نیمرخ
  • گزارش
  • هزار و یک‌ شب
  • گفت‌وگو
  • مقالات
  • ترجمه
  • پادکست
  • ستون‌ها
    • زنان و مهاجرت
    • نخستین‌ها
هیچ نتیجه‌ای یافت نشد
نمایش همه‌ی نتایج
EN
نیمرخ

انکار واقعیت راه حل نیست؛ خانه‌ها باید برای زنان امن شود!

  • نیمرخ
  • 15 قوس 1399
home should be safe for women

هفته‌نامه‌ی نیم‌رخ در شماره‌ی قبلی با رییس کمیسیون مستقل حقوق بشر گفت‌وگویی را انجام داد. در این گفت‌وگو رییس این کمیسیون از مستندی که از سوی این نهاد منتشر شده است سخن زده بود. بر بنیاد آن 95.8 درصد خشونت‌ها علیه زنان در خانه‌ها انجام می‌شود. بانو شهرزاد اکبر رییس کمیسیون مستقل حقوق بشر کشور گفته بود که «خانه ناامن‌ترین جای برای زنان در افغانستان است». وقتی بانوان در خانه‌های شان مورد خشونت قرار می‌گیرند، نمی‌توانند به جای دیگری شکایت برند. میزان آسیب‌پذیری بانوان در جامعه بسیار بالاست و هیچ نهادی نیست که به گونه‌ی منصفانه این موضوع را پیگیری نماید. برای همین خشونت‌ها در خانواده‌ها به هنجارهای نهادینه شده مبدل شده و زندگی را برای بانوانی که مورد خشونت قرار می‌گیرند، تلخ و تلخ‌تر می‌سازد.

بازخورد این مطلب در رسانه‌های اجتماعی مایه‌ی تعجب و شگفتی ما بود. خوانندگان محترم نیم‌رخ در شبکه‌های اجتماعی که پای این مطلب دیدگاه گذاشتند، اکثریت شان براین باور اند «وقتی که خانه ناامن‌ترین جای است، پس از این، بانوان در خانه زندگی نکنند، به جاده‌ها، هوتل‌ها یا هم کافه‌ها بروند.» این رویه و رفتار کسانی است که دست کم درس خوانده‌اند و در فضای اجتماعی دیدگاه و نظر ارایه می‌کنند، سواد خواندن و نوشتن هم دارند. عده‌ای هم کاربرد «ناامن‌ترین» را نادرست خطاب کرده‌ و تأکید نموده‌اند که کاربرد این واژه‌ها و اصطلاحات با تأمل انجام شود.

نخست؛ نیم‌رخ به عنوان یک رسانه‌، وقتی با مسؤولان نهادهای حکومتی و غیر حکومتی یا شخصیت‌های مطرح و صاحب‌نظر مصاحبه می‌کند، امانت‌داری را رعایت می‌نماید. رییس کمیسیون حقوق بشر با استناد به گزارش و مستندسازی‌هایی که این نهاد نشر کرده است، می‌گوید: «خانه نا‌امن‌ترین جای برای زنان در افغانستان است.» دلیل آن را نیز ارایه می‌کند، خوانندگان گرامی می‌تواند به آن گفت‌وگو مراجعه کنند.

بعد؛ چرا همیشه به قضایا و موضوعات نگاه سیاه و سفید می‌شود؟ وقتی گفته می‌شود خانه «ناامن» یا «ناامن‌ترین» جای برای بانوان است، الزامن پاسخ این نیست که باید خانم‌ها از خانه بیرون کشیده شوند! این نگاه، مگر مهر تأیید بر خشونت‌ورزی پندار و رفتار ما نیست؟ آیا نفس چنین برخوردی بیانگر پندار ذهن‌های خشونت‌گر نیست؟ وقتی گفته می‌شود خانه جای ناامن برای بانوان است، چرا به اصلاح فضای خانواده تأکید نمی‌شود که کانون خانواده از جهنم خشونت‌ها به بستر صمیمیت و رفتار انسانی تبدیل شود تا بیرون کشیدن خانم‌ها از خانه!

خشونت با زنان در افغانستان یک واقعیت غیرقابل انکار است. با بازتر شدن فضا و آگاه شدن زنان هر سال شدت و میزان انواع خشونت‌ها بیش‌تر تبارز پیدا می‌کند. همه ساله آمار خشونت‌ها با زنان رو به افزایش است. این افزایش آمار از یکسو نشانگر وضعیت ناگوار زنان در افغانستان است، اما از سوی دیگر نمایانگر آگاهی زنان است که دیگر در مقابل خشونت‌ها خاموش نمی‌نشینند و برای اعاده‌ی حیثیت و دسترسی به عدالت، قضایای خشونت را در نهادهای حامی زنان و مراجع مسؤول حکومتی ثبت می‌کنند.

نیم‌رخ یک رسانه است؛ بی‌طرف و مسلکی عمل می‌کند. اما نیم‌رخ فقط یک رسانه نیست! یک نهاد حامی زنان هم است. ما مسؤولیت داریم تا بیش‌ از هر رسانه‌ای دیگری بر مسایل مرتبط به زنان کنجکاوانه بپردازیم. موضوعاتی که از نگاه دیگران یک امر عادی است، برای نیم‌رخ و همین‌طور دیگر حامیان حقوق زنان یک مسأله است. خشونت با زنان در خانه یک مسأله‌ی مهم است. نهادهای دولتی و حامی زنان همه ساله از ثبت هزاران قضیه‌ی خشونت با زنان خبر می‌دهند که اکثریت مطلق آن‌ها در خانه اتفاق می‌افتد. ما این مسایل را به عنوان یک رسانه با جزئیات بازتاب می‌دهیم تا امکان ایجاد گفتمان در متن جامعه فراهم شود.

آنچه از بررسی بازخوردهای مخاطبان نیم‌رخ در مورد گزارش‌هایی از این دست درمی‌یابیم این است که تلاش برای انکار واقعیت و تشویق زنان به سکوت هنوز مهم‌ترین گزینه‌ی دم دست جامعه است که می‌خواهند بر زنان تحمیل کنند. اما عصر سکوت گذشته است. واقعیت‌ها را باید گفت؛ هرچند که پذیرش واقعیت برای جامعه سخت باشد. این تنها راه برون رفت زنان از چنگال خشونت است. خشونت‌ها و محدودیت‌ها با تمام جزئیات آن: انواع، عوامل، دلایل، علت‌ها و آمار آن باید بازتاب یابد، به گفتمان گذاشته شود و راهکار برون رفت از آن سنجیده شود. راه حل کاهش خشونت‌ها شناسایی مکان و عامل خشونت است. این یک واقعیت است که خانه برای زنان ناامن است. اما چه کسی خانه را برای زنان ناامن ساخته؟ این اصلی‌ترین پرسشی باید باشد که پس از خواندن «خانه؛ ناامن‌ترین جای برای زنان در افغانستان» به ذهن ما متبادر شود. اما هنوز به جای اینکه از خود بپرسیم چرا خانه ناامن است؟ بر کسی تاخته می‌شود که این شرمساری جامعه را هویدا کرده است.

همچنان بخوانید

فقر و سرما باعث بیشترین میزان بیماری در کودکان کمتر از ۵ سال

فقر و سرما باعث بیشترین میزان بیماری در کودکان کمتر از ۵ سال

12 قوس 1402
از بابای آدم تا گنجشک‌های جنوب

از بابای آدم تا گنجشک‌های جنوب

10 قوس 1402
موضوعات مرتبط
دیدگاه شما چیست؟

دیدگاهتان را بنویسید لغو پاسخ

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

به دیگران بفرستید
Share on facebook
فیسبوک
Share on twitter
توییتر
Share on telegram
تلگرام
Share on whatsapp
واتساپ
پرخواننده‌ترین‌ها
کودک همسری
هزار و یک شب

خاطرات عروس 11 ساله

5 حوت 1401

قسمت اول‌ |‌ روزی که عروس شدم هنوز به بلوغ نرسیده بودم. پوشیدن پیراهن «خال سفید» و چادر سبز گلدار مرا از بقیه متفاوت نشان می‌داد، به همین خاطر حس غرور داشتم و خود را از همه برتر...

بیشتر بخوانید
کودک همسری
گوناگون

خاطرات عروس ۱۱ ساله

5 حوت 1401

قسمت دوم | بعد از «شب زفاف» تا هفت ماه با شوهرم همبستر نشدم. چون ترسیده بودم و شب زفاف برایم شبیه یک کابوس شده بود.تا آنجا که می‌توانم بگویم بدترین قسمت زندگیم آن شب بود.

بیشتر بخوانید
شبی که خواهرم سکوتش را شکست
سکوت را بشکنیم

شبی که خواهرم سکوتش را شکست

8 جدی 1400

روایت یکی از مخاطبان نیمرخ به مناسبت کارزار «سکوت را بشکنیم» صنف سوم مکتب بودم و با خواهران بزرگترم در یکی از اتاق‌های خانه کرایه‌ای‌مان قالین می‌بافتیم. خانه متعلق به شوهر عمه‌ام بود. گاهی شوهر...

بیشتر بخوانید
پریود در تاریخ، اساطیر و ادیان
گزارش تحقیقی

پریود در تاریخ، اساطیر و ادیان

22 ثور 1401

این مطلب براساس مصاحبه با محمد حسین فیاض، پژوهشگر علوم دینی و بررسی مقاله عصمت شاهمرادی در مورد تبعیض مثبت به نفع زنان با تاکید بر حقوق شهروندی، نوشته شده است.  مساله پریود و زایمان...

بیشتر بخوانید
«بعد از مرگ شوهرم باید زن برادرش می‌شدم»
هزار و یک شب

«بعد از مرگ شوهرم باید زن برادرش می‌شدم»

2 جوزا 1402

خانه‌‌ای‌ قدیمی با دیوارهای رنگ و رو رفته و بعضاً فروریخته‌اش، سمیه 14 ساله و مادرش کریمه 33 ساله‌ را درون یکی از اتاق‌های کوچکش که تا سوراخ شدن دیوارهایش چیزی نمانده جا داده است. این خانه در دورترین نقطه‌ی غرب کابل...

بیشتر بخوانید
Nimrokh Logo

نیمرخ رسانه‌‌ی آزاد است که با نگاه ویژه به تحلیل بررسی و بازنمایی مسایل زنان می‌پردازد. نیمرخ صدای اعتراض و پرسش زنان است.

  • درباره نیمرخ
  • تماس با ما
  • شرایط همکاری
Facebook Twitter Youtube Instagram Telegram Whatsapp
نسخه پی دی اف

بایگانی

نمایش
دانلود
بایگانی

2022 نیمرخ – بازنشر مطالب نیمرخ فقط با ذکر کامل منبع مجاز است.

هیچ نتیجه‌ای یافت نشد
نمایش همه‌ی نتایج
  • گزارش
  • هزار و یک‌ شب
  • گفت‌وگو
  • مقالات
  • ترجمه
  • پادکست
  • ستون‌ها
    • زنان و مهاجرت
    • نخستین‌ها
EN