نیمرخ
  • گزارش
  • هزار و یک‌ شب
  • گفت‌وگو
  • مقالات
  • ترجمه
  • پادکست
هیچ نتیجه‌ای یافت نشد
نمایش همه‌ی نتایج
EN
نیمرخ

صلح و بیم و امید زنان دایکندی

11 دلو 1399
0
0
اشتراک‌گذاری‌ها
83
بازدید‌
Share on FacebookShare on Twitter

لطیفه سادات موسوی، خبرنگار نیم‌رخ در ولایت دایکندی


همزمان با آغاز روند گفت‌وگوهای صلح با طالبان در قطر، نگرانی‌های مردم افغانستان بخصوص زنان از نتایج این گفت‌وگوها نیز روزبه‌روز بیش‌تر می‌شود. گفت‌وگوهای که اندکی پیش از آغاز آن یک زن برجسته عضو آن مورد سو قصد قرار گرفته و زخمی شد و همچنان تحرکات طالبان در نقاط مختلف افزایش یافته است. می‌بایست با شروع گفت‌وگوها خشونت‌ها کاهش پیدا می‌کرد، اما چنین نشده است و این نگرانی‌های زیادی را برانگیخته است. زنان ولایت دایکندی که یکی از ولایات امن‌تر به حساب می‌آید نیز نگرانی‌های زیاد دارند.

نجیبه سجادی یک سال قبل برادرش را درجنگ میان نیروهای دولتی و طالبان در والسوالی پاتو دایکندی از دست داده است، او می‌گوید: از وضعیت فعلی افغانستان و بازیگران گفت‌وگوکنندگان صلح به شدت نگران و نا امید است. وی می‌افزاید: در ماده پنجم قطع‌نامه‌ی جرگه مشورتی صلح که درپی آن 500 طالب از زندان آزاد شد به آتش‌بس فوری تأکید شده بود، اما تا اکنون آتش‌بس نه که حملات وحشیانه طالبان روزبه‌روز افزایش پیدا کرده است. به گفته نجیبه سجادی طالبان ازخود هیچ تعهدی در برابر قطع‌نامه‌ی جرگه مشورتی صلح و رهایی زندانیان شان نشان نداده‌اند و اکنون بازیگران اصلی صلح دولت افغانستان و امریکا، نباید این سهل‌انگاری آنان را نادیده بگیرند.

«به باور من طالبان گروهی هستند که از خود اراده و هویت مستقلی ندارند، بلکه یک گروه ایدیالوژیک با نظریه‌های افراطی دینی هستند که از سوی برخی کشورهای بیرونی که منفعت شان را دربحران افعانستان می‌بینند تحریک و حمایت می‌شوند و برخلاف مردم افغانستان که خواهان صلح و آرامی‌اند آنها هدف شان فقط رسیدن به قدرت است. به نظر من آنها همان طالبان بیست سال پیش با همان افکار و مندرس طالبانی است که معتقد به هیچ یک از حقوق و ارزش‌های انسانی زنان نیستند، گرچند آنها به وحشی‌گری‌های خود رنگ و بوی دینی می‌دهند، اما هر فرد افغانستان که دوره‌ی سیاه طالبان را تجربه کردند و یا در تاریخ خوانده است می‌دانند که رد پای به جاهلیت و افراطیت این گروه بر می‌گردد و خشونت در اسلام جایگاهی ندارد.»

از سوی دیگر لیلا حسینی فعال حقوق زن در دایکندی نیز از وضعیت امنیتی موجود درافغانستان، ابراز ناامیدی می‌کنند و می‌گوید: درگفت‌وگو های صلح با طالبان باید جایگاه اقشار مختلف زنان، مانند: بازماندگان شهدا، بیوه زنان، معلولان، جوانان، دانش‌آموختگان مشخص و آینده‌ی آنها تضمین شود. در غیر آن صورت به منظور حفظ جایگاه انسانی و حقوقی شان تا حد قربانی شدن ایستادگی می‌کنند.

او می‌افزاید «بهبود وضعیت زنان افغانستان، آزادی بیان و آزادی مطبوعات، تنها دست‌آورد حکومت افعانستان در دو دهه‌ی اخیر است. ما در دایکندی نیز از این دست‌آورد حفاظت می‌کنیم و نمی‌گذاریم زنان دایکندی دور افتاده به سال‌های بیسوادی و درقفس جامعه‌ی بسته بازگردد. نمی‌گذاریم روند بهبود وضعیت زندگی زنان متوقف شود.»

ولایت دایکندی با وجود دور بودن از مرکز کشور یکی از ولایت‌های کمتر توسعه‌یافته و سنتی است، اما آمار بلند دختران در مکتب‌ها، دانشگاه‌ها، ادارات دولتی و غیر دولتی، در سیاست، فرهنگ و هنر چشم‌گیر است.

بی بی منصوره یک معلم جوان است. به گفته‌ی خودش دوازده سال می‌شود درخدمت معارف دایکندی است و به حیث معلم ایفای وظیفه می‌کند. او می‌گوید: از آینده‌ی دختران و زنان که درمکتب و دانشگاه‌ها استند نگران است. بانو منصوره می‌افزاید: «نادیده گرفتن آمار بلند حضور زنان و دختران دراجتماع درواقع مرگ آنها استت. زنان و دختران که درچنگال فقر و جغرافیای خشین دایکندی نمرده‌اند در زیر سایه حکومت سیاه طالبان خانه نشین شده و می‌میرند.»

به باور زنان دایکندی تا زمانی‌که طالبان به صلح علاقمند نباشند و به تعهداتی که در قطع‌نامه جرگه مشورتی آمده است و تعهداتی که بعدن در دوحه می‌سپارند پابند نباشند زنان همچنان شاهد خشونت، محکمه صحرایی و سنگسار شدن خواهند بود و هیچ صلحی هم به میان نخواهد آمد.

همچنان بخوانید

مراکز آموزشی دختران

تداوم زن‌ستیزی؛ طالبان مراکز آموزشی خصوصی را نیز بر روی دختران مسدود کردند

8 جوزا 1402
نوار بهداشتی چیست؟

«زنان روستایی حتا نمی‌دانند لباس زیر و نوار بهداشتی چیست؟»

7 جوزا 1402

مطالب مرتبط

مراکز آموزشی دختران

تداوم زن‌ستیزی؛ طالبان مراکز آموزشی خصوصی را نیز بر روی دختران مسدود کردند

8 جوزا 1402
نوار بهداشتی چیست؟

«زنان روستایی حتا نمی‌دانند لباس زیر و نوار بهداشتی چیست؟»

7 جوزا 1402
نخستین تجربه‌ی دختران از دوران قاعدگی یا پریود

نخستین تجربه‌ی دختران از دوران قاعدگی یا پریود

7 جوزا 1402

دیدگاهتان را بنویسید لغو پاسخ

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

Nimrokh Logo
بستر گفتمان زنانه

نیمرخ رسانه‌‌ی آزاد است که با نگاه ویژه به تحلیل بررسی و بازنمایی مسایل زنان می‌پردازد. نیمرخ صدای اعتراض و پرسش زنان است.

  • درباره نیمرخ
  • تماس با ما
  • شرایط همکاری
Facebook Twitter Youtube Instagram Telegram Whatsapp
نسخه پی دی اف

بایگانی

نمایش
دانلود
بایگانی

2022 نیمرخ – بازنشر مطالب نیمرخ فقط با ذکر کامل منبع مجاز است.

هیچ نتیجه‌ای یافت نشد
نمایش همه‌ی نتایج
  • گزارش
  • هزار و یک‌ شب
  • گفت‌وگو
  • مقالات
  • ترجمه
  • پادکست
EN

-
00:00
00:00

لیست پخش

Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00