نیمرخ
  • گزارش
  • هزار و یک‌ شب
  • گفت‌وگو
  • مقالات
  • ترجمه
  • پادکست
هیچ نتیجه‌ای یافت نشد
نمایش همه‌ی نتایج
EN
نیمرخ

تحمیل ارزش‌های متضاد بر زنان

  • نیمرخ
  • 25 اسد 1399
WhatsApp-Image-2020-08-15-at-11.45.03-1

مریم برمک


كارل ماركس می‌گوید:‌ آرمان‌های یك فرهنگ را آرمان‌های طبقه حاكم آن تشكیل می‌دهد. جا دارد این قول ماركس را بر معیارهای زنان و مردان نیز تعمیم دهیم. در جامعه‌ی ما باورها و ارزش‌های مردانه حاكم است. یك زن خود را همیشه از دید مردها ارزیابی می‌كند. هرقدر از نظر ارزش‌گزاری مردانه خواستنی‌تر باشد به همان اندازه از اعتماد به نفس بیشتر برخوردار است و اگر خود را با این معیارها و ارزش‌ها برابر نداند، اعتماد به نفسش پایین می‌آید. در جامعه‌ی ما كه به تمام مسایل از دید مردانه نگریسته می‌شود، زنان به‌طور ناخودآگاه خود را به همین محك می‌سنجند و ارزش‌گزاری می‌كنند. اما مشكل زمانی حاد می‌شود كه این ارزش‌گزاری‌ها شكل متضاد می‌گیرد.

در زندگی‌های سنتی زن و مرد نقش سنتی خود را دارد و توأم با آن، معیارها و ارزش‌های خود را. در این‌گونه زندگی‌ها مسأله متضاد بودن ارزش‌ها چندان مطرح نمی‌شود؛ زن همان نقشی را كه مادر و مادربزرگش ایفا كرده، ایفا می‌كند و مرد نیز نقش پدر و پدربزرگ خود را. اما در زندگی‌های ظاهرن مدرن و شهری ما، دیگر زن فقط آن نقش و وظیفه‌ی قبلی خود را ندارد، زن دیگر محصور درخانه نیست؛ زن نیز بیرون از خانه كار می‌كند. اما این در حالی است كه توأم با نقش سنتی خود وظایف جدیدی نیز به دوش می‌كشد. یعنی در كنار مسؤولیت خانه و خانه‌داری و تربیت فرزند، مسؤولیت‌های دیگری نیز دارد. روی هم رفته تغییر شكل زندگی، معیارها و ارزش‌ها را نیز دگرگون ساخته است. اما مشكل از آنجا بر می‌خیزد كه بازهم این معیارها مردانه است و از دید مردانه به مسایل نگریسته می‌شود و چون قشر حاكم در جامعه مردان است، رفته رفته این معیارها تبدیل به معیارهای جامعه شده است.

زنی كه دیروز قدرت باروری‌اش جایگاهش را در خانواده مشخص می‌كرد، از عهده‌ی كارِ خانه برامدن معیار ارزش یك زن بر زن دیگر بود. تربیت فرزند فقط و فقط وظیفه‌ی زنانه پنداشته می‌شد؛ امروز با تغییر شكل زندگی ما، وظایف دیگر نیز به آن افزوده شده و تبدیل به ارزش شده است. حالا دیگر یك زن در پهلوی كامل بودن در وظایف قبلی باید تحصیل كرده باشد، شاغل باشد… یعنی یك زن باید فرزند به دنیا بیاورد، از عهده‌ی تربیه‌ی آن به وجه احسن براید، كارِ خانه را خوب بلد باشد؛ از تمیزكاری خانه گرفته تا آشپزی… باید تحصیلات بالا داشته باشد، شاغل باشد و در محیط كار نیز خوب بدرخشد. نه تنها موضوعات فوق ارزش زنان را تعیین می‌كند، بلكه قد و اندام خوش‌تراش و چهره‌ی زیبا داشتن نیز معیار است. البته كه رسانه‌های تصویری نیز به صورت مستقیم یا غیر مستقیم در تشدید این امر كمك می‌كنند.

وقتی زنی خاصی را در یك فیلم یا سریال به نمایش می‌گذارند، پا و قد و چشم و موی و روی و لباس… هركدام را جدا جدا به نمایش می‌گذارند و سپس خودِ زن را نشان می‌دهد كه در ادای نقش خود منحیث همسر، مادر، خانم خانه كامل است و در محیط كار نیز خوش می‌درخشد. تعیین معیارهای بالا و متضاد، بر شناخت زنان از خود شان تاثیر بسیار داشته است. زن خودش را به هر آب و گِلی می‌زند تا از نظر جامعه خواستنی‌تر باشد وگرنه خود را طرد شده، ضعیف و ناكارا احساس می‌كند. البته این بدان معنا نیست كه زن مادر نشود و یا تحصیل نكند و یا بیرون از خانه كار نكند، بلكه به این معنا است كه با تغییر نقش و مسؤولیت زنان، نقش و مسؤولیت مردان نیز اندكی تغییر كند، تا تمام بار به دوش زن نیفتد.

جانِ كلام اینكه زنان به جای محك زدن خود با معیارهای متضاد جامعه، خودشان باشند و بر تو­­­­انمندی‌ها و استعدادهای منحصر به فرد خود متكی باشند و معیارهای متضاد نباید بر شناخت آنان از خودشان تاثیر بگذارد.

همچنان بخوانید

مراکز آموزشی دختران

تداوم زن‌ستیزی؛ طالبان مراکز آموزشی خصوصی را نیز بر روی دختران مسدود کردند

8 جوزا 1402
نوار بهداشتی چیست؟

«زنان روستایی حتا نمی‌دانند لباس زیر و نوار بهداشتی چیست؟»

7 جوزا 1402
موضوعات مرتبط
دیدگاه شما چیست؟

دیدگاهتان را بنویسید لغو پاسخ

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

به دیگران بفرستید
Share on facebook
فیسبوک
Share on twitter
توییتر
Share on telegram
تلگرام
Share on whatsapp
واتساپ
پرخواننده‌ترین‌ها
زنانی مبتلا به همورویید که به جای معالجه سرزنش می‌شوند 
هزار و یک شب

زنانی مبتلا به همورویید که به جای معالجه سرزنش می‌شوند 

2 جوزا 1402

راهروها و سالن‌های انتظار شفاخانه‌های خصوصی و دولتی در شهر کابل؛ دو محیط متفاوت برای زنانِ متفاوت است.درسالن‌های انتظار شفاخانه‌های خصوصی انگار فقط زنان خوش شانسی توانستند راه یابند که از نظر اقتصادی مشکلات کم‌تری...

بیشتر بخوانید
«روزهای دشواری‌ست، اما تسلیم نخواهم شد»
زنان و مهاجرت

«روزهای دشواری‌ست، اما تسلیم نخواهم شد»

6 جوزا 1402

دوهفته از آمدن مان به ایران می‌گذرد. افغانستان که بودم تصورم از زندگی در ایران چیز دیگری بود. اتاق‌های قشنگ و خوش منظر؛ صالون کلان با آشپزخانه‌ی مجهز و زیبا؛ حویلی کوچک اما با صفا و تمیز. بار...

بیشتر بخوانید
«بعد از مرگ شوهرم باید زن برادرش می‌شدم»
هزار و یک شب

«بعد از مرگ شوهرم باید زن برادرش می‌شدم»

2 جوزا 1402

خانه‌‌ای‌ قدیمی با دیوارهای رنگ و رو رفته و بعضاً فروریخته‌اش، سمیه 14 ساله و مادرش کریمه 33 ساله‌ را درون یکی از اتاق‌های کوچکش که تا سوراخ شدن دیوارهایش چیزی نمانده جا داده است. این خانه در دورترین نقطه‌ی غرب کابل...

بیشتر بخوانید
کودک همسری
گوناگون

خاطرات عروس ۱۱ ساله

5 حوت 1401

قسمت دوم | بعد از «شب زفاف» تا هفت ماه با شوهرم همبستر نشدم. چون ترسیده بودم و شب زفاف برایم شبیه یک کابوس شده بود.تا آنجا که می‌توانم بگویم بدترین قسمت زندگیم آن شب بود.

بیشتر بخوانید
«شب که ناپدری‌ام به من تجاوز کرد…»
هزار و یک شب

«شب که ناپدری‌ام به من تجاوز کرد…»

26 ثور 1402

خودش را «گندم» معرفی می‌کند، خال‌کوبی ظریف روی گردنش، مو‌های که دخترانه‌ کوتاه شده است، دستانی نه چندان ظریف و ناخن‌های لاک خورده و لحن خاص حرف زدنش همگی نشان می‌دهند او زن است که در کالبد یک مرد به دنیا آمده...

بیشتر بخوانید
Nimrokh Logo
بستر گفتمان زنانه

نیمرخ رسانه‌‌ی آزاد است که با نگاه ویژه به تحلیل بررسی و بازنمایی مسایل زنان می‌پردازد. نیمرخ صدای اعتراض و پرسش زنان است.

  • درباره نیمرخ
  • تماس با ما
  • شرایط همکاری
Facebook Twitter Youtube Instagram Telegram Whatsapp
نسخه پی دی اف

بایگانی

نمایش
دانلود
بایگانی

2022 نیمرخ – بازنشر مطالب نیمرخ فقط با ذکر کامل منبع مجاز است.

هیچ نتیجه‌ای یافت نشد
نمایش همه‌ی نتایج
  • گزارش
  • هزار و یک‌ شب
  • گفت‌وگو
  • مقالات
  • ترجمه
  • پادکست
EN

-
00:00
00:00

لیست پخش

Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00