نیمرخ
  • گزارش
  • هزار و یک‌ شب
  • گفت‌وگو
  • مقالات
  • ترجمه
  • چندرسانه‌یی
هیچ نتیجه‌ای یافت نشد
نمایش همه‌ی نتایج
EN
نیمرخ

دادخواهی پیوسته

  • نیمرخ
  • 7 میزان 1399

مسعود اختیاری


ویرجینیا وولف در کتاب اتاق از آن خود، تعبیر زیبایی دارد؛ می‌گوید: زن برای نویسنده شدن باید اتاقی از آن داشته باشد. وولف در این کتاب طی شش فصل، به صورت مداوم از لزوم استقلال مالی و تأمین مادی زنان سخن می‌گوید، و این موضوع را شرط لازم برای آزادی معنوی آنان تلقی می‌کند. همین گونه است زن برای رشد و شکوفایی باید اتاق، پول و شغلی داشته باشد. وقتی که پول، ارث، دانشگاه و فعالیت های اجتماعی و سیاسی تنها برای مردان باشد، زنان در کجا و چگونه دانش و تجربه لازم را برای زندگی مستقل بدست بیاورند و استعداد آنان نمود پیدا کند. در بیست سال اخیر این آروز کم و بیش برای زنان تحقق پیدا کرده است و نیاز دارد حفظ شود.

طالبان با فشار آمریکا قبول کرده که با نمایندگان افغانستان به میز گفت‌وگو بنشینند. آغاز این گفت‌وگوها با رعایت احتیاط یک گام برای تأمین صلح شمرده می‌شود. با آن که بیش از یک هفته از گشایش رسمی این مذاکرات می‌گذرد، اما پیشرفتی ملموسی حاصل نشده است. به صورت عموم خوش‌بینی‌هایی میان مردم به وجود آمده است. در گام عملی نیز ایجاب می‌کند، ابتدا خشونت‌ها کاهش پیدا کند و گفت‌وگوها با صرف زمان طولانی مفید واقع خواهد شد.

 بخش عمده و بحث‌برانگیز این گفت‌وگو حقوق زنان است. بعد از سال 2001 فرصت‌های به وجود آمد که کم سابقه بوده است. حضور زنان و دختران در فعالیت‌های اجتماعی، فرهنگی و سیاسی از جمله آن است. تحلیل این است که اگر در مذاکرات صلح اندکی از این ارزش‌ها و دست‌آوردها کوتاه بیاییم، در حکومتی که طالبان در آن مشارکت دارد، محدودیت‌ها بیش‌تر خواهد شد. به موازات آن ابزارهای فشار برای دادخواهی نیز کم‌تر میسر خواهد بود. در گفتگوهای صلح، زنان باید استوار برای حفظ حقوق کار، تحصیل و زندگی برابر و داشتن آزادی، تلاش کرده و صدا بلند کنند.

صفحه‌های اجتماعی همچون: فیسبوک و تویتر ابزار قوی و آله فشار موثر برای دادخواهی است. برعلاوه رسانه‌های دیداری و شنیداری و چاپی مسیرهای دیگری است که به سادگی و هزینه کم در اختیار همه شهروندان قرار دارد. دادخواهی برای حفظ حقوق شهروندی، آزادی و حاکمیت قانون تنها مسأله زنان نیست، فعالان مدنی و رسانه‌های برای به چالش کشیدن تفکر تک‌صدایی و برجسته‌کردن ارزش‌های دموکراتیک با هم یکجا، همصدا و هماهنگ باید کار کنند.

دشواری کار زیاد است، زیرا با گروهی مواجه هستیم که آزادی بیان، تفکیک قوا و نقدپذیری برای آنان مفهوم ندارد و حق شهروندی حساب نمی‌شود. بلکه انحصار قدرت و قانون در چوکات اسلامی به معنای خودشان و انحصار قدرت و نهادها تنها به یک دستور فردی به نام امیرالمومنین تمام حکومت‌داری و نظام‌سازی شان است. با این حال طالبان می‌دانند که امارت اسلامی نمی‌تواند مشروعیت لازم را برای جامعه‌ی جهانی داشته باشد، بنابرین؛ می‌خواهند خواست‌های شان را با عنوان دیگری جایگزین کرده و تطبیق کنند.

زنان و جامعه‌ی مدنی افغانستان نیاز دارند که برای حفظ و تداوم آزادی، برابری و گوناگونی خود دادخواهی پیوسته انجام دهند. مبارزه برای جامعه‌ی متکثر اما برابر، باید نگرانی فردی هر نسل دست کم بیست سال اخیر باشد تا به قوه جمعی موثر تبدیل شود. طالبان با استدال کم مایه شان که مسایل سیاسی و کسب قدرت را می‌خواهند با ابزار دین و مذهب بدست بیاورند، ظاهرن بر حرف‌های شان قاطعیت داشته باشند، اما استدالال کافی و اصولی ندارند.

اگر پروسه صلح موفق هم شود، چالش وجود تفکر طالبانی و ارزش‌های استوار بر آن در جامعه رفع نشده است. منظور از تفکر طالبانی باور بر حقیر دانستن زنان نسبت به مردان، عدم باور به تحصیل، کار و زندگی آزاد زنان و دختران، حجاب اجباری، نداشتن حق انتخاب، منع موسیقی و این مسایل است.

 خاموشی در برابر تجاوز، شلاق، سنگسار، محرومیت دختران از مکتب، ازدواج اجباری و رویدادهایی از این قبیل نشان می‌دهد که بخش بزرگی از جامعه هنوز به همان نظر تنگ و محدودکننده‌ی سنتی و فرهنگی باقی مانده‌اند. به همین دلیل مبارزه تدریجی و دادخواهی پیوسته تنها راه است. اگر طالبان تفنگ هم بر زمین بگذارند، تفکر طالبانی زدوده نشده است.

این تفکر باید برای طالبان فهمانده شود که زن انسان کامل است. زن برای شکوفایی خودش باید اتاق از آن خود داشته باشد. کار کند و حق انتخاب داشته باشد.

همچنان بخوانید

اولین زنانی که به مجلس نمایندگان راه یافتند

کاش به جای 7 پسر یک دختر داشتیم

سه سال زندگی در کاهدان

تداوم زن‌ستیزی؛ اشتراک دختران در امتحان کانکور دانشگاه‌های خصوصی منع شد

موضوعات مرتبط
دیدگاه شما چیست؟

دیدگاهتان را بنویسید لغو پاسخ

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

به دیگران بفرستید
Share on facebook
فیسبوک
Share on twitter
توییتر
Share on telegram
تلگرام
Share on whatsapp
واتساپ
پرخواننده‌ترین‌ها
مادر-فرزند
هزار و یک شب

پسرم را از پدرش خریدم

3 دلو 1401

اواخر فصل زمستان، آن‌قدر برف باریده بود که هیچ راهی برای آب آوردن از چشمه نمانده بود. هیزم‌ تر و خشک را، کنار هم در دیگدان گلی روشن کردم، دیگ بزرگی را پر از برف کردم...

بیشتر بخوانید
کاش به جای 7 پسر یک دختر داشتیم
گوناگون

کاش به جای 7 پسر یک دختر داشتیم

9 دلو 1401

گل‌افروز صبح زود که از خواب بیدار شد به طویله می‌رود، به گاو و گوسفند آب و علف می‌دهد. سپس چای صبح را آماده می‌کند، داروهای پدر و مادرش را نیز برای‌شان می‌دهد. 

بیشتر بخوانید
جای خالی زهرا
هزار و یک شب

جای زهرا خالی بود

6 دلو 1401

برای آمادگی کانکور به مزار شریف رفتم. در مکتب آرزو داشتم که طب بخوانم و داکتر شوم. اوایل بهار بود که آمادگی کانکور را با اشتیاق تمام شروع کردم. همه‌چیز با شور و شوق پیش می‌رفت و ‌خودم...

بیشتر بخوانید
شبی که صنم سر قرار نیامد
هزار و یک شب

شبی که صنم سر قرار نیامد

2 دلو 1401

کتاب غزلیات حافظ در دستم از مدرسه برآمدم. باران می‌بارید، آب و هوای مطبوع و ملایم از رسیدن نوروز خبر می‌داد. به خانه رسیدم، دیدم که مهمان داریم، اما خواهرم با چهره‌ی گریان و اندوهگین در گوشه‌ای...

بیشتر بخوانید
زن چهارم
هزار و یک شب

روزی که زن چهارم پدرم پسر زایید

8 دلو 1401

پدرم پسر می‌خواست. او همیشه آرزو می‌کرد که پسردار شود. برای همین چهار بار ازدواج کرد. هیچ‌کس نمی‌توانست با او مخالفت کند. همین‌که حرفی می‌زدیم به دهان ما محکم می‌کوبید.

بیشتر بخوانید
نیمرخ
بستر گفتمان زنانه

نیمرخ رسانه‌‌ی آزاد است که با نگاه ویژه به تحلیل، بررسی و بازنمایی مسایل زنان می‌پردازد. نیمرخ صدای اعتراض و پرسش زنان است.

  • درباره
  • تماس با ما
  • شرایط همکاری
Facebook Twitter Youtube Instagram Telegram Whatsapp
نسخه پی دی اف

بایگانی

نمایش
دانلود
بایگانی

2022 نیمرخ – بازنشر مطالب نیمرخ فقط با ذکر کامل منبع مجاز است.

طراحی، برنامه‌نویسی و اجرای وبسایت  iNasri ⚒

هیچ نتیجه‌ای یافت نشد
نمایش همه‌ی نتایج
  • گزارش
  • هزار و یک‌ شب
  • گفت‌وگو
  • مقالات
  • ترجمه
  • چندرسانه‌یی