نیمرخ
  • گزارش
  • هزار و یک‌ شب
  • گفت‌وگو
  • مقالات
  • ترجمه
  • پادکست
هیچ نتیجه‌ای یافت نشد
نمایش همه‌ی نتایج
EN
نیمرخ

کارزار #نامم_کجاست؟؛ پیروزی کوچک زنان افغانستان

  • نیمرخ
  • 17 سنبله 1399

نیویارک تایمز: مجیب مشعل و نجیم رحیم

برگردان: احمدضیا علیجانی


پس از سال‌ها مبارزه توسط فعالان مدنی افغانستان برای از بین بردن تابو یا شرمساری ناشی از یادآوری نام زنان در نزد عوام، دولت روز سه‌شنبه اعلام کرد که به‌زودی نام مادران شهروندان افغانستان همراه با نام پدر شان در شناس‌نامه ملی چاپ می‌شود.

این پیروزی حتی اگر نمادین هم باشد، در زمان مذاکرات قریب‌الوقوع میان دولت افغانستان بر سر توافق‌نامه تقسیم قدرت با طالبان، یک پیشرفت کوچک برای زنان بوده و آینده زنان و نقش آنان را در جامعه‌ی افغانستان تقویت می‌کند. در دهه‌ی 1990، زمانی‌که دولت اسلام‌گرای طالبان از قدرت ملی برخوردار بود، زنان را تا حدی زیادی در خانه‌های‌شان محدود و از حقوق اولیه مانند: تحصیل و شغل با حقوق محروم می‌کرد.

دولت افغانستان طی دو دهه‌ی پس از سرنگونی طالبان، در زمینه‌ی گسترش نقش زنان در جامعه پیشرفت‌های عمده‌ای داشته است. میلیون‌ها دختر در مکاتب و دانشگاه‌ها در سراسر کشور تحصیل می‌کنند و زنان دارای مشاغل مهم دولتی هستند. فعالان مدنی می‌گویند که زن ستیزی هنوز هم ریشه‌ی عمیق در تعصبات دینی دارد و اما آزار و اذیت زنان از سوی طالبان از یک مسأله گسترده‌تر حکایت دارد.

تابو در افغانستان در مورد حضور زنان در نزد عوام پیشینه‌ای قدیمی داشته و همچنان ریشه‌ای عمیق دارد. حتا پسران جوان مکتبی اگر کسی نام مادر و یا خواهر شان را به زبان بیاورد، موجب درگیری بین آنها می‌گردد و این بی‌احترامی به خانواده‌ای آنها تلقی می‌شود. در یک کشور جنگ‌زده، زنان بیوه تلاش می‌کنند تا خود را به‌عنوان سرپرست قانونی فرزندان خود در ادارات دولتی معرفی کنند یا بدون حضور یک مرد به نام خود معاملات تجاری انجام دهند. با این‌حال حتا بیشتر قبرهای زنان بدون نام هستند یا این‌که نام یکی از مردان اقارب آن نوشته شده‌اند.

کمیته‌ی حقوقی کابینه افغانستان به ریاست سرور دانش، معاون دوم ریاست ‌جمهوری اعلام کرد که پیشنهاد درج نام مادر در شناس‌نامه‌ی ملی با اصلاح قوانین ثبت احوال نفوس، در جلسه کمیته به روز سه‌شنبه به تصویب رسیده است. در حالی که این اصلاحیه نیاز به تصویب پارلمان و توشیح ریاست‌جمهوری دارد، سخنگوی معاون دوم ریاست ‌جمهوری گفت که از مقامات انتظار دارد تا این روند سریع و روان باشد.

محمد هدایت، سخنگوی دفتر معاونت دوم ریاست جمهوری گفت: «این اصلاحیه تعریف هویت را تغییر می‌دهد. هویت جدید شامل نام، نام خانوادگی، نام پدر، نام مادر و تاریخ تولد است. در تعریف قدیمی، نام مادر بخشی از هویت نبود.»

افغانستان سرشماری دقیق از جمعیت خود ندارد. آخرین مورد سرشماری در دهه 1970، قبل از چهار دهه جنگ و ناآرامی در کشور انجام شده بود. افغانستان برای کمک به اجرای قانون و شناسایی بهتر شهروندان در سال 2018 شناس‌نامه‌ی الکترونیکی را معرفی کرد، هر چند این روند با تاخیر طولانی‌مدت به معرفی گرفته شد. اما روند صدور شناس‌نامه‌ها به سرعت در مورد این‌که آیا گروه قومی یک فرد نیز باید در آن درج شود، با اختلاف نظر روبه‌رو شد.

در این میان، فعالان حقوقی فرصت مناسب در این بحث دریافتند؛ در حالی که گروه‌های قومی برای شناسایی هویت خود تلاش می‌کردند، زنان تقریبن نیمی از جمعیت کشور و نماینده‌ی تمام قومیت‌ها از مدت‌ها قبل از هویت اصلی خود محروم بودند و کارت شناس‌نامه‌ی ملی فرصت جدیدی برای آن‌ها به ارمغان آورد. یک کارزار هشتگ در شبکه‌های اجتماعی نامم کجاست؟ راه‌اندازی شده بود و این کارزار به سرعت دوباره جان گرفت.

همچنان بخوانید

سیاست خارجی فمینیستی آلمان

سیاست خارجی فمینیستی آلمان در عمل به چه معناست؟

4 حمل 1402
بی‌نظمی و خشونت در ریاست پاسپورت

بی‌نظمی و خشونت در ریاست پاسپورت

4 حمل 1402

در حالی که از روز سه‌شنبه به این‌سو شماری در رسانه‌های اجتماعی افغانستان به دلیل درج نام مادر در شناس‌نامه‌ی ملی، این تغییرات را جشن گرفته‌اند؛ اما بسیاری نیز از این هراس دارند که این تغییرات باعث می‌شود افرادی در مناطق محافظه‌کار و روستاها از ثبت نام برای اخذ شناس‌نامه‌ی ملی منصرف شوند.

لاله عثمانی، یکی از اولین حامیان هشتگ نامم کجاست؟ در ولایت هرات، گفت آنها در حال مبارزه با زن‌ستیزی ریشه‌دار هستند که با استفاده از دین توجیه می‌شود. از سنین پایین دختران به این باورند که آنها وابسه به مرد هستند و از طریق مردان خانواده‌های آنها شناخته می‌شوند و هیچ هویت مستقلی از خود ندارند.

خانم عثمانی گفت: «بیشتر محدودیت‌های زنان در جامعه هیچ ریشه در دین ندارند و من طی چهار سال تحصیل در رشته‌ی حقوق اسلامی به عمق این موضوع پی‌برده‌ام. در اسلام هیچ چیزی وجود ندارد که هویت زنان را محدود کند. اما در جامعه‌ی ما هر محدودیتی، حتا در مورد هویت زنان را به دین ربط می‌دهند.»

خانم عثمانی در مورد تغییرات در شناس‌نامه‌ی ملی گفت: «بازگرداندن اساسی‌ترین و طبیعی‌ترین حق زنان است که از آنها سلب شده بود. با چاپ نام او، ما به مادر قدرت می‌دهیم و قانون اختیارات خاصی را به وی داده است که بدون حضور مرد، مادر باشد، اسناد را برای فرزندان خود به‌دست آورد، فرزندان خود را در مکتب ثبت نام کند، مسافرت کند.»

موضوعات مرتبط
دیدگاه شما چیست؟

دیدگاهتان را بنویسید لغو پاسخ

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

به دیگران بفرستید
Share on facebook
فیسبوک
Share on twitter
توییتر
Share on telegram
تلگرام
Share on whatsapp
واتساپ
پرخواننده‌ترین‌ها
 خاله‌ام از ساده‌لوحی‌ من سواستفاده کرد
هزار و یک شب

 خاله‌ام از ساده‌لوحی‌ من سواستفاده کرد

27 حوت 1401

خاله‌ی صدیقه زمانی‌که متوجه شد میان صدیقه و شریف تفاوت‌های فکری وجود دارد و شریف اندکی از صدیقه ناراضی است، از این فرصت استفاده‌ کرد تا آن‌ها را از هم دور بسازد و این پیوند...

بیشتر بخوانید
ازدواج اجباری در بدل قرض پدر
گزارش

پدرم مرا در بدل قرضش به شوهر داد

25 حوت 1401

پدرم بی‌کار بود، مدت‌ها می‌شد که کار نمی‌کرد و درآمدی نداشت. نه نفر در خانه نان‌خور بودیم و فقط پدرم نان‌آور بود. ما چهار خواهر و چهار برادر بودیم که با پدر و مادرم یک‌جا ده نفر...

بیشتر بخوانید
نامادری
هزار و یک شب

نامادری

2 حوت 1401

مادرم که فوت شد، پدرم ازدواج مجدد کرد. زندگی ما از این رو به آن رو شد. نامادری‌ام تا که اولاد‌دار نشده بود با ما خوب رویه می‌کرد. اولاددار که شد رویه‌اش تغییر کرد.

بیشتر بخوانید
فرزندآوری برای مسئول ساختن شوهرم اشتباه بود
هزار و یک شب

فرزندآوری برای مسئول ساختن شوهرم اشتباه بود

23 حوت 1401

یاسمن را به ظاهر دادند و در بدلش خواهر ظاهر را به برادر یاسمن گرفتند. هرچند یاسمن از بودن و ازدواج با ظاهر خوشحال بود، اما ظاهر از این ازدواج راضی نبود و یاسمن را نمی‌خواست. او...

بیشتر بخوانید
ازدواج زیر سن
هزار و یک شب

در چهار سالگی مرا به شوهر دادند

15 حوت 1401

نمی‌دانستم که شوهر دارم. اولین بار پدرم برایم گفت که وقتی چهار ساله بودم او مرا به شوهر داده و به نام پسر کاکایم کرده است.

بیشتر بخوانید
Nimrokh Logo
بستر گفتمان زنانه

نیمرخ رسانه‌‌ی آزاد است که با نگاه ویژه به تحلیل بررسی و بازنمایی مسایل زنان می‌پردازد. نیمرخ صدای اعتراض و پرسش زنان است.

  • درباره نیمرخ
  • تماس با ما
  • شرایط همکاری
Facebook Twitter Youtube Instagram Telegram Whatsapp
نسخه پی دی اف

بایگانی

نمایش
دانلود
بایگانی

2022 نیمرخ – بازنشر مطالب نیمرخ فقط با ذکر کامل منبع مجاز است.

هیچ نتیجه‌ای یافت نشد
نمایش همه‌ی نتایج
  • گزارش
  • هزار و یک‌ شب
  • گفت‌وگو
  • مقالات
  • ترجمه
  • پادکست
EN

-
00:00
00:00

لیست پخش

Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00