نیمرخ
  • گزارش
  • هزار و یک‌ شب
  • گفت‌وگو
  • مقالات
  • ترجمه
  • پادکست
هیچ نتیجه‌ای یافت نشد
نمایش همه‌ی نتایج
EN
نیمرخ

گروه کتاب‌خوانی قاف قصه | آگاهی؛ راهی به رهایی

  • نیمرخ
  • 27 میزان 1399

فرحناز باور، عضو گروهِ کتاب‌خوانی قاف قصه


زنان به عنوان نیمی از پیکره‌ی خاموش جامعه، همیشه از اتفاقات مهم فرهنگی، اجتماعی و سیاسی دور مانده و به این قشر به انزوا کشیده شده، کمتر توجه شده است. در آیین‌ها، افکار و فرهنگ‌های گوناگون از زن به عنوان جنس دوم یاد شده و با القاب سیاسر، ضعیفه، مستوره، ناقصه و… مورد تحقیر و توهین جامعه‌ی مردسالار قرار گرفته اند. قوانین  خود ساخته‌ی مذکر نیز به این مردمحوری بیشتر میدان داده و زنان را از صحنه‌ی اجتماع به حاشیه رانده است.

تأثیر این  باورهای نادرست در حدی‌ست که در طول تاریخ بشر عقل و خرد را برای مردان و ناز و عشوه و مکاری را مختص زنان دانسته اند. با این ترفند تا توانسته پیکر زن را تهی از خرد جلوه داده و با مکار خواندن و ناقص خواندن زنان، ریشه‌های مردسالاری را  تا امروز آبیاری کرده اند. جنبش فمیسنیم دقیقن روی همین نابرابری بزرگ اجتماع بشر، انگشت انتقاد گذاشت و فرادستی مردان و فرودستی زنان را به چالش کشید و علیه نابرابری و بی‌عدالتی که در برابر زنان جریان داشت، فریاد دادخواهی برای برابری را بلند کرد. هدف فمینیسم برابری زنان با مردان و آزادی زنان از زیر سلطه‌ی مردان و جامعه‌ی مردسالار بود که در جوامع مختلف با واکنش‌های گوناگونی روبه‌رو گردید؛ در جوامع پیشرفته و روشن زودتر جا افتاد و در جوامع سنتی مانند افغانستان با طردشده‌گی و واکنش‌های تند و زننده از سوی زنان و مردان بی‌شماری روبه‌رو گردید و روند پذیرش آن با کندی مواجه شد. اما خوش‌بختانه در سال‌های پسین دیدگاه‌ها در رابطه به فمیسنیم و زنان تغییر کرده است و جوانان بی‌شماری از این جنبش برابری‌خواه استقبال کرده‌اند که البته وجود حلقه‌های کتاب‌خوانی در فهم درست از فمینیسم در میان جوانان بی‌تأثیر نبوده است .

گروه کتاب خوانی «قاف قصه» نیز یکی از مؤثر‌‌ترین و فعال‌ترین گروه‌های کتاب‌خوانی در سطح کابل است که از شش سال بدین‌سو به گونه‌ی مستمر و دوامدار فعال بوده و علاقه‌مندان بیشتری را به خود جذب کرده است. این گروه ابتدا فعالیت‌های  خویش را با خوانش رمان‌های برجسته‌ی ادبیات فارسی و جهان آغاز کرد و در سال‌های اخیر با رویکرد موضوعی به خوانش و کاوش متون ‌می‌پردازد. از جمله موضوعات خیلی مهم که قاف قصه وقت بیشتری را صرف مطالعه و بررسی آن کرد، مطالعات زنان و فمینیسم بود که  خوانش کتاب‌های مهم فمینیسم از جمله جنس دوم اثر سیمون دوبوار، روان شناسی زنان اثر کارن هورنای، زنان و خانواده اثر لئون تروتسکی، جامعه شناسی جنسیت اثر استفانی گَرِت، زن در برابر زن اثرفلس چسلر، انقیاد زنان اثر جان استوارت میل، معیار یگانه: در باره‌ی آزادی زنان  اثر هریس جانت، زنان در جامعه، اثر فردریک انگلس و دیگران، اتاقی از آن خود اثر ویرجینیا وولف، فمینیسم اثر نرجس رودگر و ده‌ها عنوان کتاب و مقاله‌ی ارزنده‌ای  دیگر که مطالعه‌ی هر یک فهم دقیق و درستی را  از فمینیسم به خورد اعضای این گروه داده که عملن تأثیر شگرف آن را در نوشته‌ها، باورها و گفتار و رفتار آن‌ها می‌توان دید.

گروه کتابخوانی قاف قصه
گروه کتابخوانی قاف قصه

شش سال تلاش و پشتکار و خوانش متون گوناگون علوم انسانی، هر فرد این گروه را قادر به تحلیل و تجزیه و نقد متون مختلف در حوزه‌ی پژوهش کرده و سطح درک و فهم آن‌ها را  در موضوعات مختلف بلند برده است. تا آن‌جا که مقاله‌های علمی پژوهشی خیلی مفیدی را به دست نشر سپرده و بر غنای اندیشه و ادبیات پارسی افزوده اند.

تأثیر ژرف این چند سال زنده‌گی با کتاب و حضور در جمع انسانیِ که جز انسانیت مرزی دیگری را نمی‌شناسند، بالای شخص من نیز که یکی از اعضای گروه کتاب‌خوانی قاف قصه هستم بسیار تأثیرگذار بوده است. با تأثیرپذیری از کتاب‌های خوانده شده در این گروه به ویژه حوزه‌ی مطالعات زنان، پایان نامه‌ی تحصیلی خویش را در حوزه‌ی نقد فیمینیستی کار کردم که مورد استقبال  استادان ادب قرار گرفت. هم‌چنین نوشته‌های پراگنده و مقاله‌های علمی‌ را به رشته‌ی تحریر در آورده‌ام که در این اواخر یکی از مقاله‌هایم در فصلنامه‌ی فرهنگی، ادبی و هنری «ادبیات معاصر» در بنیاد اندیشه، با نگاه ویژه به پرونده‌ی ادبیات زنان افغانستان با  رویکرد نقد فمینیستی به زیور چاپ آراسته شد.

من از همه‌ی دختران کوچکانه خواهشمندم که نگذارند فرصت‌شان هدر برود. گام اول برای پیروزی و ایجاد برابری جنسیتی، بلندبردن سطح سواد، ظرفیت و آگاهی است. پس از درک و فهم موقعیت‌شان می‌توانند گام‌های بعدی را برای برابری و رهایی بردارند. مسیر پیروزی همه‌ی ما ـ زنان ـ به صورت مستقیم با دانایی، توانایی و اراده‌ی ما گره خورده است. صبح زیبای پیروزی آمدنی است. آگاهی ما؛ راهی به سویی رهایی ما است.

فرجامین سخن این‌که گروه کتاب‌خوانی قاف قصه و میز تحلیل این گروه، به مثابه‌ی روزنه‌ای است که فرد مانده در تاریکی را به سوی روشنایی‌ها رهنمون می شود و  هم‌چون مکتبی  است که انسانیت و برابری را ترویج می‌کند. آغاز ماه میزان امسال، مصادف بود با شش‌سالگی این گروه کتاب‌خوانی. پایدار باد فرهنگ کتابِ خوب خواندن!

همچنان بخوانید

Muhadisa Sarwari

دختری از افغانستان برنده‌ی جایزه‌ی 100 هزار دالری بنیاد لوران کانادا شد

11 حمل 1402
گل­ها خوب می­شناسند اندوه شکستن را

گل­ها خوب می­شناسند اندوه شکستن را

10 حمل 1402
موضوعات مرتبط
دیدگاه شما چیست؟

دیدگاهتان را بنویسید لغو پاسخ

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

به دیگران بفرستید
Share on facebook
فیسبوک
Share on twitter
توییتر
Share on telegram
تلگرام
Share on whatsapp
واتساپ
پرخواننده‌ترین‌ها
مادرم مرا فروخت
هزار و یک شب

مادرم مرا فروخت

10 حمل 1402

وقتی سیزده ساله شدم یک پیرمرد 72 ساله به خواستگاری‌ام آمد. مردم محل می‌گفتند که مرد پولداری است. مادرم چون شیفته‌ی پول و ثروت بود، با آنکه زندگی مان رو به بهبود شده بود، بازهم...

بیشتر بخوانید
تقلای زندگی؛ زنی که کار کرد و آسوده نشد
هزار و یک شب

تقلای زندگی؛ زنی که کار کرد و آسوده نشد

6 حمل 1402

یاسمن ۳۵ ساله است. زن قد کوتاه و لاغر اندام، با چشمان بادامی و رنگ گندمی که از فرط کار و فشار زندگی در دیار غربت دور چشمانش چین و چروک برداشته و قدش خمیده است.

بیشتر بخوانید
قربانی بد دادن؛ احساس می‌کنم سال‌هاست بر من تجاوز می‌شود
گزارش

قربانی بد دادن؛ احساس می‌کنم سال‌هاست بر من تجاوز می‌شود

9 حمل 1402

لیلا همانطور که روی سکو نشسته است و پشم‌ می‌ریسد، به غروب طلایی‌رنگ آفتاب تماشا می‌کند و آه بلندی می‌کشد. نخ پشم را دور سنگ‌ می‌پیچاند و چادرش را پیش‌ می‌کشد.

بیشتر بخوانید
عید زنان
هزار و یک شب

مردان عید دارند و زنان پاک‌کاری

5 حمل 1402

روز اول نوروز است. لباس و شال آبی‌رنگ و خامک‌دوزی را پوشیده‌ برای مبارک‌گویی سال نو راهی خانه‌ی اقوام و دوستانم شده‌ام. از دروازه که خارج می‌شوم، وارد جاده‌ی عمومی می‌شوم. نرم نرم باران می‌بارد. 

بیشتر بخوانید
فاطمه نیوشا - مهاجرت
هزار و یک شب

رویای معلمی و کابوس آوارگی

8 حمل 1402

پس از مدتی امتحان آزاد دادم و در بست معلمی کامیاب شدم. شغل معلمی یکی از آرزوهای دایمی‌ام بود. قبلا هر وقتی که معلم داخل صنف ما می‌آمد و تدریس می‌کرد، با خود می‌گفتم ایکاش روزی برسد...

بیشتر بخوانید
Nimrokh Logo
بستر گفتمان زنانه

نیمرخ رسانه‌‌ی آزاد است که با نگاه ویژه به تحلیل بررسی و بازنمایی مسایل زنان می‌پردازد. نیمرخ صدای اعتراض و پرسش زنان است.

  • درباره نیمرخ
  • تماس با ما
  • شرایط همکاری
Facebook Twitter Youtube Instagram Telegram Whatsapp
نسخه پی دی اف

بایگانی

نمایش
دانلود
بایگانی

2022 نیمرخ – بازنشر مطالب نیمرخ فقط با ذکر کامل منبع مجاز است.

هیچ نتیجه‌ای یافت نشد
نمایش همه‌ی نتایج
  • گزارش
  • هزار و یک‌ شب
  • گفت‌وگو
  • مقالات
  • ترجمه
  • پادکست
EN

-
00:00
00:00

لیست پخش

Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00