نیمرخ
  • گزارش
  • هزار و یک‌ شب
  • گفت‌وگو
  • مقالات
  • ترجمه
  • چندرسانه‌یی
هیچ نتیجه‌ای یافت نشد
نمایش همه‌ی نتایج
EN
نیمرخ

حق تو=حق من

  • نیمرخ
  • 26 میزان 1399

حقوق بنیادی انسان‌ها حقوق پذیرفته شده‌ی جهانی است که نباید در هیچ بستر فرهنگی دچار دیگردیسی شود. اما متأسفانه چنین نشده است. در بستر‌های خاص، حتا به حقوق اساسی انسان‌ها رنگ و بافت فرهنگی-اجتماعی ویژه می‌دهند. این رویکرد در کشورهای غیر دموکراتیک پررنگ‌تر و وحشتناک‌تر است. زیرا کشورهای که فرهنگ دموکراتیک در آن حاکم نشده است، به حقوق و آزادی‌های افراد توجهی چندانی نمی‌کند. حقوق آزادی‌های بنیادی انسان‌ها قربانی منافع تعریف‌شده‌ی جمع خاصی می‌شود که قدرت و ثروت ملی را به نفع دوام حاکمیت خود مصادره می‌کند. افغانستان یکی از این جوامع است.

با توجه به 19 سال تجربه‌ی نسبی دموکراسی و تلاش برای تساوی حقوق زنان و مردان، اما هنوز حقوق بنیادی زنان به گونه‌ی جدی نقض می‌شود و حتا افراد و گروه‌های مشخص برای محدود کردن زنان آشکار تلاش می‌کنند. یکی از عوامل اساسی که سبب می‌شود تا حقوق زنان نادیده گرفته شود، ناآگهی اکثریت قاطع مردان از حقوق زنان است. این ناآگهی توأم با جهل مرکب که سوادزدگی محض است، فاجعه‌ی غیر قابل تصوری را خلق کرده است. فاجعه‌ی حق بجانب شمردن فرد برای مداخله در زندگی دیگران و اکثرن بانوان.

عامل دیگری که منجر به نقض آشکار حقوق بنیادی زنان در جامعه می‌شود، ساختارهای فرهنگی-اجتماعی است. باورها و تلقی‌های که در این ساختارهای شکل می‌گیرند، برساخته می‌شوند و عملی می‌گردند، تبدیل به هنجارهای می‌شوند که جامعه به سختی می‌تواند از آن عبور کند. دخالت در امور زندگی شخصی دیگران و تجاوز بر حقوق بنیادی زنان یا تعیین تکلیف برای آنان از بیمار‌های عام و فراگیر مردان افغانستانی است که به گونه‌ی وحشتناک رواج دارد.

اینکه زنان امروز زنان دیروز نیستند باید پذیرفت. حتا اگر در وضعیت زندگی زنان تغییر جدی رونما نشده باشد، مردان و متصدیان امور باید بدانند که بدون حقوق برابر و احترام به حق و آزادی دیگران بدون درنظرداشت تعلقات جنسیتی جامعه به ثبات و توسعه نمی‌رسد. سنت‌های ناپسند حق‌ستیزی باید پایان پیدا کند. تأکید و تلاش برای تداوم سنت ناپسند و زشت حق‌ستیزی در واقع درونی کردن تضادهای اجتماعی است تا اینکه در موقع مناسب دیگر سر برون کند نه به معنای از میان بردن آن. ممکن نیست با حق‌ستیزی، نادیده گرفتن و انکار حقوق‌ و آزای دیگران به جامعه‌ی سالم رسید.

انسان امروز، انسان حق‌محور است نه تکلیف‌محور، این حق‌محوری تنها به مردان محدود نمی‌شود، زنان نیز با این رویکرد و نگاه وارد اجتماع می‌شوند. بسترهای فرهنگی-اجتماعی ساخته می‌شوند. سطح و چارچوب حقوق آزادی‌های افراد در هر بستر فرهنگی بازتعریف می‌شوند، بستر فرهنگی-اجتماعی امروز افغانستان، نیاز شدید به بازاصلاح و بازنگری دارد تا بتواند حقوق و آزادی‌های افراد را برتابد و در روشنای خواست و حق انسان امروزی بدون تعلقات جنسی، تحول یابد. در غیر آن هیچ روزنی برای زندگی با سعادت و با همی وجود نخواهد داشت.

همچنان بخوانید

زنان به چه قیمتی پاکبانی می‌کنند؟

زنان به چه قیمتی پاکبانی می‌کنند؟

18 دلو 1401
نجمه

زنی که برای آینده‌ی دخترش خانه را ترک کرد

17 دلو 1401
موضوعات مرتبط
دیدگاه شما چیست؟

دیدگاهتان را بنویسید لغو پاسخ

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

به دیگران بفرستید
Share on facebook
فیسبوک
Share on twitter
توییتر
Share on telegram
تلگرام
Share on whatsapp
واتساپ
پرخواننده‌ترین‌ها
چندهمسری
هزار و یک شب

چندهمسری؛ پاداش زنی که با پول معلمی خرج دانشگاه شوهرش را داد

16 دلو 1401

مروارید در تمام قریه یگانه دختری بود که بیشترین خواستگار را داشت. او دختر باسواد بود و در امور منزل هم به قول زنان قریه، از هر انگشتش هنر می‌بارید. همه می‌خواستند مروارید عروس‌شان شود.

بیشتر بخوانید
زنی که باربار زندگی می‌سازد
هزار و یک شب

زنی که باربار زندگی می‌سازد

13 دلو 1401

گل‌واری 25 سال پیش به خدادا، پسر همسایه‌اش دل می‌بندد و قصه‌ی دلدادگی‌شان نقل مجلس محله می‌شود. قدرت این دلدادگی هردو را به‌هم می‌رساند. پس از دو سال زندگی مشترک، همراه با شوهر و خانواده‌ی...

بیشتر بخوانید
نجمه
هزار و یک شب

زنی که برای آینده‌ی دخترش خانه را ترک کرد

17 دلو 1401

نجمه را در پانزده سالگی به شوهر دادند. خودش می‌گوید به راستی مرا به شوهر دادند، من چیزی از ازدواج نمی‌دانستم.شانزده ساله بود که دختری به دنیا آورد و اسمش را گلنار گذاشتند.

بیشتر بخوانید
ازدواج مجازی
هزار و یک شب

چهار سال ازدواج در فضای مجازی

11 دلو 1401

زندگی در منطقه‌ی اعیان‌نشین شهر کابل به خوبی پیش می‌رفت. بدون هیچ محدودیتی به مکتب رفتم و درس خواندم و برای خودم رویاهایی بافته بودم.

بیشتر بخوانید
زن چهارم
هزار و یک شب

روزی که زن چهارم پدرم پسر زایید

8 دلو 1401

پدرم پسر می‌خواست. او همیشه آرزو می‌کرد که پسردار شود. برای همین چهار بار ازدواج کرد. هیچ‌کس نمی‌توانست با او مخالفت کند. همین‌که حرفی می‌زدیم به دهان ما محکم می‌کوبید.

بیشتر بخوانید
Nimrokh Logo
بستر گفتمان زنانه

نیمرخ رسانه‌‌ی آزاد است که با نگاه ویژه به تحلیل، بررسی و بازنمایی مسایل زنان می‌پردازد. نیمرخ صدای اعتراض و پرسش زنان است.

  • درباره
  • تماس با ما
  • شرایط همکاری
Facebook Twitter Youtube Instagram Telegram Whatsapp
نسخه پی دی اف

بایگانی

نمایش
دانلود
بایگانی

2022 نیمرخ – بازنشر مطالب نیمرخ فقط با ذکر کامل منبع مجاز است.

هیچ نتیجه‌ای یافت نشد
نمایش همه‌ی نتایج
  • گزارش
  • هزار و یک‌ شب
  • گفت‌وگو
  • مقالات
  • ترجمه
  • چندرسانه‌یی
EN