علی راد مهر
براساسِ گزارشِ ناظرانِ کمیسیونِ مستقلِ حقوقِ بشرِ افغانستان که امروز (چهار شنبه، ۳ ثور) به نشر رسیده؛ وضعیتِ درمانی در شفاخانه افغان-جاپان رضایتبخش نیست. این گزارش در حالی به دست نشر سپرده میشودکه، وزارت صحتعامه، وضعیت را قابل کنترل و مناسب توصیف کرده است.
شفاخانه افغان-جاپان در همین روزهای کرونایی، با مشکلات عدیدهای دست و پنجه نرم میکند. نداشتن امکانات لازم، تکمیلنبودن کادر پزشکی، غیرحاضری کارمندان، ناقصبودن فرم آزمایش، فرمایشهای بیمورد مقامهای عالی رتبهای دولتی، ضعف مدیریتی، کمبود آمبولانس و کمبود جا از جدیترین مشکلاتیست که در این شفاخانه دیده میشود. براساس معیارهای جهانی صحت، برای هر ۱۰۰بیمار، ۲۸۰ تن کارمند صحی نیاز است؛ در حالیکه در شفاخانه افغان-جاپان تنها ۷۸ تن کارمند حضور دارد.
طبق ادعای وزارت صحتعامه، ۱۷۹ کارمند در این شفاخانه توظیف شده است اما اینکه چرا مابقی بر سر کار نمیآیند و غیرحاضری میکنند، دلیلش روشن نیست. مسوولان این مرکز میگویند که کمبود نیروی کار، یکی از عمدهترین چالشهای موجود در این شفاخانه است که هر لحظه جان بیماران کووید-19 را تهدید میکند و جان آنها را به مخاطره میاندازد. آنها اضافه میکنند که بخش اعظم کارمندان ما غیرحاضر استند و هیچ تعهدی در قبال مسوولیتشان ندارند.
یکی دیگر از مشکلات این شفاخانه نبود ابزار محافظتی(Kit) لازم است. رییس این مرکز صحی میگوید که ما همین لحظه ۲۰۰ کِت داریم که تا سه روز دیگر تمام میشود و ما نمیدانیم که بدون این ابزار محافظتی چگونه وارد بخشهای مثبت و مشکوک شویم و چگونه با بیماران تماس پیدا کنیم. علاوه بر کافی نبودن کِت، نبود ماسک کافی و نبود مواد ضد عفونیکننده، مشکل دیگریست که این شفاخانه با آن دست و پنجه نرم میکند. نبود اقامتگاه برای پزشکان ولایتی، فرمایشهای بیمورد مقامهای عالی رتبه دولتی، ناقصبودن فرمهای آزمایشی و کمبود آمبولانس، از دیگر چالشهایست که این شفاخانه با آن مواجه است.
ناظران کمیسیون مستقل حقوق بشر تاکید میکنند که وزارت صحتعامه باید اقدامهای فوری را روی دست بگیرند و کمبودهای مذکور را به زودترین فرصت مرفوع سازند.