چه گفته شد که زنان بیشتر از نصف پیکر جامعه را تشکیل می‌دهند. این‌ها در نظام های دموکراتیک با همبستگی نسبی خود و با استفاده از حقوق سیاسی و اجتماعی خود می‌توانند بر سر رهبریت و زمام امور با مردان از طریق انتخابات وارد رقابت شوند و زعامت را بگیرند.
انتخابات اساساً یک پروسه ی ملی است که مردم جهت گزینش زعیم سیاسی و رهبریت نظام و مملکت، حق رای خود را استعمال می‌کنند. در اینجا آرای زن و مرد از لحاظ حقوقی و سیاسی با هم مطلقاً برابر هستند. یک رای زن برابر و کاملاً مساویست به یک رای مرد. در این صورت زنان می توانند بهترین نقش را در حوزه حقوق سیاسی خود شان یعنی در انتخابات، نقش بر جسته و تعیین کننده بازی کنند. با در نظرداشت محرومیت ها و ظلم های تاریخی که بالای بیشتر از این نصف پیکر جامعه وارد شده است، زنان با همبستگی نسبی می‌توانند که زعامت سیاسی را از آنی خود کنند و صلح و آرامش را حاکم سازند چون زنان سرشت و طبیعت صلح جویانه دارند. در این صورت کشورها در امن به سر خواهد برد. این ها واژه سیاست را که توسط مردان به یک واژه ی وحشی و ظالم تبدیل شده اند می‌توانند آن را انسانی بسازند. متاسفانه امروزه وقتی به متون قانون اساسی کشورم مراجعه می‌کنم. ابتدا به بعضی موادهای بر می‌خورم که از لحاظ مکلفیت و وجایب، زنان و مردان در پیشگاه قانون مکلفیت های برابر دارند، ولی در فصل دیگر که می‌رسیم عملاً فرهنگ مردسالاری را ملاحظه می‌کنیم. آن‌جا ورود زنان را به مجلس تقنینی محدود کرده است. وقتی ما از لحاظ مکلفیت برابر باشیم چرا از حقوق برابر برخوردار نباشیم. در بدنه حکومت هم وقتی نگاه کنیم برای زنان صرف یک وزارت تعریف شده و در بقیه‌ی بدنه‌ی حکومت نقش زنان خیلی کم رنگ است.
سخن اخیر این که زنان در انتخابات نقش بسیار موثر و تعیین کننده دارند و می توانند با استعمال حق رای خود جامعه را در شاهراه تحول بنیادی قرار دهند. از نگاه حقوقی و سیاسی تفاوت بین زن و مرد موجود نیست. یک رای زن برابر است با یک رای مرد. در این صورت زنان می‌توانند با مردان بر سر قدرت سیاسی و رهبریت سیاسی وارد رقابت شوند و با همبستگی نسبی خود پیروز میدان شوند و بتوانند به مظلومیت تاریخی و محرومیت تاریخی خود نقطه پایان دهند. چون زنان در سرشت صلح‌جو و دلسوز است. در این صورت همه در سایه صلح و آرامش زندگی به سر خواهد برد. تحقق این وضعیت مبارزه همیشگی و خستگی ناپذیر زنان را می طلبد که آگاهانه باید وارد مساله شوند و راجع به سرنوشت خود حساس باشند.

همچنان بخوانید

سکینه و غم‌هایش در سایۀ مهربانیِ خواهر

سکینه و غم‌هایش در سایۀ مهربانیِ خواهر

10 میزان 1402
افزایش چشم‌گیرِ فقر و سوءتغذیه در افغانستان

افزایش چشم‌گیرِ فقر و سوءتغذیه در افغانستان

9 میزان 1402
موضوعات مرتبط
دیدگاه شما چیست؟

دیدگاهتان را بنویسید لغو پاسخ

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

به دیگران بفرستید
Share on facebook
فیسبوک
Share on twitter
توییتر
Share on telegram
تلگرام
Share on whatsapp
واتساپ
پرخواننده‌ترین‌ها
کودک همسری
گوناگون

خاطرات عروس ۱۱ ساله

5 حوت 1401

قسمت دوم | بعد از «شب زفاف» تا هفت ماه با شوهرم همبستر نشدم. چون ترسیده بودم و شب زفاف برایم شبیه یک کابوس شده بود.تا آنجا که می‌توانم بگویم بدترین قسمت زندگیم آن شب بود.

بیشتر بخوانید
تراژدی چهار‌بُعدی؛ 25 سال اسارت یک زنِ افغانستانی به‌دست برادرش
مقالات

تراژدی چهار‌بُعدی؛ 25 سال اسارت یک زنِ افغانستانی به‌دست برادرش

2 میزان 1402

«نیک‌بخت، یک زن افغانستانی که 25 سال پیش توسط برادرش در دخمه‌یی تاریک زندانی شده بود، بالاخره توسط مأمورانِ طالبان آزاد می‌شود و درحالی‌که در بدترین وضعیت صحی قرار دارد، برای برادرش مجازات نمی‌خواهد.» 

بیشتر بخوانید
کودک همسری
هزار و یک شب

خاطرات عروس 11 ساله

5 حوت 1401

قسمت اول‌ |‌ روزی که عروس شدم هنوز به بلوغ نرسیده بودم. پوشیدن پیراهن «خال سفید» و چادر سبز گلدار مرا از بقیه متفاوت نشان می‌داد، به همین خاطر حس غرور داشتم و خود را از همه برتر...

بیشتر بخوانید
سکینه و غم‌هایش در سایۀ مهربانیِ خواهر
هزار و یک شب

سکینه و غم‌هایش در سایۀ مهربانیِ خواهر

10 میزان 1402

سکینه دختر دومِ خانواده است. خواهرِ کلانش زنی بی‌سواد است که در ابتدای نوجوانی ازدواج کرده و بعد طلاق گرفته و به خانۀ پدر بازگشته است. اما او سکینه را همیشه تشویق ‌کرده که درس...

بیشتر بخوانید
پریود در تاریخ، اساطیر و ادیان
گزارش تحقیقی

پریود در تاریخ، اساطیر و ادیان

22 ثور 1401

این مطلب براساس مصاحبه با محمد حسین فیاض، پژوهشگر علوم دینی و بررسی مقاله عصمت شاهمرادی در مورد تبعیض مثبت به نفع زنان با تاکید بر حقوق شهروندی، نوشته شده است.  مساله پریود و زایمان...

بیشتر بخوانید
Nimrokh Logo

نیمرخ رسانه‌‌ی آزاد است که با نگاه ویژه به تحلیل بررسی و بازنمایی مسایل زنان می‌پردازد. نیمرخ صدای اعتراض و پرسش زنان است.

  • درباره نیمرخ
  • تماس با ما
  • شرایط همکاری
Facebook Twitter Youtube Instagram Telegram Whatsapp
نسخه پی دی اف

بایگانی

نمایش
دانلود
بایگانی

2022 نیمرخ – بازنشر مطالب نیمرخ فقط با ذکر کامل منبع مجاز است.

هیچ نتیجه‌ای یافت نشد
نمایش همه‌ی نتایج
  • گزارش
  • هزار و یک‌ شب
  • گفت‌وگو
  • مقالات
  • ترجمه
  • پادکست
  • ستون‌ها
    • زنان و مهاجرت
    • نخستین‌ها
EN