نیمرخ
  • گزارش
  • هزار و یک‌ شب
  • گفت‌وگو
  • مقالات
  • ترجمه
  • پادکست
هیچ نتیجه‌ای یافت نشد
نمایش همه‌ی نتایج
EN
نیمرخ

ضرورت تجدد در تفکر مرد

  • حسین احمدی
  • 28 جدی 1398

بحث جنسیت دقیقن از زمانی جدی شد که اومانیسم ترویج یافت و زمینه‌ی ظهور فمینیسم مهیا گردید. در طول تاریخ بشر به ویژه از زمان که انسان مقیم شد و به زیست اجتماعی آغاز کرد تا زیربنای تمدن را بسازد، نقش جنسیت در تصاحب حق و اختیار پر رنگ بوده است؛ اما در اصل مسأله این است که در اثنای تفکیک جنسیتی همیشه بحث امتیاز نیز به میان می‌آید و شهادت تاریخ مکتوب و برداشت‌های زیست‌شناسی از دوره‌های پیشین، می‌رساند که پس از اقامت و آغاز زیست اجتماعی انسان، مردان بنابرعوامل گوناگون، حیثیت غالب و زنان نماد فیگور همیشه مغلوب را در خود گرفتند.
این نابرابری شبیه ذهن انسان، پابه‌پای تمدن‌ها رشد کرد، هم‌گام با علم و اقتصاد بشر توسعه پیدا کرد. با گسترش سیاست پیچیده شد و با حاکمیت ادیان مبنای حقوقی و حقانیت الهی پیدا کرد. اما با رشد تفکر اومانیستی (انسان‌گرایی) در قرن بیستم، فمینیسم نیز سر برآورد و اکثریت خواست‌های زنان و علل و عوامل نابرابری جنسیتی در جامعه‌ی انسانی را تیوریزه و نهایتن تبدیل به یک گفتمان سراسری کرد. هرچند که پیش از این نیز چنین بحثی مطرح بوده است؛ اما تنها در ذهن فیلسوفانی که هیچ رمقی برای راه‌اندازی جنبش دادخواهی سراسری جهت کسب حقوق و تأمین آزادی زنان نداشتند. بنابراین؛ تزلزل نگاه مسلط مرد بر زن که در طی هزارها سال حاکم بلامنازعه جوامع بشری بود با گسترش اومانیسم و به حاشیه رفتن ادیان از رأس حکومت‌ها آغاز شد. چون حقانیت فرودست‌نگری به زن و فرادستی مرد در چارچوب ادیان خدامحور تیوریزه شده، جنبه‌ی قانونی-حقوقی دریافته بود. اکنون به لحاظ تیوری و انساد حقوقی، اکثریت مطلق دولت‌ها به لطف اندیشمندان و پیشکسوتان جنبش‌های فمینیستی، زن و مرد منحیث انسان‌هایی دارای حقوق و وجایب مساوی شناخته می‌شوند. اما هنوز هم وضعیت زندگی زنان آنچنان که می‌خواهیم نیست. خواست فمینیستان تنها به دادخواهی از نابرابری جنسیتی و آگاهی‌دهی از حقوق و آزادی زنان خلاصه نمی‌شود؛ بلکه زنان باید عملن به زندگی ایده‌آل تنها با اسناد قانونی حمایتی ممکن نیست؛ باید همزمان با این، تفکر مردان نیز تغییر یابد. بحث تغییر تفکر مردان مهم‌تر از تدوین و تصویب قانون‌های حمایتی از زنان است. اکنون همه‌ی دولت‌ها قانون‌های جداگانه و خاصی را برای تنظیم حقوق و تعیین آزادی‌های زنان دارند، چون عامل اکثریت خشونت‌ها و ناقض حقوق و محدود کننده‌ی آزادی زنان، مردان دانسته می‌شوند.
اما برنامه و راه‌کارهای تغییر تفکر مردان نسبت به زنان، کم‌تر بوده است. کشورهای همانند: سویدن و فنلاند در اروپا و کانادا در امریکا شمالی بسیار به سختی توانسته‌اند، در درون جامعه‌ی شان دیوارهای مرزی جنسیت را از میان ببرند و حتا در اثر فعالیت جنبیش‌های فمینیستی امتیازاتی نیز برای زنان قایل شده‌اند. اما در کشورهای درگیر جنگ و جوامع سنتی و کم‌تر توسعه یافته، مانند: افغانستان، پاکستان، هند، عربستان سعودی و… تغییر نفش زن از شخصیت قربانی به فیگور مقدر بر حاکمیت در جامعه و دولت کار بسیار دشوار است.
از همین رو باید فکر مرد را نسبت به زن تغییر داد. اکنون فکر زن تغییر کرده و دیگر مرد را حاکم طبیعی و مسلط بر جهان به امر الهی نمی‌پندارد. امروز زنان عصیان‌گری و توان سرپیچی از خواست و امر مردان را در وجود خود پرورانیده‌اند. اما مردان هنوز فکر می‌کنند تسلط و تصاحب حق شان است. در نتیجه باید گفت که تفکیک جنسیت امر شایسته‌ای نیست، چه رسد به تبعیض جنسیتی. چون؛ تفکیک زمینه‌ساز تبعیض است. ولی هر مردی باید بداند که سلطه بر زنِ دوره‌ی عصیان‌گری ناممکن است. نمی‌شود زنان را در عصر اطلاعات با تفکر سنتی اداره کرد؛ بلکه باید پذیرفت که زنان دولت‌ها و سازمان‌های سیاسی-اجتماعی و بنگاه‌های اقتصادی را اداره کنند. بنابراین؛ الزامی‌ست که مردان جامعه‌ی ما نیز باید با نگاه انسانی، برابری جنسیتی زن و مرد را در بحث حقوق، آزادی، وجایب و توانایی بپذیرند و الا تصادم میان دو تفکر متضاد بی‌نظمی در سطح خانواده و در سطح کل ناهنجاری اجتماعی را به وجود می‌آورد. نمی‌شود زنان را به گذشته برگرداند، مردان باید با ارزش‌های نوین زندگی کنند.

همچنان بخوانید

بِتینا آرنت فمینیسم

مسأله‌ی فمینیسم هرگز «برابری» نبوده است

17 دلو 1401
زنان و ضرورت شجاعت و خودباوری

زنان و ضرورت شجاعت و خودباوری

8 جدی 1400
موضوعات مرتبط
کلمات کلیدی: برابری جنسیتی
دیدگاه شما چیست؟

دیدگاهتان را بنویسید لغو پاسخ

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

به دیگران بفرستید
Share on facebook
فیسبوک
Share on twitter
توییتر
Share on telegram
تلگرام
Share on whatsapp
واتساپ
پرخواننده‌ترین‌ها
 خاله‌ام از ساده‌لوحی‌ من سواستفاده کرد
هزار و یک شب

 خاله‌ام از ساده‌لوحی‌ من سواستفاده کرد

27 حوت 1401

خاله‌ی صدیقه زمانی‌که متوجه شد میان صدیقه و شریف تفاوت‌های فکری وجود دارد و شریف اندکی از صدیقه ناراضی است، از این فرصت استفاده‌ کرد تا آن‌ها را از هم دور بسازد و این پیوند...

بیشتر بخوانید
فرزندآوری برای مسئول ساختن شوهرم اشتباه بود
هزار و یک شب

فرزندآوری برای مسئول ساختن شوهرم اشتباه بود

23 حوت 1401

یاسمن را به ظاهر دادند و در بدلش خواهر ظاهر را به برادر یاسمن گرفتند. هرچند یاسمن از بودن و ازدواج با ظاهر خوشحال بود، اما ظاهر از این ازدواج راضی نبود و یاسمن را نمی‌خواست. او...

بیشتر بخوانید
ازدواج اجباری در بدل قرض پدر
گزارش

پدرم مرا در بدل قرضش به شوهر داد

25 حوت 1401

پدرم بی‌کار بود، مدت‌ها می‌شد که کار نمی‌کرد و درآمدی نداشت. نه نفر در خانه نان‌خور بودیم و فقط پدرم نان‌آور بود. ما چهار خواهر و چهار برادر بودیم که با پدر و مادرم یک‌جا ده نفر...

بیشتر بخوانید
نامادری
هزار و یک شب

نامادری

2 حوت 1401

مادرم که فوت شد، پدرم ازدواج مجدد کرد. زندگی ما از این رو به آن رو شد. نامادری‌ام تا که اولاد‌دار نشده بود با ما خوب رویه می‌کرد. اولاددار که شد رویه‌اش تغییر کرد.

بیشتر بخوانید
ازدواج زیر سن
هزار و یک شب

در چهار سالگی مرا به شوهر دادند

15 حوت 1401

نمی‌دانستم که شوهر دارم. اولین بار پدرم برایم گفت که وقتی چهار ساله بودم او مرا به شوهر داده و به نام پسر کاکایم کرده است.

بیشتر بخوانید
Nimrokh Logo
بستر گفتمان زنانه

نیمرخ رسانه‌‌ی آزاد است که با نگاه ویژه به تحلیل بررسی و بازنمایی مسایل زنان می‌پردازد. نیمرخ صدای اعتراض و پرسش زنان است.

  • درباره نیمرخ
  • تماس با ما
  • شرایط همکاری
Facebook Twitter Youtube Instagram Telegram Whatsapp
نسخه پی دی اف

بایگانی

نمایش
دانلود
بایگانی

2022 نیمرخ – بازنشر مطالب نیمرخ فقط با ذکر کامل منبع مجاز است.

هیچ نتیجه‌ای یافت نشد
نمایش همه‌ی نتایج
  • گزارش
  • هزار و یک‌ شب
  • گفت‌وگو
  • مقالات
  • ترجمه
  • پادکست
EN

-
00:00
00:00

لیست پخش

Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00