یازدهم اکتبر، «روز جهانی کودکان دختر» است و همه ساله در سراسر جهان از این روز گرامیداشت می شود. امروز همزمان با روز جهانی دختر، نهادهای بین المللی از وضعیت دختران در سراسر جهان ابراز نگرانی نموده اند.
از جمله، سازمان ملل متحد و سازمان حفاظت از کودکان در افغانستان، با نشر اعلامیه هایی گفته اند که وضعیت کودکان دختر در سراسر جهان به ویژه افغانستان نامناسب است. براساس بررسی های این نهادهای بین المللی، شیوع ویروس کرونا در سال 2020 میلادی از عوامل جدی در بدتر شدن اوضاع برای دختران محسوب می شود.
سازمان ملل متحد که امسال روز جهانی کودکان دختر را با شعار «صدای من، آیندهی برابر ما» بزرگداشت میکند، از محرومیت دختران نوجوان در جهان خبر داده است.
در اعلامیهای که در صفحه توییتر سازمان ملل متحد نشر شده، آمده است: از هر چهار دختر بین 15 تا 19 سال، حتا یک تنشان هم به فرصتهای آموزشی و کاری دسترسی ندارد. در حالی که کودکان پسر در همین سن، از هر ده نفر یک تن شان به از این فرصتها محروم شده اند.
نه تنها این، بلکه سازمان ملل متحد از بدتر شدن اوضاع جهان برای کودکان دختر خبر داده است. در اعلامیهی سازمان ملل آمده است که در سال 2020 میلادی حدود 47 میلیون زن و دختر به خاطر شیوع ویروس کرونا تحت خط فقر قرار گرفتهاند و در سال 2021 میلادی، حدود 435 میلیون زن و دختر یک شبانه روز خود را با هزینه کمتر از 1.9 دالر سپری خواهند کرد.
سازمان محافظت از کودکان در افغانستان یا Save the children Afghanistanنیز با نشر یک اعلامیه از وضعیت نامناسب کودکان دختر در افغانستان خبر داده است. این سازمان ضمن تأیید گزارشها و آمارهای سازمان ملل از وضعیت کودکان دختر در سطح جهان، گفته است که خشونتهای جنسیتی در افغانستان سد راه آموزش و کار دختران در افغانستان میشود.
در گزارش سازمان محافظت از کودکان در افغانستان آمده است: دخترانی که به مکتب میروند نیز در مسیر مکتب مصئون نیستند. طبق نتایج تحقیقات این نهاد، هر میل دوری خانه از مکتب، 19 درصد حضور دختران را در مکتب کاهش میدهد، در حالی که این رقم در نزد پسران دانشآموز، 13 درصد است. ارچند که براساس گزارشهای رسمی وزارت معارف کشور، فعلن بیش از 3.7 میلیون کودک از رفتن به مکتب محروم اند و بیش از 65 درصد این کودکان محروم از مکتب را دختران تشکیل میدهند.
در گزارشی که امروز از سوی سازمان بینالمللی محافظت از کودکان منتشر شد، آمده است که ازدواج اجباری یک خطر جهانی علیه کودکان دختر است. براساس این گزارش، تنها در سال 2020 میلادی، نزدیک به نیم میلیون دختر در سطح جهان در معرض خطر ازداجهای قبل از وقت قرار گرفته که طی 25 سال اخیر بیپیشینه است. طبق این گزارش، تنها امسال، حدود 200 هزار کودک در منطقه آسیای جنوبی به کودک همسری گرفته خواهند شد و این رقم تا سال 2025 میلادی به 2.5 میلیون خواهد رسید.
این سازمان بین المللی که گزارشهایی از وضعیت کودکان به ویژه کودکان دختر در سراسر جهان را جمع آوری کرده، در نتیجهگیری گزارشش نوشته است که اگر طی پنج سال آینده 2.5 میلیون کودک به ازدواج زیر سن قانونی/هجده سالگی، مجبور شوند، رقم این دختران که در واقع قربانیان کودک همسری به شمار میروند به 61 میلیون دختر خواهد رسید.
این در حالیست که تاکنون نهادهای تحقیقاتی در عرصه حقوق کودکان گزاش داده تا فعلن شمار دخترانی که قبل از رسیدن به سن قانونی و در دوران کودکی خود ازدواج کرده به 58.4 میلیون تن میرسد و فعالیتهای نهادهای حامی حقوق بشر و حامی کودکان در 25 سال گذشته، توانسته است از 78.6 میلیون کودک همسری جلوگیری کند. اما بازهم در سال جاری میلادی حدود یک میلیون دختر بین 15 تا 19 ساله، در معرض خطر بارداری و زایمان قرار دارند.
یازدهم اکتوبر، از 25 سال پیش، پس از صدور اعلامیه و طرح عمل بیجینگ در سال 1995 میلادی، به عنوان روز جهانی کودکان دختر در سراسر جهان بزرگداشت میشود که این مناسبت یک فرصتی برای بازنگری وضعیت دختران در سراسر جهان به ویژه کشورهایی است که در آنها خشونت علیه زنان و کودکان نامناسب و نگران کننده باشد.