نیمرخ
  • گزارش
  • هزار و یک‌ شب
  • گفت‌وگو
  • مقالات
  • ترجمه
  • پادکست
هیچ نتیجه‌ای یافت نشد
نمایش همه‌ی نتایج
EN
نیمرخ

زنان افغانستان؛ آزادی و مسؤولیت‌پذیری

  • نیمرخ
  • 2 قوس 1399

شمیم فروتن


هرچند در جهان کنونی در باره‌ی حقوق زنان بسیار سخن‌ها گفته شده و کتاب‌ها نوشته شده است؛ اما واقعیت این است که در جهان متمدن کنونی نیز حقوق زنان به گونه‌های مختلفی پامال می‌شود. وقتی چگونگی حقوق زنان را در جامعه‌ی افغانستان از گذشته تا امروز مختصر مورد بررسی قرار بدهیم، دیده می‌شود که اگر امروز از تساوی حقوق زنان سخن به میان می‌آید؛ ظاهرن این همه در حد چند جمله‌ای است که با اصل موضوع کاملن در تناقص قرار دارد و با دریغ که فرهنگ مردسالاری در ذهن زنان از گذشته تا امروز باقی مانده است.

زنان در جامعه‌ی سنتی ما  فقط توانسته‌اند که نقش یک مادر، خواهر و یک همسر خوب را ایفا کنند. اگر اندیشه‌های مردسالاری و دیدگاه‌های منفی در باره‌ی زنان ادامه پیدا کنند، این روند باعث کمرنگ شدن حضور زنان در گفت‌وگوها و تصمیم‌گیری‌ها شده، باعث عمده‌ترین چالش‌ها در افغانستان خواهد شد.

در جامعه‌ی مردسالار که ما زند‌گی می‌کنیم بیش‌تر شاهد زند‌گی غم‌انگیز زنانی هستیم که فقط برای درد و اندوه آنها اشک می‌ریزیم، در حالیکه زنان نباید برای زنان قربانی شده‌ی سر زمین شان اشک بریزند؛ بلکه برای همدیگرشان بشتابند و دست‌گیر یکدیگر شان باشند و به تابوهای فرهنگی پوسیده‌ی گذشته پشت پا بزنند و با توانایی مطلق شان طوری بی‌ایستند و ارزش‌های مهم خودشان را طوری تبارز دهند که تولد دختر در هیچ خانواده‌ای ننگین شمرده نشود.

در حقیقت یکی از عقب ماندگی‌های افغانستان را همین نادیده گرفتن زنان تشکیل می‌دهد؛ زیرا همین آسیب‌پذیری‌های زنان است که سبب آسیب‌پذیری جامعه شده است. فعالیت‌های زنان می‌توانند نقش مهمی برای افزایش مشارکت آنان در عرصه‌های سیاسی و اجتماعی ایفا کنند و زنان در هر گوشه و کنار افغانستان، برای برقرای صلح و حل منازعه‌ها در سطح ملی مشارکت کنند و شمولیت زنان در این پروسه‌ها سبب می‌شود که دست‌آوردهای آنها نادیده گرفته نشوند.

اگر برای زنان افغانستان که همواره حقوق شان پامال شده است، زمینه‌ی توانمندسازی فراهم شود، آنها با مقاومت خستگی‌ناپذیرشان می‌توانند با گام‌های بلندی در عرصه‌های تصمیم‌گیری‌های سیاسی کنار هم و کنار مردان بی‌ایستند. در عصر کنونی که آقای اشرف غنی دیده‌گاهای را در مورد زنان مطرح می‌کند و به قول خودش برای مردان و زنان زمینه‌ی استفاده از شرایط را فراهم می‌کند و ما امروزه شاهد مشارکت نسبی ملی زنان هستیم، نباید به این روند که فقط جنبه‌ی تشریفاتی دارد خوشبین باشیم.

 زنان که نیمی از پیکر اجتماع را تشکیل می‌دهند، باید نقش اساسی و کلیدی در تعیین سرنوشت سیاسی کشور داشته باشند. زنان می‌توانند بدون تفاوت جنسیتی، شایستگی‌ای را که مستحق آن هستند به دست بیاورند. راه‌کارهای توان‌مندسازی زنان با آنکه همیشه برای شان محدود بوده؛ با آن‌همه محدودیت‌ها اکثریت زنان توانسته‌اند نقش فعال و موثری در عرصه‌های مختلف ایفا کرده و چالش‌های مختلفی را تجربه کنند.

ما در جامعه‌ی خود زنان شجاع و قدرت‌مندی داریم که درد و اندوه را در رگ و خون‌شان احساس می‌کنند و با مسؤولیت، تعهد می‌توانند درد اجتماع را درد مشترک خودشان دانسته و در مشارکت‌های ملی نقش ارزنده را ایفا کرده و به حل مشکلات جامعه و مردم خود بپردازند.

زنان افغانستان می‌توانند دست به دست هم داده و به دور از تزلزل و دوگانگی فکری و اجتماعی، تنها به زن بودن خود به حیث جنس دوم پشت پا زده و با مجزاسازی هویت آشکار خود، تمام عرصه‌ها را برای خود شان فراهم کرده، و مسؤولیت سنگین شان را خود به دوش بکشند و با هویت مشخص در جامعه‌ی افغانستانی در مشارکت ملی و سیاسی جایگاه و اعتمادشان را چندین برابر کنند.

زنان به عنوان نیروی بالقوه در آینده‌ی سیاسی یک جامعه جایگاه ویژها‌ی را برخوردار می‌باشند. هر قدر میزان مشارکت زنان و حضور آنان پررنگ‌تر باشند، به همان اندازه پروسه‌های سیاسی و اجتماعی جامعه‌ی افغانستان فعال و گسترده خواهد شد.

همچنان بخوانید

نوروز مبارک

نوروز مبارک!

1 حمل 1402
دفچه و کفچه

نوروز در سایه‌ی طالبان؛ از کفچه و دفچه خبری نیست

29 حوت 1401
موضوعات مرتبط
دیدگاه شما چیست؟

دیدگاهتان را بنویسید لغو پاسخ

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

به دیگران بفرستید
Share on facebook
فیسبوک
Share on twitter
توییتر
Share on telegram
تلگرام
Share on whatsapp
واتساپ
پرخواننده‌ترین‌ها
 خاله‌ام از ساده‌لوحی‌ من سواستفاده کرد
هزار و یک شب

 خاله‌ام از ساده‌لوحی‌ من سواستفاده کرد

27 حوت 1401

خاله‌ی صدیقه زمانی‌که متوجه شد میان صدیقه و شریف تفاوت‌های فکری وجود دارد و شریف اندکی از صدیقه ناراضی است، از این فرصت استفاده‌ کرد تا آن‌ها را از هم دور بسازد و این پیوند...

بیشتر بخوانید
فرزندآوری برای مسئول ساختن شوهرم اشتباه بود
هزار و یک شب

فرزندآوری برای مسئول ساختن شوهرم اشتباه بود

23 حوت 1401

یاسمن را به ظاهر دادند و در بدلش خواهر ظاهر را به برادر یاسمن گرفتند. هرچند یاسمن از بودن و ازدواج با ظاهر خوشحال بود، اما ظاهر از این ازدواج راضی نبود و یاسمن را نمی‌خواست. او...

بیشتر بخوانید
ازدواج اجباری در بدل قرض پدر
گزارش

پدرم مرا در بدل قرضش به شوهر داد

25 حوت 1401

پدرم بی‌کار بود، مدت‌ها می‌شد که کار نمی‌کرد و درآمدی نداشت. نه نفر در خانه نان‌خور بودیم و فقط پدرم نان‌آور بود. ما چهار خواهر و چهار برادر بودیم که با پدر و مادرم یک‌جا ده نفر...

بیشتر بخوانید
نامادری
هزار و یک شب

نامادری

2 حوت 1401

مادرم که فوت شد، پدرم ازدواج مجدد کرد. زندگی ما از این رو به آن رو شد. نامادری‌ام تا که اولاد‌دار نشده بود با ما خوب رویه می‌کرد. اولاددار که شد رویه‌اش تغییر کرد.

بیشتر بخوانید
ازدواج زیر سن
هزار و یک شب

در چهار سالگی مرا به شوهر دادند

15 حوت 1401

نمی‌دانستم که شوهر دارم. اولین بار پدرم برایم گفت که وقتی چهار ساله بودم او مرا به شوهر داده و به نام پسر کاکایم کرده است.

بیشتر بخوانید
Nimrokh Logo
بستر گفتمان زنانه

نیمرخ رسانه‌‌ی آزاد است که با نگاه ویژه به تحلیل بررسی و بازنمایی مسایل زنان می‌پردازد. نیمرخ صدای اعتراض و پرسش زنان است.

  • درباره نیمرخ
  • تماس با ما
  • شرایط همکاری
Facebook Twitter Youtube Instagram Telegram Whatsapp
نسخه پی دی اف

بایگانی

نمایش
دانلود
بایگانی

2022 نیمرخ – بازنشر مطالب نیمرخ فقط با ذکر کامل منبع مجاز است.

هیچ نتیجه‌ای یافت نشد
نمایش همه‌ی نتایج
  • گزارش
  • هزار و یک‌ شب
  • گفت‌وگو
  • مقالات
  • ترجمه
  • پادکست
EN

-
00:00
00:00

لیست پخش

Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00