وزارت امور زنان و وزا ت معارف کشور برای کاهش بیسوادی در جامعه و افزایش سطح سواد زنان تفاهمنامه امضا کردند.
وزارت امور زنان با نشر خبرنامهای گفته که این تفاهمنامه همکاری میان حسینه صافی، سرپرست وزارت امور زنان و رنگینه حمیدی، سرپرست وزارت معارف کشور به امضا رسیده است.
در خبرنامهی وزارت امور زنان آمده است: «حسینه صافی، سرپرست وزارت امور زنان گفت که برمبنای میکانیزم عملیاتی این تفاهمنامه برای زنان بیسواد در این وزارت و به همکاری این وزارت برای زنان بیسواد در شوراها و اتحادیهها در ۳۴ ولایت کشور، براساس نصاب معینیت سوادآموزی وزارت معارف، برنامههای سوادآموزی فراهم میگردد.»
براساس خبرنامهی وزارت امور زنان، هدف از امضای این تفاهمنامه کاهش بیسوادی در جامعه و افزایش سطح سواد زنان در سراسر کشور خوانده شده است که مسؤولیت عملیاتی این برنامه را معینیت سوادآموزی وزارت امور زنان در همکاری با ریاستهای ولایتی وزارت امور زنان در سطح ولایتها به عهده دارند.
برنامه سوادآموزی برای بزرگسالان در نظر گرفته شده است که از رفتن به مکتب و مراکز آموزشی محروم بوده اند.
معینیت سوادآموزی وزارت معارف کشور میگوید در چهار سال اخیر، برای بیش از یک میلیون و۳۶۰هزار نفر خدمات سوادآموزی فراهم شده است که بیش از 60 درصد آنان را زنان تشکیل میدهند و بقیه جوانان و کودکانی بوده که به مکتب دسترسی نداشته اند.
در این مورد، داکتر سردارمحمد رحیمی، معین سوادآموزی وزارت معارف میگوید: «از سال ۱۳۹۵ تا سال ۱۳۹۹ خورشیدی، با تطبیق پروژههای مختلف دولتی و غیردولتی به گونهی مجموعی برای یک میلیون و۳۶۰ هزار و۸۷۰ تن در سراسر کشور خدمات سوادآموزی فراهم شده است که بیش از ۶۰ درصد مستفیدشوندهگان این پروژهها را زنان تشکیل میدهند.»
آقای رحیمی افزوده است که برای ۲۵ هزار جوان وبزرگسال بازمانده از تعلیمات رسمی، از طریق ۸۲ مکتب سواد حیاتی فرصت تداوم تعلیمات نیز فراهم گردیده است. آقای رحیمی، میگوید طی چهار سال اخیر، معینیت سوادآموزی وزارت معارف طرح «بسیج ملی» را ترتیب کرده و در سراسر کشور تطبیق نموده است که در قالب آن با حدود ۵۰ اداره دولتی و غیردولتی تفاهمنامههای همکاری امضا شده و میکانیزمهای عملیاتی نیز ترتیب و تطبیق شده است.
به گفتهی معین سوادآموزی وزارت معارف کشور، در بررسی وضعیت زندهگی مردم افغانستان در سال ۱۳۹۵ خورشیدی، نرخ سواد جامعه ۳۴.۸ درصد اعلام شده بود، اما در ماه نوامبر سال ۲۰۱۹ میلادی انستیتوت احصاییه یونسکو، نرخ عمومی سواد در افغانستان را ۴۳.۲ درصد اعلام کرد. این افزایش نتیجهی باز شدن مکتبهای بیشتر در روستاها، دسترسی آسان مردم به خدمات آموزشی در شهرها و برنامههای سوادآموزی در اتحادیهها و شوراهای انکشافی در سطح 34 ولایت کشور دانسته شده است.
براساس گزارش یونسکو، در حال حاضر نرخ سواد مردان در افغانستان ۵۵.۴ درصد و نرخ سواد زنان ۳۰ درصد گقته شده است. مسؤولان در وزارت امور زنان و وزارت معارف کشور میگویند براساس برنامه عمل حکومت قرار است تا سال ۲۰۳۰ میلادی همچنان روی عرضه خدمات آموزشی برای زنان بیشتر سرمایهگذاری شود.