نخستین جشنوارهی ملی فلم افغانستان(لاجورد) با شعار «تولد دوبارهی سینمای افغانستان» در کابل افتتاح شد.
مراسم افتتاحیه این جشنواره روز شنبه، اول قوس 1399 خورشیدی از سوی افغان فلم(اداره سینمایی دولتی) در خانه علم و فرهنگ روسیه برگزار شد و تا دهم قوس ادامه دارد.
فلمهای برگزیدهی این جشنواره در نه مکان: تالار سینمای خانه علم و فرهنگ روسیه، سینمای آریانا، نما رسانه، آی خانم، تالار سینمای دانشکده هنر دانشگاه کابل، تالارهای دانشگاه دنیا، دانشگاه غالب، لیسه عالی معرفت، رستورانت تاج بیگم و باغ زنانه از اول تا دهم قوس به نمایش گذاشته میشود.
مریم جهانبین، مدیر جشنواره لاجورد گفت: از میان ۲۱٠ فلمی که برای اشتراک در این جشنواره ارسال شده بود، ۵۵ فلم در بخشهای «فلم بلند داستانی»، «فلم کوتاه داستانی»، «فلم مستند بلند»، «فلم مستند کوتاه» و «انیمیشن» راه یافته اند.

طاهر زهیر، سرپرست وزارت اطلاعات و فرهنگ گشایش جشنواره لاجورد را یک رویداد مثبت در دنیای فرهنگ و هنر تلقی کرد و گفت: «فرهنگ و هنر به خاطر ناامنی در اولویت سیاسی دولت قرار ندارد و بدفهمی یا فهم معیوب از سینما نیز به عنوان یک چالش فراراه رشد صنعت و هنر سینما در کشور وجود دارد.»

با این حال، سرپرست وزارت اطلاعات و فرهنگ از تعهد دولت برای حمایت از سینما و تداوم جشنوارهی لاجورد خبر داد و گفت که برای رشد سینما در کشور باید سکتور خصوصی نیز در این عرصه سرمایهگذاری کند.
او افزود که فعالیت هنری در کشور ۱۵٠ سال قدامت دارد اما هنوزهم افغانستان مصرف کنندهی تولیدات هنری-سینمایی دیگر کشورها است؛ اما سکتور خصوصی در این عرصه حمایت میشود، پس از این فرصت قانونی استفاده و سرمایهگذاری کنند.
در همین حال، رولا غنی، بانوی اول کشور نیز در پیام تصویری از فلمسازان کشور خواست «فلمهایی را بسازند که ارزشهای اصیل افغانستان در آنها بازتاب یابد.»

صحرا کریمی، رییس افغان فلم برگزاری جشنوارهی ملی فلم لاجورد را یک تجربهی موفق کار سینمایی به ابتکار زنان میداند. او در مراسم گشایش این جشنواره گفت: «دختران لاجورد چهار ماه در کنار من ایستادند. از مریم جهان بین، سهیلا اکبری، بهاره سادات، راضیه وفاییزاده، مریم فقیری؛ دختران خوب لاجورد تشکر میکنم که در برگزاری این جشنواره نقش اساسی داشتند.»

گفتنی است که پوستر رسمی جشنواره ملی فلم لاجورد نیز با چهرهی دختر خانمی مزین شده که حدود یک ماه است در جای جای شهر به مردم لبخند میزند. مهال واک، هنرپیشهای است که در پوسترهای جشنواره لاجورد سبدی از نوارهای فلم را بر سر گرفته و با لبخند از برگزاری یک جشنوارهی بزرگ هنری به شهروندان کابل خبر میدهد. بسیاریها که پیش از جنگ برگزاری محافل هنری و فرهنگی را بخشی از هویت کابل میدانستند با برگزاری این برنامهها امیدوار شدهاند.

ممنون مقصودی، استاد دانشکدهی هنر در دانشگاه کابل است. آقای مقصودی در گفتوگو با هفتهنامه نیمرخ برگزاری جشنوارههای هنری را زنگ امید بهبود وضعیت در دنیای هنر میداند: «بسیار خوشبخت استم که طی یک هفته در کابل مهمان دو جشنواره فلم شدم. در روزهای گذشته برگزاری ششمین دور جشنواره بینالمللی فلم زنان هرات یک تجربهی موفق بود. اما افغان فلم پس از نیم قرن فعالیت نخستین جشنواره ملی فلم افغانستان را دایر کرده است که من این را به فال نیک میگیرم. مشارکت فلمسازان و هنرمندان افغانستان از داخل و خارج در این جشنواره بسیار امیدوارکننده است. باور نمیکردم در خانه علم و فرهنگ شوروی سابق که در چند دهه قبل به دیدن تیاتر و تماشای فلم میآمدم ولی مجاهدین و طالبان اینجا را به یک ویرانه تبدیل کردند و یک فاصله بسیار تاریک گذشت تا اینکه امروز شاهد برگزاری جشنواره فلم لاجورد هستم.»

آقای مقصودی نسبت به آیندهی صنعت و هنر سینما در افغانستان امیدوار است و میگوید: «برگزاری چنین جشنوارهها و طلوع سینما دوباره دارد آرام آرام افغانستان را روشن میسازد.»
رویا سادات که در هفتهی گذشته جشنوارهی جهانی فلم زنان هرات را برگزار کرده بود، لاجورد و رویدادهای هنری-سینمایی را فرصت مناسب برای بسیج افکار عمومی و تشویق جوانان به فرهنگ انساندوستی و بازآفرینی هویت فرهنگی افغانستان خواند.

خانم سادات گفت: «در شرایط ناامن کنونی ما نیاز به عدالت، همدیگرپذیری و بازآفرینی فرهنگی داریم که با استفاده از این فرصتها ما میتوانیم از شدت سنگرهای داغ جنگ بکاهیم و جوانان را به سوی فرهنگ و هنر تشویق کنیم.»
اما برخی از سینماگران رویکرد دولت در قبال هنر و سینما را نکوهش میکند. سعید اورکزی از سینماگران نامدار کشور است. او در پیامی از سیاست دولت در مورد تخریب ساختمان سینماپارک اعتراض کرده و گفته بود: «ساختمان سینماپارک مثل دیگر آثار تاریخی افغانستان قابل ترمیم بود که متأسفانه نخواستند و اینگونه سیلی محکمی بر دهان سینمای تازه به حرف آمدهی ما کوبیدند.»
آقای اورکزی، اما برگزاری جشنوارهی لاجورد را مایهی حس امید میداند: «جشنوارهی لاجورد مثل جرقهی امید بر من تابید. دیدم که افغان فلم و دیگر سینماگران و علاقهمندان سینمای افغانستان به خاطر رشد خوب سینمای کشور کوشش صادقانه میکنند. البته که این کوشش بیثمر نمیماند.»
در مراسم گشایش جشنواره لاجورد با اهدای تندیس زرین لاجورد از فعالیتهای هنری سعید اورکزی، زبیده سحر و نورهاشم ابیر نیز تقدیر شد و این محفل با نمایش «مرغ طوفان» از طارق مرزبان پایان یافت. مرغ طوفان روایتی از زندگی هنرمند پرآوازهی کشور و پیشکسوت موسیقی مدرن افغانستان «ظاهر هویدا» در سرزمین مهاجرت است.
