لطیفه سادات موسوی
زنان ولایت دایکندی که همواره درقید شرایط دشوار اقتصادی و جغرافیای خشن قرار دارند. امسال درکنار این شرایط، ویروس کرونا نیز بالای آنان سایهی تاریکی افگنده است و خشونت علیه زنان افزایش یافته است.
مسؤولان در ریاست امور زنان و نهادهای عدلی و قضایی در دایکندی میگویند که آمار خشونت علیه زنان امسال نسبت به سال گذشته افزایش یافته است.
بینظیر جعفری رییس امور زنان ولایت دایکندی در گفتگویی با هفتهنامهی نیمرخ میگوید: در شش ماه امسال 128 مورد خشونت علیه زنان در این ریاست به ثبت رسیده است که تمامی قضایای خشونت پیگیری و به نهادهای عدلی و قضایی فرستاده شده است.
«امسال متأسفانه آمار خشونت علیه زنان در دایکندی افزایش یافته است تنها در شش ماه سال روان 128 قضیه خشونت علیه زنان در ریاست امور زنان ثبت شده و ما این قضایا را به نهادهای عدلی و قضایی راجع کردیم.»
وی در پاسخ به این پرسش که آیا این آمار واقعی خشونت علیه زنان است؟ گفت که خشونت علیه زنان در لابلای زندگی هر زن دایکندی وجود دارد.
«در والسوالیهای دور دست متأسفانه واحدهای سومی ریاست امور زنان را نداریم و این آمار فقط نشان دهنده خشونت علیه کسانی است که به مرکز ولایت دسترسی دارند و برای دادخواهی به ما مراجعه میکنند.»
وی در ادامه میافزاید که این آمار ممکن است دو برابر باشد، مواردی که به این ریاست مراجعه میکنند بیشتر به خاطر بیکاری ناشی از کرونا، خشونتهای اقتصادی، خانوادگی، روحی و روانی و خشونتهای فزیکیاند. از والسوالیهای دور دست ولایت دایکندی متأسفانه بسیار کم قضیه داریم چون زنان دور دست ولایت دایکندی به خاطر موجودیت بعضی رسم و رواجهای ناپسند هنوز هم در برابر خشونت اعتراضی نمیکنند و خشونتهای پیدا و پنهان علیه آنان همیشه مخفی میمانند.
نظیره یک خانم 38 ساله از والسوالی شهرستان است. جهت دادخواهی به ریاست امور زنان ولایت دایکندی مراجعه کرده است. او میگوید: «شوهرم بیکار بود پول نداشت کار پیدا نتوانست، از اینکه نتوانست کار پیدا کند. مرا به لت و کوب گرفت درحدی که یک دستم شکسته است و حالا برای اینکه بیگناه لت و کوب شدم و از ناحیه یک دستم آسیب دیدم به ریاست امور زنان آمدم. تنها نان آور خانه بودم و شش طفل دارم از دهقانی و چوپانی نان پیدا میکردم.»
پدیدهی خشونت علیه زنان با جوامع سنتی همواره همراه بوده است. از آنجاییکه ولایت دایکندی نیز یکی از ولایات محروم، دور افتاده و کاملن سنتی است، پدیدهی خشونت نیز به گونهی پیدا و پنهان در آن وجود دارد و امسال شرایط دشوار کرونایی نیز بالای آن سایه افگنده است. زنان زیادی زیر سایهی این شرایط مورد خشونت قرار گرفتهاند. کارشناسان تنها راهکار مبارزه با پدیدهی خشونت را بلند بردن سطح آگاهی از قوانین و مجازات مرتکبین خشونت میدانند.
ناگفته نماند که سال گذشته ولایت دایکندی به لحاظ افزایش خشونت علیه زنان در ردهی سوم قرار داشت.