نیمرخ
  • گزارش
  • هزار و یک‌ شب
  • گفت‌وگو
  • مقالات
  • ترجمه
  • پادکست
هیچ نتیجه‌ای یافت نشد
نمایش همه‌ی نتایج
EN
نیمرخ

حق تو=حق من

  • نیمرخ
  • 26 میزان 1399
Gender-equality-660x330-1

حقوق بنیادی انسان‌ها حقوق پذیرفته شده‌ی جهانی است که نباید در هیچ بستر فرهنگی دچار دیگردیسی شود. اما متأسفانه چنین نشده است. در بستر‌های خاص، حتا به حقوق اساسی انسان‌ها رنگ و بافت فرهنگی-اجتماعی ویژه می‌دهند. این رویکرد در کشورهای غیر دموکراتیک پررنگ‌تر و وحشتناک‌تر است. زیرا کشورهای که فرهنگ دموکراتیک در آن حاکم نشده است، به حقوق و آزادی‌های افراد توجهی چندانی نمی‌کند. حقوق آزادی‌های بنیادی انسان‌ها قربانی منافع تعریف‌شده‌ی جمع خاصی می‌شود که قدرت و ثروت ملی را به نفع دوام حاکمیت خود مصادره می‌کند. افغانستان یکی از این جوامع است.

با توجه به 19 سال تجربه‌ی نسبی دموکراسی و تلاش برای تساوی حقوق زنان و مردان، اما هنوز حقوق بنیادی زنان به گونه‌ی جدی نقض می‌شود و حتا افراد و گروه‌های مشخص برای محدود کردن زنان آشکار تلاش می‌کنند. یکی از عوامل اساسی که سبب می‌شود تا حقوق زنان نادیده گرفته شود، ناآگهی اکثریت قاطع مردان از حقوق زنان است. این ناآگهی توأم با جهل مرکب که سوادزدگی محض است، فاجعه‌ی غیر قابل تصوری را خلق کرده است. فاجعه‌ی حق بجانب شمردن فرد برای مداخله در زندگی دیگران و اکثرن بانوان.

عامل دیگری که منجر به نقض آشکار حقوق بنیادی زنان در جامعه می‌شود، ساختارهای فرهنگی-اجتماعی است. باورها و تلقی‌های که در این ساختارهای شکل می‌گیرند، برساخته می‌شوند و عملی می‌گردند، تبدیل به هنجارهای می‌شوند که جامعه به سختی می‌تواند از آن عبور کند. دخالت در امور زندگی شخصی دیگران و تجاوز بر حقوق بنیادی زنان یا تعیین تکلیف برای آنان از بیمار‌های عام و فراگیر مردان افغانستانی است که به گونه‌ی وحشتناک رواج دارد.

اینکه زنان امروز زنان دیروز نیستند باید پذیرفت. حتا اگر در وضعیت زندگی زنان تغییر جدی رونما نشده باشد، مردان و متصدیان امور باید بدانند که بدون حقوق برابر و احترام به حق و آزادی دیگران بدون درنظرداشت تعلقات جنسیتی جامعه به ثبات و توسعه نمی‌رسد. سنت‌های ناپسند حق‌ستیزی باید پایان پیدا کند. تأکید و تلاش برای تداوم سنت ناپسند و زشت حق‌ستیزی در واقع درونی کردن تضادهای اجتماعی است تا اینکه در موقع مناسب دیگر سر برون کند نه به معنای از میان بردن آن. ممکن نیست با حق‌ستیزی، نادیده گرفتن و انکار حقوق‌ و آزای دیگران به جامعه‌ی سالم رسید.

انسان امروز، انسان حق‌محور است نه تکلیف‌محور، این حق‌محوری تنها به مردان محدود نمی‌شود، زنان نیز با این رویکرد و نگاه وارد اجتماع می‌شوند. بسترهای فرهنگی-اجتماعی ساخته می‌شوند. سطح و چارچوب حقوق آزادی‌های افراد در هر بستر فرهنگی بازتعریف می‌شوند، بستر فرهنگی-اجتماعی امروز افغانستان، نیاز شدید به بازاصلاح و بازنگری دارد تا بتواند حقوق و آزادی‌های افراد را برتابد و در روشنای خواست و حق انسان امروزی بدون تعلقات جنسی، تحول یابد. در غیر آن هیچ روزنی برای زندگی با سعادت و با همی وجود نخواهد داشت.

همچنان بخوانید

خاطره طغرا؛ روایت‌گر زندگی افسون‌های افغانستان

خاطره طغرا؛ روایت‌گر زندگی افسون‌های افغانستان

15 جوزا 1402
صنم کبیری؛ زن بارداری که علیه طالبان به خیابان آمد

صنم کبیری؛ زن بارداری که علیه طالبان به خیابان آمد

14 جوزا 1402
موضوعات مرتبط
دیدگاه شما چیست؟

دیدگاهتان را بنویسید لغو پاسخ

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

به دیگران بفرستید
Share on facebook
فیسبوک
Share on twitter
توییتر
Share on telegram
تلگرام
Share on whatsapp
واتساپ
پرخواننده‌ترین‌ها
پدرم مرا در بدل 300 هزار افغانی به یک معتاد مواد مخدر فروخت
گزارش

پدرم مرا در بدل 300 هزار افغانی به یک معتاد مواد مخدر فروخت

13 جوزا 1402

گزارش از تمنا غفور فتانه هنگامی که تنها 16 سال سن داشت، عکس شخصی را در مقابل خودش می‌دید که به گفته دیگران قرار بود همسر زندگی‌اش شود. وی در آن سن درک واضحی از ازدواج و زندگی...

بیشتر بخوانید
زنانی مبتلا به همورویید که به جای معالجه سرزنش می‌شوند 
هزار و یک شب

زنانی مبتلا به همورویید که به جای معالجه سرزنش می‌شوند 

2 جوزا 1402

راهروها و سالن‌های انتظار شفاخانه‌های خصوصی و دولتی در شهر کابل؛ دو محیط متفاوت برای زنانِ متفاوت است.درسالن‌های انتظار شفاخانه‌های خصوصی انگار فقط زنان خوش شانسی توانستند راه یابند که از نظر اقتصادی مشکلات کم‌تری...

بیشتر بخوانید
کودک همسری
گوناگون

خاطرات عروس ۱۱ ساله

5 حوت 1401

قسمت دوم | بعد از «شب زفاف» تا هفت ماه با شوهرم همبستر نشدم. چون ترسیده بودم و شب زفاف برایم شبیه یک کابوس شده بود.تا آنجا که می‌توانم بگویم بدترین قسمت زندگیم آن شب بود.

بیشتر بخوانید
«روزهای دشواری‌ست، اما تسلیم نخواهم شد»
زنان و مهاجرت

«روزهای دشواری‌ست، اما تسلیم نخواهم شد»

6 جوزا 1402

دوهفته از آمدن مان به ایران می‌گذرد. افغانستان که بودم تصورم از زندگی در ایران چیز دیگری بود. اتاق‌های قشنگ و خوش منظر؛ صالون کلان با آشپزخانه‌ی مجهز و زیبا؛ حویلی کوچک اما با صفا و تمیز. بار...

بیشتر بخوانید
کشف هویت جنسی
هزار و یک شب

یاسمین: کشف هویت جنسی‌‌ام سخت، اما دل‌پذیر بود

14 جوزا 1402

«از زمانی که خیلی کوچک بودم یادم می‌آید وقتی در جمع پسرها قرار می‌گرفتم حس فرار به من دست می‌داد و فکر می‌کردم کسی در گوشم می‌گوید باید از این جمع جدا شوی. البته یک حس...

بیشتر بخوانید
Nimrokh Logo
بستر گفتمان زنانه

نیمرخ رسانه‌‌ی آزاد است که با نگاه ویژه به تحلیل بررسی و بازنمایی مسایل زنان می‌پردازد. نیمرخ صدای اعتراض و پرسش زنان است.

  • درباره نیمرخ
  • تماس با ما
  • شرایط همکاری
Facebook Twitter Youtube Instagram Telegram Whatsapp
نسخه پی دی اف

بایگانی

نمایش
دانلود
بایگانی

2022 نیمرخ – بازنشر مطالب نیمرخ فقط با ذکر کامل منبع مجاز است.

هیچ نتیجه‌ای یافت نشد
نمایش همه‌ی نتایج
  • گزارش
  • هزار و یک‌ شب
  • گفت‌وگو
  • مقالات
  • ترجمه
  • پادکست
EN

-
00:00
00:00

لیست پخش

Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00