نیمرخ
  • گزارش
  • هزار و یک‌ شب
  • گفت‌وگو
  • مقالات
  • ترجمه
  • پادکست
  • ستون‌ها
    • زنان و مهاجرت
    • نخستین‌ها
هیچ نتیجه‌ای یافت نشد
نمایش همه‌ی نتایج
EN
نیمرخ

درنگی به کارزار روایت زنانه

  • نیمرخ
  • 25 سنبله 1399
روایت-زنانه-از-زندگی-2

روحینا حیدری


در طول تاریخی بشر زن به عنوان جنس دوم تلقی شده است، بیايید تا در مورد زنان بیشتر بدانیم. اولن می‌خواهم روی قدرت سیاسی زنان صحبت داشته باشم، زنان به‌حيث نيمى از پيكر جامعه که درصدی بیش‌تری را در هر جوامع تشکیل می‌دهند، چنان‌که پرورش همه ابرمردان تاریخ به دستان گران بهايی یک مادر و یک زن سر و سامان پیدا می‌کند و همین زن و همین مادر است که همه اساسات اولیه زندگی را برای یک مرد می‌آموزاند و یادش می‌دهد چگونه با قوانین زندگی کنار بیاید. زنان به تنهایی مسؤولیت می‌گیرند تا خانواده و خانه‌ی خود را مدیریت کنند آنچنان که تجربه‌ها ثابت کرده هیچ مردی بدون حضور زن به زندگی سر و سامان داده نمی‌تواند. پس نباید از خلاقیت و استعدادهای خاص زنان چشم پوشی شود، زنان بايد اجازه‌ی تصميم‌گيرى در سطوح بالا را داشته و از قدرت سياسى و نقش آفرينى برخوردار باشند.

روشن‌تر از آفتاب اين است كه هيچ جامعه‌ی بدون حضور زنان به كمال نرسيده و نخواهند رسيد؛ اما با تأسف و اندوه كه در اكثريت جوامع امروزى به مقتضاى عوامل فرهنگى، تاريخى و رسومِ سنت‌هاى نا‌شايستِ حاكم و مسلط بر جامعه، نيمى از جامعه به جرم زن بودن از ميدان‌هاى سياسى كنار زده شده‌اند. با تفكرات مردسالارانه و زن‌ستيزى پا روى بيش‌ترى از ارزش‌ها و آموزه‌هاى اسلامى كه يكي‌اش «مشورت با زنان» است کنار گذاشته و اجازه حضور زنان را در سطوح بالاى تصميم‌گيرى نمي‌دهند. با آن هم زنان حصارِ شرايط دشوار امروزى را شكسته پا به عرصه‌ی سياست گذاشته‌اند و در ساختار و تجديد و تمديدِ نظام سياسى دوشادوش مردان حركت مي‌كنند و با ويژ‌گی مادرانه شان در مصادر كلان سياسى حاضر شده و نقشِ صلح‌طلبى، شفقت و مهربانى را بازي مي‌كنند. همواره در تلاش از بين بردن معضلات سياسى كنونى‌اند كه يكى از معضلات حذف زنان از حوزه‌ی عمومى و منحصر كردن آنان به حوزه‌ی خصوصى است. به عنوان مثال مي‌توان از قدرتمندترين و سياستمدارترین زن جهان (انگلا مركل) ياد كرد و از جوامع افغانستانی هم اناهیتا راتب‌زاد که از زنان فوق‌العاده تاریخ کشور می‌توان نام برد.

در طول تاریخ همواره زنان زيادى وجود داشته‌اند كه ايده‌هاى فوق العاده‌اى را در ذهن پرورش داده و با پشتكار و تلاش دست به كارهاى بزرگى زده‌اند. زنان در مدیریت اقتصاد خانواده چنان که از قدرت فوق‌العاده برخوردار استند قدرت اقتصادى زنان شمرده می‌شود و اين نوع قدرت گاهى به شكل اندوختن و گاهى به شكل تأمين نيازهاى مادى، ايجاد زمينه‌ی اشتغال، پايان بردن سطح بيكارى و غيره تجلى پیدا مي‌كند. محروم كردن زنان از لحاظ اقتصادى اشتباه است. در قرن 21 دخیل بودن زنانى كه از نگاه علمى و اقتصادى توانمندند موجب رشد اقتصادى مي‌شوند كه امروزه در دانشگاه‌هاى معتبرى چون: هاروارد و آكسفورد راه‌هاى رفته‌ی ـنان تعقيب و تدريس مي‌شوند تا آيند‌گان به تلاش و الگوگيرى تحريك شده و گام به راهِ رفته‌ی آنان بردارند و بهتر از آنان عمل كنند.

از جمله‌ی كار آفرينان مي‌توان به «دِبى فيلدز» اشاره كرد كه موجب اشتغال‌زايى براى بيش از هزاران نفر شده است. آنچنان که کودک علم اولیه یعنی زبان را از مادر به ارث می‌برد. پس جای شکی وجود ندارد که زنان از قدرت خوبی برخودار استند. زنان در صحنه و عرصه‌ی علمى نيز كم از مردان نبوده و همواره آثار مناسب خود را در حل معضلات علمى، در ارايه‌ی فرضيه‌ها و تيورى‌ها، طراحى قوانين علمى و… به‌جا مانده‌اند و به روح جامعه پاشيده‌اند كه مي‌توان از نابغه و رياضيدان ايرانى از مريم ميرزاخانى نام برد. قدرت هنرى زنان در زمينه‌هاى بيان، تنظيم و ترتيب مطالب، نقاشى، ديزاين و… كلن در مهارت‌هاى خلاقيتى در مقايسه با مردان يك دست و پنجه بلندترند تا جای‌که امروزه تحقيقات و جستارها نيز اين امر را ثابت ساخته‌است.

در كل زنان در هر هنرى رنگى ديگر مي‌ريزند. قدرت اجتماعى زنان با وجود تلاش‌هاى جامعه‌ى مردسالار زير نام سنت‌هاى نا پسند همواره در سدد به زنجير كشيدن و سركوب زنان بوده و حيرت انگيز اينكه با شدت‌گيرى روز به روزِ روند زن‌ستيزى، نقش زنان در اجتماع نه تنها كه كمرنگ نشده بل بيشتر شده و از ديگر قدرت‌هاى اجتماعی زنان مي‌توان به نقش مربي‌گرى و تربيتى زير اسم مادر اشاره كرد كه پهناى به عرصه‌ی هستى را در بر مي‌گيرد.

بقول خداوندگار بلخ:

چه‌ها مي‌كند مادر نفس كلى

كه تا بى‌لسانى، بيابد لسانى

مولانا بى‌آنكه توجه به ديگر كسان داشته باشد محو نقش تعليمى مادر مي‌شود. همچنان مي‌توان از نقش عواطف مادرانه و مقام قدسى مادر و… زير سلسله‌ی قدرت‌هاى اجتماعى زنان ياد كرد.

همچنان بخوانید

نتایج کانکور ۱۴۰۲

اعلام نتایج کانکور کشور؛ باز هم هیچ اسمی از دختران نیست

13 سنبله 1402
مکاتب ابتدایی

ستیز طالبان با آموزش زنان؛ آیا مکاتب دخترانه‌ی دوره ابتدائیه نیز مسدود می‌شوند؟

15 اسد 1402

با توجه به آنچه گفته آمدیم زنان دارای ظرفیت‌ها و توانایی‌های‌ استند که برای توسعه و مدیریت جامعه مثلِ همیشه مفید و کارساز بوده می‌توانند. از سوی دیگر آنان در قانون با مردان از حقوق مساوی و برابر برخوردارند. از ابتدايی‌ترین حقوق شهروندان حق آموزش و کار پنداشته می‌شود. آموزش و کار از حقوق اساسی تمام شهروندان است. نمی‌دانم چگونه ممکن است که نصف شهروندان کشور از قانون بگونه‌ای غیرقانونی بیرون کشیده می‌شوند؟ یعنی کدام منطق و استدلال می‌تواند تفهیم نماید که مثلن زنان و دختران به خاطر جنسیت حق کار و آموزش را نداشته‌ باشند؟ اگر ما زنان را از کار و آموزش بخواهیم منع کنیم، ممکن نیست. در واقع نصفِ بیشتر نظام را فلج کرده‌ایم، تاریخ را دور زده‌ایم، واقعیت‌های افغانستان امروز را نمی‌بینیم، با تغییرات و تحولات ملموس افغانستان جدید حرکت نمی‌کنیم، خودمان را بازی داده‌ایم، به قانون پشت کرده‌ایم، خلاصه به شدت واپسگرایی را تقویت می‌کنیم. یک چنین برخورد، رویکرد، عمل، رفتار و روش در قبال زنان و دخترانِ امروز اصلن ممکن، قابل قبول و عملی نیست.

موضوعات مرتبط
کلمات کلیدی: حق آموزش زنانهویت زنان
دیدگاه شما چیست؟

دیدگاهتان را بنویسید لغو پاسخ

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

به دیگران بفرستید
Share on facebook
فیسبوک
Share on twitter
توییتر
Share on telegram
تلگرام
Share on whatsapp
واتساپ
پرخواننده‌ترین‌ها
کودک همسری
گوناگون

خاطرات عروس ۱۱ ساله

5 حوت 1401

قسمت دوم | بعد از «شب زفاف» تا هفت ماه با شوهرم همبستر نشدم. چون ترسیده بودم و شب زفاف برایم شبیه یک کابوس شده بود.تا آنجا که می‌توانم بگویم بدترین قسمت زندگیم آن شب بود.

بیشتر بخوانید
کودک همسری
هزار و یک شب

خاطرات عروس 11 ساله

5 حوت 1401

قسمت اول‌ |‌ روزی که عروس شدم هنوز به بلوغ نرسیده بودم. پوشیدن پیراهن «خال سفید» و چادر سبز گلدار مرا از بقیه متفاوت نشان می‌داد، به همین خاطر حس غرور داشتم و خود را از همه برتر...

بیشتر بخوانید
هبوط در تاریکی
هزار و یک شب

هبوط در تاریکی؛ روایت دردناکِ مینه از کودکی تا بزرگ‌سالی

30 سنبله 1402

مینه (مستعار) دختری ۲۸ساله است که خاطرات زنده‌گی‌اش از کودکی تا بزرگ‌سالی، چیزی جز پژواکِ درد و مظلومیت نیست. او از کودکی، مورد سوءاستفادۀ جنسی شوهرعمه‌اش قرار می‌گیرد و این اتفاق، سرآغازی برای سقوط ممتدِ...

بیشتر بخوانید
به دنبال نور در گوشه‌های تاریک زنده‌گی
گوناگون

به دنبال نور در گوشه‌های تاریک زنده‌گی

27 سنبله 1402

از دور به او نزدیک شدم. چهره‌اش آشنا به نظر می‌رسید اما باورم نمی‌شد چنین تصادفی با او روبه‌رو شوم. 

بیشتر بخوانید
تعرض بر زنان، از مهمان‌خانه تا تشناب‌های زندان طالبان
گزارش

تعرض بر زنان، از مهمان‌خانه تا تشناب‌های زندان طالبان

25 سنبله 1402

یادآوری این تجارب وحشت‌ناک، چنان دردِ آکنده از شرم را در وجود قربانیان تازه می‌سازد که اغلب در مقامِ پاسخ نفس‌شان به شماره می‌افتد و زبان‌شان از چرخش باز می‌ماند. 

بیشتر بخوانید
Nimrokh Logo

نیمرخ رسانه‌‌ی آزاد است که با نگاه ویژه به تحلیل بررسی و بازنمایی مسایل زنان می‌پردازد. نیمرخ صدای اعتراض و پرسش زنان است.

  • درباره نیمرخ
  • تماس با ما
  • شرایط همکاری
Facebook Twitter Youtube Instagram Telegram Whatsapp
نسخه پی دی اف

بایگانی

نمایش
دانلود
بایگانی

2022 نیمرخ – بازنشر مطالب نیمرخ فقط با ذکر کامل منبع مجاز است.

هیچ نتیجه‌ای یافت نشد
نمایش همه‌ی نتایج
  • گزارش
  • هزار و یک‌ شب
  • گفت‌وگو
  • مقالات
  • ترجمه
  • پادکست
  • ستون‌ها
    • زنان و مهاجرت
    • نخستین‌ها
EN