کمیته رهبری شورای عالی مصالحه ملی شش ماه پس از توافق سیاسی برای ایجاد این شورا و سه ماه پس از تکمیل تشکیلات آن به صورت رسمی آغاز به کار کرد.
نخستین جلسهی رسمی کمیته رهبری شورای عالی مصالحه ملی امروز(شنبه، 15 قوس 1399 خورشید) برگزار شد.
عبدالله عبدالله، رییس شورای عالی مصالحه ملی، بابر فرهمند و اسدالله سعادتی معاونان او استند.
این شورا پس از به چالش رفتن نتایج انتخابات ریاست جمهوری 1398، براساس یک توافق سیاسی میان محمداشرف غنی و داکتر عبدالله عبدالله، دو نامزد پیشتاز انتخابات ایجاد شد.
فرمان تشکیل این شورا به تاریخ 29 ثور 1399 خورشیدی، همگام با امضای توافق سیاسی میان ارگ و سپیدار امضا شد.
تشکیلات شورای عالی مصالحه ملی سه ماه پس از این توافق، به تاریخ هشتم سنبله از سوی رییس جمهور غنی منظور گردید.
اکنون شش ماه از ایجاد شورای عالی مصالحه ملی میگذرد.
امروز برای نخستین بار نشست رسمی این شورا برگزار شده است.
شورای عالی مصالحه برای مدیریت پروسه صلح ایجاد شده است و تصامیم نهایی در توافق صلح دولت با گروه طالبان را این شورا اتخاذ خواهد کرد.
مجمع عمومی این شورا متشکل از چهرههای شاخص سیاسی، علمای دین، اعضای شورای ملی، اعضای شورای ولایتی، سکتور خصوصی، اعضای لویهجرگه مشورتی صلح، نمایندگان شورای عالی صلح سابق، جامعه مدنی و نمایندگان رسانهها هستند.
هیأت رهبری شورای عالی مصالحه ملی 46 عضو دارد که حامد کرزی، عبدالرب رسول سیاف، گلبدین حکمتیار، محمدکریم خلیلی، محمد محقق، مارشال عبدالرشید دوستم، محمدیونس قانونی، صلاحالدین ربانی، اسماعیل خان، عطامحمدنور، حامد گیلانی، ذبیحالله مجددی، منصور نادری، عنایتالله شهرانی، انجینیر محمدخان، رییس شورای علما، اسماعیل غضنفر، صادق مدبر، خدایداد صالح، صفیه صدیقی، ماری اکرمی، نجیبه ایوبی، ضیاگل رضایی، عالیه یلماز، زرقا یفتلی، فریده مومند و نسرین اوریاخیل از اعضای برجستهی این شورا هستند.

رییس جمهور غنی در مراسم گشایش کار هیأت رهبری شورای عالی مصالحه ملی گفت که این شورا در زمانی آغاز به کار کرده است که روند گفتوگوهای صلح به مرحله دوم رسیده است.
رییس جمهور افزود که آغاز جلسات شورای عالی مصالحه ملی نشان دهندهی اجماع ملی در مورد صلح است. مرحلهی نخست آغاز مذاکرات و توافق روی آجندای مذاکرات بود که برای انجام آن هیأت مذاکره کنندهی دولت موفقانه عمل کرد. حالا مرحلهی دوم مذاکرات صلح است. در پیشبرد پروسه صلح باید با مشوره و هماهنگی کار شود که اشتباهی صورت نگیرد: «حضور شما یک پیام واضح برای شرکای ما در منطقه و جهان و تیم مصالحه ما و به ویژه مردم افغانستان است. مذاکرات در مرحله دوم رسیده است. مرحله نخست نشان دادکه کار آسان نبود، اما به نتیجه رسید.»
به گفتهی او شرایط صلح متحول و متغییر است، باید با تدبیر، دقت و مشوره کار شود تا اشتباهی در این پروسه نشود.
عبدالله عبدالله، رییس شورای عالی مصالحه ملی نیز در این برنامه از تمثیل اجماع ملی و تلاشها برای مدیریت پروسه صلح سخن گفت.
آقای عبدالله گفت که رسیدن به صلح از همه بیشتر به وحدت ملی نیاز دارد: «به صلح نباید نگاه منفعت طلبانه داشته باشیم. در ادامه جنگ بقای هیچکس تضمین نمیشود. فقط نابودی افغانستان را در پی خواهد داشت. به عنوان یک ضرورت به ختم جنگ کوشش اصلی همهی ما متمرکز به تحقق همین خواستها خواهد بود. در حالی که حکومت کار خود را انجام میدهد. من وعده میدهم که بدون کمترین دخالت در امور کار حکومتی، خود را وقف صلح کنم.»
به گفتهی او مردم افغانستان با دادخواهیها برای صلح و شرکت در لویهجرگههای صلح نیت خود برای تأمین صلح را ثابت نمودند.
رییس شورای عالی مصالحه ملی همچنان گفت که مردم یکصدا خواهان صلح و حفظ ساختارهای دولت استند، بنابراین نقشه راه رسیدن به صلح باید نهایی و مشخص باشد.
او تأکید کرد که «صلح به معنای برگشت به گذشته نیست.»
رییس شورای عالی مصالحه ملی گفت: «خشونت ها مانع اصلی پروسه صلح است.»
او از گروه طالبان خواست که آتش بس را بپذیرند.
این درحالیست که گفتوگوهای صلح میان هیأتهای مذاکرهکنندهی دولت و گروه طالبان بیش از دو ماه است که در دوحه، پایتخت قطر جریان دارد.
دولت عدم پیشرفتها در این پروسه را ناشی از افزایش خشونتها در کشور از سوی جنگجویان گروه طالبان میداند.
نهادهای حامی حقوق بشر در کشور میگویند که تلفات افراد ملکی و کشتار در ماههای اخیر افزایش یافته است. طبق گزارشهای این نهادها زنان و کودکان از قربانیان اصلی جنگ در افغانستان استند.