نیمرخ
  • گزارش
  • هزار و یک‌ شب
  • گفت‌وگو
  • مقالات
  • ترجمه
  • چندرسانه‌یی
هیچ نتیجه‌ای یافت نشد
نمایش همه‌ی نتایج
EN
نیمرخ

پیوند ادبی و سیاسی میان دو کشور هم‌زبان

  • عادله آذین
  • 22 عقرب 1399

عادله آذین


همان‌گونه که می‌دانیم زبان از مهم‌ترین‌ عنصرهای فرهنگی و هویتی و یکی از مهم‌ترین عامل‌های پیونددهنده‌ میان ملت‌هاست. افغانستان و ایران در یک حوزه‌ی تاریخی و فرهنگی قرار دارند. هم‌سانی‌ها، نقطه‌های اشتراک و منفعت‌های مشترک عامل‌های پیونددهنده‌ی فرهنگی و سیاسی است.
در حالی‌که میان فرهنگیان افغانستان و ایران پیوستگی تنگاتنگی وجود دارد و سالانه چندین بار برنامه‌های مشترک میان این دو حوزه‌ی سیاسی برگزار می‌شود. مانند: نمایش‌گاه کتاب، جشنواره های ادبی، شعرخوانی و دیگر نشست‌های آزاد و…
در ادامه‌ی سلسله برنامه‌های مشترک میان این دو حوزه‌‌، روز یک‌شنبه هژدهم آبان‌ماه برنامه‌ی شعرخوانی به مناسبت حضور حامد عسکری شاعر سرزمین ایران برگزار شد.
استاد قنبرعلی تابش یگانه سخنران این برنامه بود و ضمن ابراز نظر در مورد شعرهای حامد عسکری به گونه‌ی کوتاه گفت: در مورد هم‌سنجی جهان‌زیست‌های ادبیات و سیاست می‌شود مطرح کرد که دو قلمرو جدا اند و هر کدام دارای ویژگی‌های مشخصی اند. جهان‌زیست ادبیات صلح‌جو، عوالت‌جو، عشق‌پرور، تساهل‌خواه، مهرانگیز و انسانی است. در قلمرو ادبیات انسان به عنوان ابزار شناخته نمی‌شود و انسان و درک و حس انسانی مطرح است. همان‌گونه که سعدی گفته بود:
بنی آدم اعضای یک‌دیگرند
که در آفرینش ز یک گوهرند
چو عضوی به درد آورد روزگار
دیگر عضوها را نماند قرار

اما در برابر آن جهان‌زیست سیاست قرار دارد که خشونت، ستم‌گری استبداد، ریا، بی‌رحمی، کشتار و نگاه ابزاری به انسان و ترسیم کننده‌ی خودی و بیگانه‌ای شاخص‌های آن هستند.
ادبیات منتقد وضع موجود و خواهان وضع مطلوب است. ماهیت ادبیات و هنر افشاگرانه، ستم‌ستیزانه و برابری خواهانه است.
سیاست‌ها‌ گاهی از راهکار ادبی برای دست‌یابی به هدف استفاده می‌کند و نقاب ادبیات را بر رو می‌کشد. به قول اخوان ثالث: شاعر بر قدرت است نه با قدرت.
پس از ایراد سخنرانی ایشان، استاد محمود جعفری در رابطه با تاثیرگذاری شعر حامد عسکری بر شعر جوان افغانستان گفت: غزل ایشان از جمله تاثیرگذارترین شعرها بر شاعران جوان است و ایشان در کنار فاضل نظری بهترین شعرهای معاصر را تقدیم جامعه ی ادبیات کرده است.
در حاشیه‌ی برنامه در مورد ارتباط فرهنگی دو کشور از مهمانان این برنامه پرسشی مطرح کردم.
فاطمه کاظمی از شاعران جوانی است که در این برنامه شرکت کرده بود و باورمند است که این مراوده‌های فرهنگی نوعی وابستگی را میان دو کشور هم‌جوار ایجاد می‌کند که دولت‌ها را ناگزیر می‌کند به این وابستگی‌ها باورمند شوند و تن به رفتارهای مناسب سیاسی با کشور مقابل بدهند.
اما شمیم فروتن شاعر جوان دیگری است که می‌گوید: سال‌هاست میان این دو کشور رابطه‌های فرهنگی وجود دارد اما از لحاظ سیاسی کشمکش‌ها هم‌چنان باقی‌ست.
این سخن به این معناست که امروزه سیاست بر ادبیات و دیگر حوزه‌ها مسلط است؛ اما با آن‌هم کارکرد ادبیات برجسته است و ادبیات شهروندان را از لحاظ فرهنگی برای یک زندگی مسالمت‌آمیز و صلح خواهانه آماده می کند و بر کنش‌های سیاسی حکومت اثرگذار است.

همچنان بخوانید

زنان به چه قیمتی پاکبانی می‌کنند؟

زنان به چه قیمتی پاکبانی می‌کنند؟

18 دلو 1401
نجمه

زنی که برای آینده‌ی دخترش خانه را ترک کرد

17 دلو 1401
موضوعات مرتبط
دیدگاه شما چیست؟

دیدگاهتان را بنویسید لغو پاسخ

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

به دیگران بفرستید
Share on facebook
فیسبوک
Share on twitter
توییتر
Share on telegram
تلگرام
Share on whatsapp
واتساپ
پرخواننده‌ترین‌ها
چندهمسری
هزار و یک شب

چندهمسری؛ پاداش زنی که با پول معلمی خرج دانشگاه شوهرش را داد

16 دلو 1401

مروارید در تمام قریه یگانه دختری بود که بیشترین خواستگار را داشت. او دختر باسواد بود و در امور منزل هم به قول زنان قریه، از هر انگشتش هنر می‌بارید. همه می‌خواستند مروارید عروس‌شان شود.

بیشتر بخوانید
زنی که باربار زندگی می‌سازد
هزار و یک شب

زنی که باربار زندگی می‌سازد

13 دلو 1401

گل‌واری 25 سال پیش به خدادا، پسر همسایه‌اش دل می‌بندد و قصه‌ی دلدادگی‌شان نقل مجلس محله می‌شود. قدرت این دلدادگی هردو را به‌هم می‌رساند. پس از دو سال زندگی مشترک، همراه با شوهر و خانواده‌ی...

بیشتر بخوانید
نجمه
هزار و یک شب

زنی که برای آینده‌ی دخترش خانه را ترک کرد

17 دلو 1401

نجمه را در پانزده سالگی به شوهر دادند. خودش می‌گوید به راستی مرا به شوهر دادند، من چیزی از ازدواج نمی‌دانستم.شانزده ساله بود که دختری به دنیا آورد و اسمش را گلنار گذاشتند.

بیشتر بخوانید
ازدواج مجازی
هزار و یک شب

چهار سال ازدواج در فضای مجازی

11 دلو 1401

زندگی در منطقه‌ی اعیان‌نشین شهر کابل به خوبی پیش می‌رفت. بدون هیچ محدودیتی به مکتب رفتم و درس خواندم و برای خودم رویاهایی بافته بودم.

بیشتر بخوانید
زن چهارم
هزار و یک شب

روزی که زن چهارم پدرم پسر زایید

8 دلو 1401

پدرم پسر می‌خواست. او همیشه آرزو می‌کرد که پسردار شود. برای همین چهار بار ازدواج کرد. هیچ‌کس نمی‌توانست با او مخالفت کند. همین‌که حرفی می‌زدیم به دهان ما محکم می‌کوبید.

بیشتر بخوانید
Nimrokh Logo
بستر گفتمان زنانه

نیمرخ رسانه‌‌ی آزاد است که با نگاه ویژه به تحلیل، بررسی و بازنمایی مسایل زنان می‌پردازد. نیمرخ صدای اعتراض و پرسش زنان است.

  • درباره
  • تماس با ما
  • شرایط همکاری
Facebook Twitter Youtube Instagram Telegram Whatsapp
نسخه پی دی اف

بایگانی

نمایش
دانلود
بایگانی

2022 نیمرخ – بازنشر مطالب نیمرخ فقط با ذکر کامل منبع مجاز است.

هیچ نتیجه‌ای یافت نشد
نمایش همه‌ی نتایج
  • گزارش
  • هزار و یک‌ شب
  • گفت‌وگو
  • مقالات
  • ترجمه
  • چندرسانه‌یی
EN