نیمرخ
  • گزارش
  • هزار و یک‌ شب
  • گفت‌وگو
  • مقالات
  • ترجمه
  • پادکست
هیچ نتیجه‌ای یافت نشد
نمایش همه‌ی نتایج
EN
نیمرخ

جمهوریت‌خواهی؛ حنای بعد از عید!

  • نیمرخ
  • 26 میزان 1399

پس از شکست رژیم طالبان، بر بنیاد قانون اساسی در افغانستان نظام جمهوری شکل گرفت. این که جمهوریت چیست و چه نظام‌های را می‌شود نظام جمهوری خواند، بحث طولانی و مفصل می‌طلبد که از حوصله‌ی این یادداشت بیرون است. اما بی‌تردید عناصر و مولفه‌های است که در نظام جمهوری مردم‌سالار به عنوان اصول در نظر گرفته می‌شوند و باید رعایت شوند. در غیر آن، جمهوریت تنها یک عنوان است اسیر دست یک حلقه‌ی که از آن استفاده کرده به دنبال اهداف و مقاصد خود از طریق حکومت‌های دیکتاتوری و استبدادی استند.

انتخابات آزاد و شفاف، آزادی بیان، رعایت حق شهروندی، حقوق زنان، حکومت پاسخ‌گو، تجمعات مدنی و تأمین عدالت بر مبنای حق شهروندی از مهم‌ترین مولفه‌های عمده‌ جمهوریت مردم‌سالار است. در 19 سال پسین فرصت دست‌یافتن به یک نظام که می‌شد این مولفه‌ها را در آن محقق ساخت، فراهم بود. افغانستان در محور توجه کشورهای مهم جهان و منطقه قرار داشت. کمک‌های سیل‌آسا برای حمایت از حکومت و مردم افغانستان وارد این کشور شد. هزینه‌ی زیادی بالای ایجاد، تجهیز و تمویل نیروهای امنیتی افغانستان صورت گرفت. در بخش معارف و تحصیلات عالی نیز کمک‌های بیش از حد صورت گرفت. در راستای حضور زنان در جامعه و سهیم‌شدن شان در نظام نیز کمک‌ها و برنامه‌های بی‌شماری صورت گرفت. اما مثل آفتاب آشکار است که با وجود این همه فرصت و امکانات، ما فقط به گونه‌ی صوری پیش‌رفت کردیم.

پس از 19 سال در بدترین وضعیت ممکن قرار گرفته‌ایم. از امنیت تا اقتصاد، سیاست، فرهنگ، هنر، آزادی‌های فردی، حقوق زنان و کودکان و در کل حقوق بشر، اجتماعات مدنی، آزادی بیان و حکومت‌داری شرایط دشوارتر شده است. طالبان تا چهار دیواری کلان‌شهرها رسیده‌اند.

تحولات ملی و بین‌المللی یک سال پسین نشان می‌دهد که طالبان وجهه و جایگاه جهانی و منطقه‌ای بهتری نسبت به پیش‌تر پیدا کرده‌اند، برعکس حکومت با دست پاچگی تمام حتا در درون نظام تازه در پی دفاع از جمهوریت با روایت خود برامده است. حتا در درون نظام روایت جمهوریت واحد نیست. زیرا اعتراض‌های گسترده وجود دارد که حکومت خود اصول و پایه‌های بنیادی نظام جمهوری را نقض کرده است و نمی‌تواند نماینده‌ی جمهوریت باشد. این دقیقن نقطه ضعف حکومت در مقابل طالبان نیز شمرده می‌شود. اما از طرف دیگر مردم افغانستان است که پشتیبان جمهوریت با توجه به رعایت مولفه‌های یاد شده‌اند.

به تازگی وزارت امور زنان نیز کارزار ملی حمایت زنان افغانستان از جمهوریت را راه اندازی کرده‌ است. این جمهویت‌خواهی به حنای بعد از عید می‌ماند. جمهوریت با ادعا محقق نمی‌شود. جمهوریت نظامی است که باید اصول و مولفه‌های آن رعایت شود. در نظام که دو دور است به دلیل تقلب‌های گسترده حکومت توافقی شکل می‌گیرد و مشروعیت آن زیر پرسش است، ادعای جمهوریت بیش‌تر به یک طنز تلخ می‌ماند تا یک خواست واقعی.

همچنان بخوانید

نوروز با یک «سین»

نوروز با یک «سین»

1 حمل 1402
نوروز مبارک

نوروز مبارک!

1 حمل 1402
موضوعات مرتبط
دیدگاه شما چیست؟

دیدگاهتان را بنویسید لغو پاسخ

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

به دیگران بفرستید
Share on facebook
فیسبوک
Share on twitter
توییتر
Share on telegram
تلگرام
Share on whatsapp
واتساپ
پرخواننده‌ترین‌ها
 خاله‌ام از ساده‌لوحی‌ من سواستفاده کرد
هزار و یک شب

 خاله‌ام از ساده‌لوحی‌ من سواستفاده کرد

27 حوت 1401

خاله‌ی صدیقه زمانی‌که متوجه شد میان صدیقه و شریف تفاوت‌های فکری وجود دارد و شریف اندکی از صدیقه ناراضی است، از این فرصت استفاده‌ کرد تا آن‌ها را از هم دور بسازد و این پیوند...

بیشتر بخوانید
فرزندآوری برای مسئول ساختن شوهرم اشتباه بود
هزار و یک شب

فرزندآوری برای مسئول ساختن شوهرم اشتباه بود

23 حوت 1401

یاسمن را به ظاهر دادند و در بدلش خواهر ظاهر را به برادر یاسمن گرفتند. هرچند یاسمن از بودن و ازدواج با ظاهر خوشحال بود، اما ظاهر از این ازدواج راضی نبود و یاسمن را نمی‌خواست. او...

بیشتر بخوانید
ازدواج اجباری در بدل قرض پدر
گزارش

پدرم مرا در بدل قرضش به شوهر داد

25 حوت 1401

پدرم بی‌کار بود، مدت‌ها می‌شد که کار نمی‌کرد و درآمدی نداشت. نه نفر در خانه نان‌خور بودیم و فقط پدرم نان‌آور بود. ما چهار خواهر و چهار برادر بودیم که با پدر و مادرم یک‌جا ده نفر...

بیشتر بخوانید
نامادری
هزار و یک شب

نامادری

2 حوت 1401

مادرم که فوت شد، پدرم ازدواج مجدد کرد. زندگی ما از این رو به آن رو شد. نامادری‌ام تا که اولاد‌دار نشده بود با ما خوب رویه می‌کرد. اولاددار که شد رویه‌اش تغییر کرد.

بیشتر بخوانید
ازدواج زیر سن
هزار و یک شب

در چهار سالگی مرا به شوهر دادند

15 حوت 1401

نمی‌دانستم که شوهر دارم. اولین بار پدرم برایم گفت که وقتی چهار ساله بودم او مرا به شوهر داده و به نام پسر کاکایم کرده است.

بیشتر بخوانید
Nimrokh Logo
بستر گفتمان زنانه

نیمرخ رسانه‌‌ی آزاد است که با نگاه ویژه به تحلیل بررسی و بازنمایی مسایل زنان می‌پردازد. نیمرخ صدای اعتراض و پرسش زنان است.

  • درباره نیمرخ
  • تماس با ما
  • شرایط همکاری
Facebook Twitter Youtube Instagram Telegram Whatsapp
نسخه پی دی اف

بایگانی

نمایش
دانلود
بایگانی

2022 نیمرخ – بازنشر مطالب نیمرخ فقط با ذکر کامل منبع مجاز است.

هیچ نتیجه‌ای یافت نشد
نمایش همه‌ی نتایج
  • گزارش
  • هزار و یک‌ شب
  • گفت‌وگو
  • مقالات
  • ترجمه
  • پادکست
EN

-
00:00
00:00

لیست پخش

Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00