نیمرخ
  • گزارش
  • هزار و یک‌ شب
  • گفت‌وگو
  • مقالات
  • ترجمه
  • پادکست
هیچ نتیجه‌ای یافت نشد
نمایش همه‌ی نتایج
EN
نیمرخ

صلح و آزادی بیان

  • نیمرخ
  • 29 سنبله 1399

نزدیک به نیم قرن می‌شود که افغانستان درگیر جنگ‌های ویرانگر است. 25 سال این جنگ‌ها با طالبان صورت گرفته است. گروه که با باورهای افراطی و برداشت‌های خشک و خشن از دین با هرگونه آزادی افراد به ویژه آزادی بیان، اندیشه و عقیده سر دشمنی داشتند و دارند. یک هفته می‌شود که بحث صلح با طالبان کلید خورده است. هیأت مذاکره ‌کننده‌ی جمهوری اسلامی افغانستان در دوحه‌ی قطر حضور دارند و چند روز است که با گروه طالبان بر سر چگونگی تعین آجندا و شروع مذاکرات، به گونه‌ی مشترک کار می‌کنند.

با شروع مذاکرات دو طرف، بحث‌های فراوانی در میان شهروندان کشور و گروه‌های فعال در راستای حقوق بشر، حق شهروندی، آزادی افراد به ویژه آزادی بیان راه افتاده است. بحث‌ها با بیم و امید به همراه است. زیرا هنوز شهروندان کشور از نتیجه‌ی گفت‌وگوهای صلح هیچ تصویری ندارند. اما از باور و رفتار طالبان شناخت خوب دارند. طالبان در این 25 سال با آزادی بیان دشمنی آشکار داشتند. حتا در زمان حاکمیت این گروه در افغانستان، تلویزیون‌ها شکستانده شد و هر گونه نشرات رسانه‌ی که خلاف میل آنان بود، منع شد. همین اکنون نیز در مناطق تحت تصرف طالبان، شهروندان هیچ‌گونه آزادی بیان و اندیشه ندارند و با نشرات رسانه‌ها که از نظر آنان پسندیده نیست، مخالفت جدی دارند و از تماشای آن مردم را منع می‌کنند. این امر سبب شده است تا رسانه‌ها و نهادهای مدافع رسانه‌ای نگران سرنوشت آینده‌ی آزادی بیان و آزادی رسانه‌ها شوند.

آزادی بیان در واقع اساس آزادی‌های دیگر و یکی از اصل‌های بنیادی نظام‌های مردم‌سالار است. مقابل آزادی بیان؛ استبداد، اختناق و خودکامگی وجود دارد که دولت‌ها و نظام‌های مستبد و خودکامه با اعمال آن از هر گونه آزادی و حقوق اساسی شهروندان چشم‌پوشی می‌کنند. علی‌رغم این که کارگزاران و مسؤولان بلندپایه‌ی نظام پساطالبان در افغانستان کم‌تر به صداهای اعتراضی شهروندان گوش داده‌اند‌ و محل معنادار آزادی بیان را حرمت گذاشته‌اند، اما بیان آزاد اندیشه و باورهای شهروندان یکی از دست‌آوردهای نظام پساطالبان است. شهروندان و رسانه‌ها در ابراز نظر و بیان اندیشه‌ و باورهای شان در رابطه به موضوعات مختلف آزاد بوده‌اند.

جامعه‌ که در آن آزادی بیان و اندیشه وجود نداشته باشد، در آن جامعه نظام مردم‌سالار پا نمی‌گیرد، حقوق شهروندی رعایت نمی‌شود، دروازه‌ی پیشرفت و توسعه‌ی دانش و معرفت بسته می‌شود. آزادی بیان، نظام مردم‌سالار و حق شهروندی آرمانی است که شهروندان آگاه، جریان‌ها و گروه‌های آزادی‌خواه، حق‌طلب و عدالت‌محور برای رسیدن به آن تلاش و مبارزه می‌کنند. زیرا استبداد، سانسور و عدم استقلالیت اندیشه و بیان، سبب رکود جامعه و شکل‌گیری یک نظام مستبد و خودکامه می‌شود که هیچ گونه‌ی آزادی در آن وجود نخواهد داشت.

ما در عصر زندگی می‌کنیم که انسان امروز حق‌محور است و به هیچ صورت زیر ستم نظام‌های مستبد خاموش نمی‌مانند. ممکن نظام‌های خودکامه و مستبد مدتی با استبداد حاکمیت کنند، اما در نهایت محکوم به شکست استند. زیرا آزادی، حق شهروندی، رعایت حقوق اساسی افراد اصل‌های تغییرناپذیر و غیر قابل انکار انسان امروزی است. لذا انتظار می‌رود که در گفت‌وگوهای صلح به این اصل مهم توجه صورت گیرد و از هر گونه تلاش برای سانسور، اختناق و استبداد خود داری شود. وجود رسانه‌های آزاد و آزادی بیان منجر به شکل‌گیری جریان‌های فکری انتقادی می‌شود که می‌تواند در جهت توسعه و تصحیح وضعیت اجتماعی، سیاسی، فکری-فرهنگی و همچنان در امر تحکیم و ثبات نظام مردم‌سالار کارا و مثمر واقع شود.

همچنان بخوانید

نوروز با یک «سین»

نوروز با یک «سین»

1 حمل 1402
نوروز مبارک

نوروز مبارک!

1 حمل 1402
موضوعات مرتبط
دیدگاه شما چیست؟

دیدگاهتان را بنویسید لغو پاسخ

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

به دیگران بفرستید
Share on facebook
فیسبوک
Share on twitter
توییتر
Share on telegram
تلگرام
Share on whatsapp
واتساپ
پرخواننده‌ترین‌ها
 خاله‌ام از ساده‌لوحی‌ من سواستفاده کرد
هزار و یک شب

 خاله‌ام از ساده‌لوحی‌ من سواستفاده کرد

27 حوت 1401

خاله‌ی صدیقه زمانی‌که متوجه شد میان صدیقه و شریف تفاوت‌های فکری وجود دارد و شریف اندکی از صدیقه ناراضی است، از این فرصت استفاده‌ کرد تا آن‌ها را از هم دور بسازد و این پیوند...

بیشتر بخوانید
فرزندآوری برای مسئول ساختن شوهرم اشتباه بود
هزار و یک شب

فرزندآوری برای مسئول ساختن شوهرم اشتباه بود

23 حوت 1401

یاسمن را به ظاهر دادند و در بدلش خواهر ظاهر را به برادر یاسمن گرفتند. هرچند یاسمن از بودن و ازدواج با ظاهر خوشحال بود، اما ظاهر از این ازدواج راضی نبود و یاسمن را نمی‌خواست. او...

بیشتر بخوانید
ازدواج اجباری در بدل قرض پدر
گزارش

پدرم مرا در بدل قرضش به شوهر داد

25 حوت 1401

پدرم بی‌کار بود، مدت‌ها می‌شد که کار نمی‌کرد و درآمدی نداشت. نه نفر در خانه نان‌خور بودیم و فقط پدرم نان‌آور بود. ما چهار خواهر و چهار برادر بودیم که با پدر و مادرم یک‌جا ده نفر...

بیشتر بخوانید
نامادری
هزار و یک شب

نامادری

2 حوت 1401

مادرم که فوت شد، پدرم ازدواج مجدد کرد. زندگی ما از این رو به آن رو شد. نامادری‌ام تا که اولاد‌دار نشده بود با ما خوب رویه می‌کرد. اولاددار که شد رویه‌اش تغییر کرد.

بیشتر بخوانید
ازدواج زیر سن
هزار و یک شب

در چهار سالگی مرا به شوهر دادند

15 حوت 1401

نمی‌دانستم که شوهر دارم. اولین بار پدرم برایم گفت که وقتی چهار ساله بودم او مرا به شوهر داده و به نام پسر کاکایم کرده است.

بیشتر بخوانید
Nimrokh Logo
بستر گفتمان زنانه

نیمرخ رسانه‌‌ی آزاد است که با نگاه ویژه به تحلیل بررسی و بازنمایی مسایل زنان می‌پردازد. نیمرخ صدای اعتراض و پرسش زنان است.

  • درباره نیمرخ
  • تماس با ما
  • شرایط همکاری
Facebook Twitter Youtube Instagram Telegram Whatsapp
نسخه پی دی اف

بایگانی

نمایش
دانلود
بایگانی

2022 نیمرخ – بازنشر مطالب نیمرخ فقط با ذکر کامل منبع مجاز است.

هیچ نتیجه‌ای یافت نشد
نمایش همه‌ی نتایج
  • گزارش
  • هزار و یک‌ شب
  • گفت‌وگو
  • مقالات
  • ترجمه
  • پادکست
EN

-
00:00
00:00

لیست پخش

Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00