نیمرخ: جاری شدن سیلابها در دو شبانه روز اخیر در ولایتهای پروان، پنجشیر، کاپیسا، میدان وردک و کابل حدود 115 کشته و و بیشتر 150 نفر زخمی برجا گذاشته است.
مقامهای محلی ولایت پروان میگویند: سرازیر شدن سیلاب در سهشنبه شب، 4 سنبله 1399، حدود یک هزار خانه مسکونی را تخریب نموده است.
وحیده شهکار، سخنگوی والی پروان در گفتوگو با هفتهنامه نیمرخ گفت: رقم قربانیان این حادثه هنوز مشخص نیست. تیمهای نجات هنوزهم در حال جستوجو هستند. تا اکنون 95 کشته و 120 زخمی تشخیص شدهاند. او افزود که اکثریت این قربانیان را زنان و کودکان تشکیل میدهند، اما رقم قربانیان ممکن افزایش یابد.
به گفته خانم شهکار، وزارت دولت در امور رسیدگی به حوادث در همکاری با نهادهای ملی و بینالمللی تلاش دارند تا امروز برای خانوادههای بیجاشده و آسیبدیدگان سیلاب در این ولایت کمپ موقت ایجاد کنند.
وزارت دولت در امور رسیدگی به حوادث گفته است که برای 5000 خانواده مواد غذایی و برای 400 خانواده مواد ضروری دیگر مثل: خیمه، کمپل و پوشاک و مبلغ 15 میلیون افغانی را جهت رسیدگی به آسیبدیدگان سیلاب در شهر چاریکار رسانده است.
سخنگوی والی پروان نیز گفت که روند رسیدگی به آسیبدیدگان، ارایه خدمات صحی، عملیات جستوجوی پیکرها و باز کردن راهها و جادهها جریان دارد.
این عملیات به همکاری چندین نهاد به صورت مشترک صورت میگیرد که نقش عمده امدادسانی در این رویداد را ارتش ملی به عهده گرفته است. سخنگوی والی پروان میگوید: اولین محموله کمکهای اضطراری از سوی ارتش ملی به پروان رسید و توزیع این کمکها فورن به خانوادههای آسیبدیده آغاز شد.

فواد امان سخنگوی وزارت دفاع ملی نیز میگوید: این وزارت برای آسیبدیدگان سیلابهای سهشنبه شب در ولایت پروان، وسایل نقلیه مثل: بلدوز، لودر و سکواتور جهت پاکسازی راهها و جستوجوی پیکرها به محل رویداد فرستاده است.
بیشترین آسیب را در شهر چاریکار مرکز ولایت پروان، ساحات عفیان، پارچه هشتم، نهم و دوازدهم متحمل شده است. شماری از اعضای شورای ولایتی پروان میگویند که عامل شدت این فاجعه ساختوسازهای بیرویه و غیرپلانی است.
حسیبا عفت، عضو پیشین شورای ولایتی پروان در صفحه تویترش نوشته است: «درست است که حادثههای طبیعی وجود دارد. اما بیکفایتی مسؤولان و توزیع زمینهای خودسر و غیرپلانی در ساحات سیلبر از سوی زورمندان و فروش آن به مردم و همچنان شراکت حکومت در سود آن سبب اصلی این فاجعه جانی و مالی برای مردم است.»
خواجه عبدالسلام صدیقی، عضو شورای ولایتی پروان نیز گفته است که ساختن خانههای مسکونی در مسیر سیلاب، سبب شده است چنین فاجعهای رخ دهد. به گفتهی او، زورمندان محلی بدون توجه به خطرات و حوادث طبیعی به صورت غیرپلانی زمینهای شهر چاریکار را به مردم فروختهاند و تبدیل شدن این ساحهی سیلبر به منطقه مسکونی باعث شده است که این رویداد تبدیل به یک فاجعه شود.
ولایت پروان در حالی با چنین بحران درگیر است که اداره هواشناسی کشور از احتمال بارندگی شدید و سرازیر شدن سیلابها در ولایتهای کابل، کنر، نورستان، بدخشان، پنجشیر، کاپیسا، پروان، لغمان، ننگرهار، لوگر، خوست، پکتیکا، پکتیا و بعضی مناطق سالنگ خبر داده است.
روز گذشته، چهارشنبه، پنجم سنبله، دور دوم سیلاب در ولسوالی کوهبند ولایت کاپیسا نیز بیش از 20 کشته و زخمی بر جا گذاشته است. مقامهای محلی ولایت کاپیسا گفتهاند که در این رویداد 8 نفر کشته شده و 12 تن زخمی شدهاند.
در ولایت میدان وردک نیز سرازیر شدن سیلابها در ولسوالیهای دایميرداد، چک، سیدآباد، نرخ و جلريز خسارات هنگفت مالی و انسانی بر جای گذاشته است. در ولسوالی جلریز ولایت میدان وردک، پنج تن به شمول زنان و کودکان جان باختهاند.
منصور عنابی، سخنگوی والی پنجشیر نیز گفته است جاری شدن سیلابها در این ولایت پنج کشته بر جای گذاشته و بخش زیادی از راههای مواصلاتی آن مسدود شده است.
روز گذشته، ولسوالی سروبی کابل نیز گواه سرازیر شدن سیلاب بود که در نتیجهی تخریب چندین خانه در امتداد جریان سیلاب، 8 تن کشته شدند و 14 تن دیگر زخم برداشتند.
کمال نبیزاده رییس صحتعامه ولایت کابل میگوید: زخمیان این رویداد توسط تیمهای نجات و به کمک نیروهای امنیتی به شفاخانهها در ولسوالی سروبی کابل و برخی به ولایت ننگرهار انتقال داده شد. به گفتهی او، احتمال دارد که شمار تلفات قربانیان بازهم افزایش یابد.
در همین حال، محمداشرف غنی رییس جمهور کشور از طریق ویدیوکنفرانس با مسؤولان محلی و نمایندگان مردمی ولایت پروان گفته است از رسیدن کمکها به آسیب دیدگان، اطمینان داشته باشید.
فضلالدین عیار والی پروان در این کنفرانس از دولت خواسته است که به خاطر رسیدگی بهتر به متضرران، به بستههای کمکی برای پنج هزار خانواده، سه هزار خیمه، آب آشامیدنی، مواد غذایی، کمک نقدی و ادویه نیاز داریم.
ارگ در خبرنامهی نوشته است که رییس جمهور غنی به نهادهای مربوطه هدایت داده است که خسارات ناشی از سیلاب ها در پروان را بررسی نمایند، تا تأثیرات منفی آن به گونهی بهتر مدیریت شود.