نیمرخ
  • گزارش
  • هزار و یک‌ شب
  • گفت‌وگو
  • مقالات
  • ترجمه
  • پادکست
هیچ نتیجه‌ای یافت نشد
نمایش همه‌ی نتایج
EN
نیمرخ

حمایت از کارزار زنانه برای حق آموزش و حق کار زنان!

  • منیژه رامزی
  • 15 سنبله 1399

منیژه رامزی، استاد دانشگاه


در آستانه‌ای گفت‌وگوهای صلح، گروهی از دختران و زنان با ابراز نگرانی از وضعیت زنان در مرحله‌ای پس از تحقق صلح و تفاهم با گروه‌های مخالف حکومت، کارزار حمایت از حق آموزش و حق کار برای زنان راه انداخته‌اند که این عمل‌کرد آنها در خور ستایش است. این نوع دادخواهی‌ها می‌تواند دولت‌مردان و دولت‌زنان را متوجه خطرهای احتمالی آینده‌ای زنان بسازد تا برنامه‌ریزی‌های پیش‌گیرانه‌ای را برای مصوونیت حقوق زنان روی دست داشته باشند و در میز مذاکراه دست‌آوردهای نزده ساله‌ای زنان به عنوان خط قرمز باقی بماند.

با توجه به نقش زنان در مدیریت خانواده، زنان می‌توانند در سیاست و اجتماع درخشش خوب داشته باشند، مگر برای آنها باید فرصت‌ها و زمینه‌های آموزشی و کاری فراهم گردد تا چالش‌هارا کنار بگذارند و حضور معنادار را ایفا نمایند. مشارکت سیاسی و اجتماعی زنان در افغانستان به سبب حاشیه‌بودن زنان از تعلیم و کار با فراز و فرودهایی آمیخته با زجر و فشار، یأس و نا امیدی، استبداد، افراط و تفریط به‌همرا بوده است.

اما زنان افغانستان  در راستای مشارکت در اجتماع در نزده سال اخیر نقش معنادار ایفا نمودند، آنها توانستند در بخش‌های مختلف نقش داشته باشند و برای رشد و پیشرفت جامعه مؤثر واقع شوند. خوش‌بختانه ارزش‌های اسلامی، قانون اساسی و سایر قوانین افغانستان حق آموزش و حق کار را برای زنان به رسمیت شناخته و مشارکت زنان را در جامعه ارزش‌مند دانسته است. فصل دوم قانون اساسی در مورد حقوق اساسی و وجایب شهروندان که از ماده 22 الی 59 را احتوا می‌کند در برگیرنده‌ی اساسی‌ترین موادی‌ست که مشارکت سیاسی و اجتماعی زن را در جامعه تسجیل کرده است. بر اساس ماده 22 قانون اساسی هر نوع تبعیض و امتیاز بین شهروندان افغانستان ممنوع می‌باشد.

ماده‌های 43، 44، 53 و 54 قانون اساسی افغانستان دسترسی زنان به خدمات بهداشتی، رفاه، و شغل را بیان نموده است. این ماده‌ها دسترسی زنان به آموزش، خدمات بهداشتی و اشتغال را منحیث پیش‌شرط‌های مشارکت سیاسی زنان و عنصر مهم برای آسایش و بهبود وضعیت زنان در افغانستان ضمانت کرده است.

در این مرحله‌ی حساس و سرنوشت‌ساز در گفت‌وگوهای صلح برای تحقق مشارکت اجتماعی زنان، باید حق آموزش و حق کار برای زنان ارج گذاشته شود. هدف این دختران و زنان از راه‌اندازی این کارزار توجه به مصوونیت حق آموزش و تحصیل و حق کار دختران و زنان است که بعد از تفاهم برای صلح، برای دختران اجازه‌ی رفتن به مکتب و دانشگاه داده شود، به دلیل اینکه حق آموزش و پرورش در اعلامیه‌ی جهانی حقوق بشر برای هرفرد به‌ رسمیت شناخته شده و توسط میثاق بین‌الملل حقوق اجتماعی، اقتصادی و فرهنگی تأمین شده‌است؛ همچنان این حق مطابق مواد 43، 44، 45 و 46 قانون اساسی جدید افغانستان، برای هر یک از شهروندان کشور ما تضمین شده‌است.

همچنان تأکید در مورد حق کار، به دلیل اینکه اساس و مبنای تمام حقوق و آزادی‌های اساسی فرد را تشکیل داده، نسبت به همه حقوق فرد پس از حق آموزش از اهمیت درجه اول برخوردار است؛ زیرا به برکت کار، تولید نعمت‌های مادی و معنوی میسر شده، نه تنها سطح زندگی و معیشیت فرد به‌طور قناعت‌بخش تأمین می‌شود؛ بلکه رشد و ترقی اجتماعی-اقتصادی و فرهنگی یک کشور طورکامل وابسته به درجه‌ی سازماندهی و چگونگی کار شهروندان آن (زنان و مردان) است. بنابراین؛ کار نه تنها حق مرد است، بلکه حق هر فرد (زن و مرد) می‌باشد؛ زنان در نتیجه‌ی کار مثمر و شرافت‌مندانه، نه تنها نیازمندی مادی شان را مرفوع کرده، بلکه جایگاه معنوی شان را به دست آورده و سهم خود را در ارتقای سطح زندگی، توسعه‌ی اجتماعی و رفع نیازمندی‌های جامعه نیز ادا می‌کند.

هر زن حق دارد که بنابر میل و انتخاب خود به هر نوع کسب و پیشه (طوری‌که به حقوق دیگران آسیب نرسد) بپردازد. از این طریق هم مهارت، استعداد و شخصیت خود را تکامل بخشیده، از عواید حاصله‌ی آن احتیاج‌های زندگی خود و فامیلش را رفع سازد. این حق از طریق اشتغال به حرفه و پیشه‌های آزاد مثل: تجارت، خیاطی، معماری، نجاری، آهنگری، قالین‌بافی و غیره تأمین و ضمن آن بخش مهمی از ضرورت‌های جامعه نیز مرفوع می‌شود.

قابل یادآوری است که در گفت‌وگو های صلح، به حقوق مدنی، سیاسی، فرهنگی و اقتصادی و حق آموزش و حق کار زنان توجه جدی شود.

در اخیر پیشنهاد می‌کنم برای دختران و زنان شجاع که دست به این کارزار با ارزش زده‌اند، برای فراگیری و تداوم این کارزار از گروه‌های مورد هدف ارزیابی داشته باشند تا این کارزار مؤثرتر گردد و با پلان و استراتژی؛ بتوانند از طریق حمایت ملی و بین‌المللی منابع مشخصی را برای  تحقق فراگیرتر این کارزار زنانه به دست آورند.

همچنان بخوانید

حقوق زنان

در سال گذشته چه بلاهایی بر سر حقوق زنان آمد؟

20 حوت 1401
فرمان‌های طالبان

فرمان‌های طالبان

16 حوت 1401

به امید مؤفقیت زنان و دختران بلند همت ما!

موضوعات مرتبط
کلمات کلیدی: حقوق اساسی زنان
دیدگاه شما چیست؟

دیدگاهتان را بنویسید لغو پاسخ

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

به دیگران بفرستید
Share on facebook
فیسبوک
Share on twitter
توییتر
Share on telegram
تلگرام
Share on whatsapp
واتساپ
پرخواننده‌ترین‌ها
مادرم مرا فروخت
هزار و یک شب

مادرم مرا فروخت

10 حمل 1402

وقتی سیزده ساله شدم یک پیرمرد 72 ساله به خواستگاری‌ام آمد. مردم محل می‌گفتند که مرد پولداری است. مادرم چون شیفته‌ی پول و ثروت بود، با آنکه زندگی مان رو به بهبود شده بود، بازهم...

بیشتر بخوانید
تقلای زندگی؛ زنی که کار کرد و آسوده نشد
هزار و یک شب

تقلای زندگی؛ زنی که کار کرد و آسوده نشد

6 حمل 1402

یاسمن ۳۵ ساله است. زن قد کوتاه و لاغر اندام، با چشمان بادامی و رنگ گندمی که از فرط کار و فشار زندگی در دیار غربت دور چشمانش چین و چروک برداشته و قدش خمیده است.

بیشتر بخوانید
قربانی بد دادن؛ احساس می‌کنم سال‌هاست بر من تجاوز می‌شود
گزارش

قربانی بد دادن؛ احساس می‌کنم سال‌هاست بر من تجاوز می‌شود

9 حمل 1402

لیلا همانطور که روی سکو نشسته است و پشم‌ می‌ریسد، به غروب طلایی‌رنگ آفتاب تماشا می‌کند و آه بلندی می‌کشد. نخ پشم را دور سنگ‌ می‌پیچاند و چادرش را پیش‌ می‌کشد.

بیشتر بخوانید
عید زنان
هزار و یک شب

مردان عید دارند و زنان پاک‌کاری

5 حمل 1402

روز اول نوروز است. لباس و شال آبی‌رنگ و خامک‌دوزی را پوشیده‌ برای مبارک‌گویی سال نو راهی خانه‌ی اقوام و دوستانم شده‌ام. از دروازه که خارج می‌شوم، وارد جاده‌ی عمومی می‌شوم. نرم نرم باران می‌بارد. 

بیشتر بخوانید
فاطمه نیوشا - مهاجرت
هزار و یک شب

رویای معلمی و کابوس آوارگی

8 حمل 1402

پس از مدتی امتحان آزاد دادم و در بست معلمی کامیاب شدم. شغل معلمی یکی از آرزوهای دایمی‌ام بود. قبلا هر وقتی که معلم داخل صنف ما می‌آمد و تدریس می‌کرد، با خود می‌گفتم ایکاش روزی برسد...

بیشتر بخوانید
Nimrokh Logo
بستر گفتمان زنانه

نیمرخ رسانه‌‌ی آزاد است که با نگاه ویژه به تحلیل بررسی و بازنمایی مسایل زنان می‌پردازد. نیمرخ صدای اعتراض و پرسش زنان است.

  • درباره نیمرخ
  • تماس با ما
  • شرایط همکاری
Facebook Twitter Youtube Instagram Telegram Whatsapp
نسخه پی دی اف

بایگانی

نمایش
دانلود
بایگانی

2022 نیمرخ – بازنشر مطالب نیمرخ فقط با ذکر کامل منبع مجاز است.

هیچ نتیجه‌ای یافت نشد
نمایش همه‌ی نتایج
  • گزارش
  • هزار و یک‌ شب
  • گفت‌وگو
  • مقالات
  • ترجمه
  • پادکست
EN

-
00:00
00:00

لیست پخش

Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00