نیمرخ
  • گزارش
  • هزار و یک‌ شب
  • گفت‌وگو
  • مقالات
  • ترجمه
  • پادکست
  • ستون‌ها
    • زنان و مهاجرت
    • نخستین‌ها
هیچ نتیجه‌ای یافت نشد
نمایش همه‌ی نتایج
EN
نیمرخ

زنان عامل تغییرند نه نیروی واکنش

  • حسین احمدی
  • 24 سنبله 1399
زنان در مذاکرات صلح

زنان افغانستان امروز به یک نیروی غیرقابل انکار در عرصه‌ی سیاست و حکومت‌داری مبدل شده است. طی دو دهه‌ی اخیر، نظام دموکراسی فرصت حضور را برای زنان فراهم کرد. اگرچند که کمیت و کیفیت حضور شان قابل بحث است، اما نفس حضور زنان در عرصه‌های مختلف جامعه به آنان فرصت رشد و تأثیرگذاری می‌دهد. امروز زنان افغانستان در امور آموزش و صحت بیش از هر عرصه‌ی دیگری حضور پررنگ و تأثیرگذار دارند و در روند بازسازی، رشد فرهنگی، سیاست‌های داخلی و حکومت‌داری نیز به یک نیروی تأثیرگذار تبدیل شده‌اند. تغییراتی که در نزده سال اخیر، پس از سقوط امارت طالبان در افغانستان به وجود آمده است، بدون شک نتیجه‌ی تلاش و فکر نیروی جوان و زنان کشور است. امروز افغانستان بازهم در یک مرحله‌ی حساس تاریخی قرار گرفته است. احتمالن گفت‌وگوهای جاری صلح در قطر، سرنوشت آینده‌ی افغانستان را رقم خواهد زد. حقوق و آزادی‌های زنان که در واقع از ارزش‌های کلیدی جمهوریت به شمار می‌رود، نیز در این گفت‌وگوها بحث خواهد شد. اما این‌بار زنان خودشان در چارچوب هیأت مذاکره کننده در میز گفت‌وگوها حضور یافته‌اند تا از کلیت نظام دموکراسی و ارزش‌های حقوق بشری به شمول حقوق و آزادی‌های زنان دفاع کنند.

حکومت، زنان و قشر دانش‌آموخته‌ی جامعه همگی امروز به مدافعان حقوق زن تبدیل شده‌اند. بحث حقوق و آزادی‌های زنان به دو دلیل برای همه خط سرخ است. بحث نخست این است که حقوق و آزادی‌های زنان که ما از آن سخن می‌زنیم، همه ارزش‌هایی است که جزء حقوق اساسی و انسانی همه شهروندان به شمار می‌رود و در قوانین کشور به ویژه در قانون اساسی محفوظ دانسته شده است. محدود کردن این حقوق و آزادی‌ها نباید تاوانی باشد که برای صلح می‌پردازیم. مردم طالبان را منحیث یک گروه تروریستی می‌شناسند که امروز حاضر به مذاکره شده تا از سنگر جنگ به کرسی سیاسی تغییر جهت دهند. اما بهای به زمین گذاشتن سلاح طالبان را نباید زنان بپردازند. از سوی دیگر، حقوق و آزادی‌های زنان بخش مهمی از ارزش‌های دموکراتیک است که همه‌ی دنیا به ویژه دولت‌های همکار افغانستان به آن‌ها باور و احترام دارند؛ محدود کردن این حقوق و آزادی‌ها در واقع نقض حقوق انسانی شهروندان است و راه را برای وضع محدودیت بر دیگر موارد مثل آزادی بیان، حقوق بشر، عدالت و برابری و دیگر ارزش‌های انسانی، باز می‌کند.
البته رویکرد زنان فعلن تغییر کرده است. پیش از این ما بیشتر بحث «زنان و مواجهه با تغییر» را مطالعه می‌کردیم، اما امروز زنان بانی تغییر در جامعه استند. یعنی امروز زنان عامل و مدیریت کننده‌ی تغییرات سیاسی و اجتماعی هستند نه نیروی تأثیرپذیر از تغییرات.

پروسه‌ی صلح افغانستان یک روند زمانبر و بسیار پیچیده است، اما از اوایل آغاز پروسه تا اکنون زنان پله به پله راه پیمودند و تلاش کردند تا ناظر و شریک پروسه باشند. زنان در چارچوب برنامه‌های دولت در امور صلح همواره حضور داشتند و برای دفاع از کلیت نظام دموکراسی در مقابل امارت اسلامی طالبان در سطح ملی و بین‌المللی دادخواهی کردند و بسیج شدند. هم‌اکنون که نخستین دور گفت‌وگوهای رو‌به‌رو میان هیأت مذاکره کننده‌ی دولت و هیأت مذاکره کننده طالبان در دوحه پایتخت قطر برگزار شده است، زنان صدای رسای دفاع از دموکراسی و نظام جمهوری اسلامی افغانستان استند. امروز زنان توانای از مردم افغانستان نمایند‌گی می‌کنند که تجربه و تخصص کار در امور صلح، حکومت‌داری و سیاست را دارا هستند. داکتر حبیبه سرابی، فوزیه کوفی، شریفه زرمتی و فاطمه گیلانی چهار زن عضو هیأت مذاکره کننده از جانب دولت در گفت‌وگوهای صلح با طالبان استند؛ ارچند گزارش شده که فاطمه گیلانی در دور نخست گفت‌وگوها حضور نداشته است. اما به لحاظ کارکرد، این هیأت و حکومت افغانستان توانستند که در نخستین روز آغاز گفت‌وگوها ظاهرن جهان را باخود همسو کنند. از دبیر کل سازمان ملل متحد تا رییس اتحادیه اروپا و دبیر کل ناتو و نمایند‌گان کشورهای اروپایی که همکاران صلح و توسعه‌ی افغانستان استند، از حفظ حقوق زنان، آزادی بیان، حقوق بشر و انتخاب مردم افغانستان سخن بزنند. انتخاب مردم افغانستان مسلمن نظامی است که خودشان در تشکیل و ساختار شان سهیم و صاحب صلاحیت باشند نه پیرو و تبعه. از همین رو، ایجاد چنین تغییرات در سطوح سیاسی و اجتماعی افغانستان و جلب حمایت و اعتماد جهان ناشی از همدستی همه اقشار مردمی به ویژه دو نیروی تأثیرگذار زنان و جوانان هستند که همواره در حال دادخواهی و مبارزه برای حفظ نظام و ثبات کشور قرار دارند.

در اخیر می‌توان گفت ارچند که زنان افغانستان هنوز برای بسیاری از حقوق اساسی شان مجبور به دادخواهی‌اند، اما همین تقلا نشان از بیداری، آگاهی و قدرت زنان است. امروز افغانستان در جایگاهی قرار دارد که دیگر هیچ قشری از جامعه به مثابه‌ی پیرو و تبعه باقی نمی‌ماند و اقشاری که پیش از این با برچسب اقلیت در حاشیه بودند نیز در حال ورود به متن رویدادهای کشورند. زنان که نصف نفوس کشور را تشکیل می‌دهند و در موضوع برابری جنسیتی، رفع خشونت‌ها و محدودیت‌ها و حفظ حقوق و آزادی‌های شان بدون هیچ مرزبندی دیگری در کنارهم ایستاده‌اند، دیگر صرف یک نیروی واکنشی به تغییرات نیست، بلکه عامل تغییر و تصمیم‌گیری محسوب می‌شوند. حضور زنان در سطوح رهبری دولت، موفقیت‌های زنان در عرصه اقتصادی و تجارت خصوصی، کارآفرینی و خدمات عامه، گواهی براین مدعاست. پس در مسایل مهم و سرنوشت‌ساز مثل صلح و انتخابات که در واقع برآیند این رویدادها هرچه باشد بر کل کشور تأثیر خواهد گذاشت؛ نباید نگران باشیم. چون امروز حکومت، جوانان، قشر دانش‌آموخته‌ی کشور همگی همسو با زنان استند و زنان نیز به یک نیروی غیرقابل انکار و غیرقابل حذف از عرصه‌های سیاست، اجتماع، فرهنگ و اقتصاد مبدل شده‌اند.

همچنان بخوانید

سازمان‌های حقوق بشری در برابر بازداشت‌های خودسرانۀ زنان در افغانستان بی‌تفاوت‌اند

سازمان‌های حقوق بشری در برابر بازداشت‌های خودسرانۀ زنان در افغانستان بی‌تفاوت‌اند

29 عقرب 1402
نظام فراگیر یا سکولار؛ ساختار سیاسی آینده‌ی افغانستان چگونه باید باشد؟

نظام فراگیر یا سکولار؛ ساختار سیاسی آینده‌ی افغانستان چگونه باید باشد؟

11 جوزا 1402
موضوعات مرتبط
کلمات کلیدی: دموکراسیصلحمذاکرات صلح
دیدگاه شما چیست؟

دیدگاهتان را بنویسید لغو پاسخ

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

به دیگران بفرستید
Share on facebook
فیسبوک
Share on twitter
توییتر
Share on telegram
تلگرام
Share on whatsapp
واتساپ
پرخواننده‌ترین‌ها
کودک همسری
گوناگون

خاطرات عروس ۱۱ ساله

5 حوت 1401

قسمت دوم | بعد از «شب زفاف» تا هفت ماه با شوهرم همبستر نشدم. چون ترسیده بودم و شب زفاف برایم شبیه یک کابوس شده بود.تا آنجا که می‌توانم بگویم بدترین قسمت زندگیم آن شب بود.

بیشتر بخوانید
کودک همسری
هزار و یک شب

خاطرات عروس 11 ساله

5 حوت 1401

قسمت اول‌ |‌ روزی که عروس شدم هنوز به بلوغ نرسیده بودم. پوشیدن پیراهن «خال سفید» و چادر سبز گلدار مرا از بقیه متفاوت نشان می‌داد، به همین خاطر حس غرور داشتم و خود را از همه برتر...

بیشتر بخوانید
قاتل سریالی دختران افغانستان فرهنگ سنتی است
هزار و یک شب

قاتل سریالی دختران افغانستان فرهنگ سنتی است

9 قوس 1402

پدرم دختران زیادی داشت و تمام دختران خود را در سن کم شوهر می‌داد. پدرم قریه‌دار بود و ما همیشه مهمان داشتیم، کار زنان در خانواده پذیرایی از مهمانان بود، پدرم دو زن داشت و...

بیشتر بخوانید
شبی که خواهرم سکوتش را شکست
سکوت را بشکنیم

شبی که خواهرم سکوتش را شکست

8 جدی 1400

روایت یکی از مخاطبان نیمرخ به مناسبت کارزار «سکوت را بشکنیم» صنف سوم مکتب بودم و با خواهران بزرگترم در یکی از اتاق‌های خانه کرایه‌ای‌مان قالین می‌بافتیم. خانه متعلق به شوهر عمه‌ام بود. گاهی شوهر...

بیشتر بخوانید
پریود در تاریخ، اساطیر و ادیان
گزارش تحقیقی

پریود در تاریخ، اساطیر و ادیان

22 ثور 1401

این مطلب براساس مصاحبه با محمد حسین فیاض، پژوهشگر علوم دینی و بررسی مقاله عصمت شاهمرادی در مورد تبعیض مثبت به نفع زنان با تاکید بر حقوق شهروندی، نوشته شده است.  مساله پریود و زایمان...

بیشتر بخوانید
Nimrokh Logo

نیمرخ رسانه‌‌ی آزاد است که با نگاه ویژه به تحلیل بررسی و بازنمایی مسایل زنان می‌پردازد. نیمرخ صدای اعتراض و پرسش زنان است.

  • درباره نیمرخ
  • تماس با ما
  • شرایط همکاری
Facebook Twitter Youtube Instagram Telegram Whatsapp
نسخه پی دی اف

بایگانی

نمایش
دانلود
بایگانی

2022 نیمرخ – بازنشر مطالب نیمرخ فقط با ذکر کامل منبع مجاز است.

هیچ نتیجه‌ای یافت نشد
نمایش همه‌ی نتایج
  • گزارش
  • هزار و یک‌ شب
  • گفت‌وگو
  • مقالات
  • ترجمه
  • پادکست
  • ستون‌ها
    • زنان و مهاجرت
    • نخستین‌ها
EN