نیمرخ
  • گزارش
  • هزار و یک‌ شب
  • گفت‌وگو
  • مقالات
  • ترجمه
  • پادکست
هیچ نتیجه‌ای یافت نشد
نمایش همه‌ی نتایج
EN
نیمرخ

بازنگری رویکرد 20 سال‌ کارکرد زنان

  • نیمرخ
  • 17 عقرب 1399

بیست سال پسین فرصت استثنایی و ویژه برای زنان بود تا در عرصه‌های مختلف هویت و جایگاه‌شان را تثبیت کنند. زیرا تاریخ زن در افغانستان، تاریخ درد و رنج بی‌پایان است. تاریخ که روایت کننده‌ی جایگاه فرودست و انکار هویت نیمی از پیکر جامعه است. این شرم‌نامه‌ی تاریخی با فرصت استثنایی 20 سال پسین، قابل تغییر بود. اما آیا زنان در جایگاه استند که باید می‌بودند؟ آیا زنان در این 20 سال پسین این تغییر را آورده‌اند؟ آیا سرنوشت زنان و موضوعات زنانه تبدیل به گفتمان قابل تأمل در جامعه‌ی ما شده است؟

پرسش‌های‌ست که با احتیاط باید به آن پرداخت. اینکه زنان در 20 سال پسین حضور چشم‌گیری نسبت به قبل در اجتماع پیدا کردند انکارناپذیر است. دختران زیادی وارد مکتب‌ها و دانشگاه‌ها شدند، بانوان سیاست‌گر، تجارت‌پیشه، ورزش‌کار، هنرمند و نقش‌آفرین در عرصه‌های مختلف عرض اندام کردند، بیانگر تغییر وضعیت زنان در جامعه‌ای است که نگاه بدبینانه نسبت به زن و انکار هویت زنان وجود دارد. این تغییر و تحول را نمی‌شود نادیده گرفت. اما واقعیت این است که با توجه به فرصت‌های که وجود داشت، سرنوشت زنان تغییر چندان نکرده است.

اکثریت مطلق زنان در روستاها و مناطق اطراف زندگی می‌کنند. آنان حتا از حقوق و آزادی‌های ابتدایی یک انسان که دارای حقوق و آزادی برابر با مرد است برخوردار نیستند. هنوز تفکر حاکم در روستاها و جامعه‌ی روستایی افغانستان و همان تفکر سنتی است که بر انکار حضور و نقش زنان و حتا هویت زنان تأکید می‌کند. تفکر که زنان را جنس دوم می‌شمارد و آنان را در جایگاه فرودست قرار می‌دهد. این یعنی در این بیست سال هیچ اقدام سرنوشت‌سازی برای تغییر وضعیت آنان نشده است.

حتا زنان که در عرصه‌های مختلف فعال استند اقرار می‌کنند که در این 20 سال فرصت‌های زیادی را از دست داده‌اند و هنوز بر همین شیوه روان استند. آنچه که حتا خودشان نیز رضایت ندارند و باید تغییر کند. اما چگونه؟ پرسشی‌ست که بانوان خود باید به آن پاسخ دهند. هرچند بانوان در حکومت، در پارلمان، در صفوف نیروهای امنیتی و حتا در دستگاه قضایی حضور دارند. اما نقش تعیین کننده در تحولات کلان کشور ندارند. بحث صلح که یک موضوع داغ و مهم برای کشور است، مثال خوب بر این ادعاست. نقش تعیین کننده‌ی زنان در بحث صلح چیست؟ در دیگر مباحث و تحولات کلان کشور نیز نقش و جایگاه زنان همین‌گونه است.

آیا وقت آن نرسیده است که زنان تلنگر به خود بزنند و راهی، روشی یا مسیری تازه‌ی را در پیش گیرند. برنامه و جریان تازه‌ی راه اندازند و فکر دقیق و عمیق‌تری بر وضعیت زنان بکنند. ادامه‌ی این وضع با توجه به تحولات پسین که دیگر نه از آن فرصت‌های خوب چند سال گذشته خبری است و نه از امکانات و حمایت‌های گسترده و بی‌دریغ جامعه‌ی جهانی، شرایط را به برای زنان دشوارتر خواهد کرد.

همچنان بخوانید

عید زنان

مردان عید دارند و زنان پاک‌کاری

5 حمل 1402
خودکشی خواهرم باعث بیداری خانواده شد

خودکشی خواهرم باعث بیداری خانواده شد

5 حمل 1402
موضوعات مرتبط
دیدگاه شما چیست؟

دیدگاهتان را بنویسید لغو پاسخ

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

به دیگران بفرستید
Share on facebook
فیسبوک
Share on twitter
توییتر
Share on telegram
تلگرام
Share on whatsapp
واتساپ
پرخواننده‌ترین‌ها
ازدواج اجباری در بدل قرض پدر
گزارش

پدرم مرا در بدل قرضش به شوهر داد

25 حوت 1401

پدرم بی‌کار بود، مدت‌ها می‌شد که کار نمی‌کرد و درآمدی نداشت. نه نفر در خانه نان‌خور بودیم و فقط پدرم نان‌آور بود. ما چهار خواهر و چهار برادر بودیم که با پدر و مادرم یک‌جا ده نفر...

بیشتر بخوانید
 خاله‌ام از ساده‌لوحی‌ من سواستفاده کرد
هزار و یک شب

 خاله‌ام از ساده‌لوحی‌ من سواستفاده کرد

27 حوت 1401

خاله‌ی صدیقه زمانی‌که متوجه شد میان صدیقه و شریف تفاوت‌های فکری وجود دارد و شریف اندکی از صدیقه ناراضی است، از این فرصت استفاده‌ کرد تا آن‌ها را از هم دور بسازد و این پیوند...

بیشتر بخوانید
نامادری
هزار و یک شب

نامادری

2 حوت 1401

مادرم که فوت شد، پدرم ازدواج مجدد کرد. زندگی ما از این رو به آن رو شد. نامادری‌ام تا که اولاد‌دار نشده بود با ما خوب رویه می‌کرد. اولاددار که شد رویه‌اش تغییر کرد.

بیشتر بخوانید
ازدواج زیر سن
هزار و یک شب

در چهار سالگی مرا به شوهر دادند

15 حوت 1401

نمی‌دانستم که شوهر دارم. اولین بار پدرم برایم گفت که وقتی چهار ساله بودم او مرا به شوهر داده و به نام پسر کاکایم کرده است.

بیشتر بخوانید
صابره
هزار و یک شب

سرنوشت صابره؛ از میز مطالعه به دود آشپزخانه

2 حمل 1402

صابره، 17 ساله، تازه امسال مکتب را به پایان رسانده است. در حالیکه هنوز با اعتماد به نفس می‌گوید لیسانس خود را از یک دانشگاه معتبر بین‌المللی خواهد گرفت، احساس می‌کند وضعیت کشور او را به سوی قفس تنور و آشپزخانه می‌راند.

بیشتر بخوانید
Nimrokh Logo
بستر گفتمان زنانه

نیمرخ رسانه‌‌ی آزاد است که با نگاه ویژه به تحلیل بررسی و بازنمایی مسایل زنان می‌پردازد. نیمرخ صدای اعتراض و پرسش زنان است.

  • درباره نیمرخ
  • تماس با ما
  • شرایط همکاری
Facebook Twitter Youtube Instagram Telegram Whatsapp
نسخه پی دی اف

بایگانی

نمایش
دانلود
بایگانی

2022 نیمرخ – بازنشر مطالب نیمرخ فقط با ذکر کامل منبع مجاز است.

هیچ نتیجه‌ای یافت نشد
نمایش همه‌ی نتایج
  • گزارش
  • هزار و یک‌ شب
  • گفت‌وگو
  • مقالات
  • ترجمه
  • پادکست
EN

-
00:00
00:00

لیست پخش

Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00