هیأت معاونت ملل متحد در افغانستان(UNAMA) خواهان همبستگی و تعهد برای پایان دادن به خشونت علیه زنان و دختران در جریان همهگیری جهانی ویروس کرونا شد.
دفتر یوناما امروز، چهارشنبه، پنج قوس 1399 خورشیدی به مناسبت «روز جهانی محو خشونت علیه زن» و آغاز کمپاین 16 روزهی محو خشونت علیه زنان، با نشر اعلامیهای گفته است که «ملل متحد در افغانستان از همه میخواهد برای جلوگیری و جبران خسارت خشونت علیه زنان و دختران، به ویژه در زمان همهگیری کوید-۱۹، تلاشهایشان را افزایش دهند.»
دیبرا لاینز نمایندهی خاص سرمنشی ملل متحد برای افغانستان گفته است: «خشونت علیه زنان و دختران عواقب منفی نه تنها بر نجات یافتگان خشونت، بلکه برای خانوادهها، مردم و جامعه دارد. این موضوع مانعی بر سر راه ریشه کن کردن فقر، انکشاف پایدار و تلاشها در جهت صلح میباشد.»
خانم لاینز تأکید کرده است که «خشونت علیه زنان و دختران در افغانستان، دسترسی آنها به حقوق بشری و آزادیهای بنیادی شان را در حساسترین زمان تاریخ معاصر این کشور، به خطر میاندازد.»
الیتا میلیر رئیس دفتر ملل متحد برای زنان در افغانستان نیز گفته است: «برای میلیونها تن در سراسر جهان، “خانه” مکان امن برای حفاظت از خودشان در مقابل یک ویروس کشنده است. اما برای شمار زیادی از زنان و دختران، خانه تبدیل به مکانی شده که آنها با سوءاستفاده کنندگان در آن گیر مانده اند.»
خانم میلیر افزوده است که براساس بررسیها و آمار ملل متحد در افغانستان، رقم رویدادهای خشونت علیه زنان در دورهی شیوع ویروس کرونا افزایش یافته است.
رئیس دفتر ملل متحد برای زنان در افغانستان تأکید کرده است که «ما در زمان حساس و تاریخی برای افغانستان قرار داریم، همبستگی ما با زنان افغان و تعهد ما به ترویج و حفظ حقوق بشری آنها نیز باید به گونهی برابر بیسابقه باشد.»
یوناما همچنان بر همکاری با دولت برای محو خشونت علیه زنان تأکید کرده است.
«ملل متحد در افغانستان با دولت این کشور، جامعه مدنی، نهادهای غیر دولتی و همکاران انکشافی برای پاسخدهی به همه انواع خشونت علیه زنان و دختران از طریق حمایت مستقیم به ارایهکنندگان خدمات، برنامههای با نورم اجتماعی جهت جلوگیری از خشونت و کمپاینها و دادخواهیها، کار میکند.»
در اعلامیهی یوناما آمده است که هیأت معاونت ملل متحد در جریان کمپاین ۱۶ روزهی محو خشونت علیه زنان، دولت افغانستان به حمایت ملل متحد، فعالیتهای خویش در بخش دادخواهی و ارتقاء سطح آگاهی مردم جهت رسیدگی به خشونت علیه زنان و دختران را افزایش میدهد.
امروز 25 نوامبر مصادف است با آغاز کمپاین محو خشونت مبتنی بر جنسیت که تا دهم دسامبر در سراسر جهان ادامه دارد.
شعار امسال روز جهانی محو خشونت علیه زنان «جهان را نارنجی کنید: تمویل، پاسخ، جلوگیری، جمع کردن!» است.
کمپاین امسال بر تسریع پاسخگویی پالیسیهای مشخص در برابر خشونت مبتنی بر جنسیت در زمینهی شیوع ویروس کرونا و ترویج پالیسی تحمل صفر در برابر خشونت مبتنی بر جنسیت در تمام عرصههای جامعه، تمرکز دارد.
خشونتها علیه زنان در سراسر جهان به ویژه افغانستان وجود دارد و امسال به خاطر شیوع ویروس کرونا که منجر به خانهنشینی مردم شده، آمار جهانی خشونت علیه زنان افزایش یافته است.
اما کمیسیون حقوق بشر و وزارت امور زنان میگوید آمار ثبت خشونتها در افغانستان به خاطر بسته بودن ادارههای مرجع و قرنطین شدن شهرها، کاهش یافته است.
این کاهش آمار ثبت به معنای کاهش رویدادهای خشونت نبوده بلکه احتمال میرود متناسب با آمار جهانی، خشونتها علیه زنان در افغانستان نیز افزایش یافته است.
در اعلامیهی یوناما تصریح شده که عوامل اصلی خطر برای خشونت علیه زنان و دختران کمبود غذا، بیکاری، ناامنی اقتصادی و بسته شدن مکاتب در این دوره تشدید شده است.
ملل متحد با ابراز نگرانی از عواقب خشونتها علیه زنان گفته است که عواقب خشونت علیه زنان و دختران تأثیرات جسمی، جنسی و روانی بسیار جدی هستند که مانع اشتراک کامل آنها در جامعه میشود.