نیمرخ
  • گزارش
  • هزار و یک‌ شب
  • گفت‌وگو
  • مقالات
  • ترجمه
  • پادکست
هیچ نتیجه‌ای یافت نشد
نمایش همه‌ی نتایج
EN
نیمرخ

وضعیت حقوق بشری زنان در بامیان؛ افزایش ارقام خشونت‌ها نشان از چه دارد؟

11 دلو 1399
0
0
اشتراک‌گذاری‌ها
64
بازدید‌
Share on FacebookShare on Twitter

مسعود اختیاری، همکار نیم‌رخ از بامیان


بامیان امن آیا مکان امنی برای زنان نیز است؟

در ظاهر که این طور نیست. گزارش ده ماهه خشونت با زنان در افغانستان که کمیسیون مستقل حقوق بشر افغانستان از ماه جنوری تا اکتبر امسال، نشان می‌دهد که بامیان بعد از ولایت‌های کابل و قندهار با 318 مورد رتبه سوم را به عنوان ولایتی با بیش‌ترین آمار خشونت علیه زنان کسب کرده است.

مسؤولان ریاست امور زنان ولایت بامیان نیز تأیید می‌کنند که در نُه ماه امسال ارقام اعمال خشونت علیه زنان دو برابر نسبت به سال قبل رشد داشته است.

فعالان حقوق بشر و حامیان حقوق زنان در بامیان نیز می‌گویند که زنان و دختران به حقوق شان تاحدودی دسترسی دارند، اما خشونت علیه زنان هنوز در این ولایت به میزان قابل توجه اتفاق می‌افتد و هنوزهم تا رسیدن به وضعیت مطلوب راه درازی در پیش است.

حکیمه علیزاده فعال حقوق بشر در گفت‌وگو با هفته‌نامه نیم‌رخ گفت که در برخی ساحه‌ها عرف سنتی و فقر سبب شده است که هنوز زنان در دسترسی به اولیه‌ترین حقوق شان محدودیت داشته باشند.

این فعال حقوق بشر دسترسی به آموزش و پرورش را یکی از این بخش‌هایی دانست که عرف، فقر در کنار چالش‌های دیگری مثل دور بودن مکتب در بعضی ولسوالی‌ها به ویژه ولسوالی کهمرد بامیان باعث شده است دختران از حق آموزش شان نیز محروم بمانند.

خانم علیزاده که در مدت 5 سال فعالیت و کار در بامیان در پهلوی این که وکیل مدافع بوده است، می‌گوید که حضور زنان در ارگان‌های عدلی و قضایی بامیان متناسب با قضایای که نیاز به رسیدگی دارد، کم است. همچنان وجود بخش‌های اختصاصی زنان تنها در مرکز ولایت سبب شده زنانی که در ولسوالی‌ها مورد خشونت قرار می‌گیرند، برای آنان دسترسی به عدالت رسمی(در نهادهای عدلی و قضایی) ‌بسیار دشوار باشد.

چرا ارقام خشونت‌ها در برابر زنان دو برابر شده است؟

جواد دادگر رئیس دفتر کمیسیون مستقل حقوق بشر در ولایت بامیان به تاریخ دوم دسامبر در برنامه‌ای با عنوان «راهکارهای محلی برای کاهش خشونت علیه زنان» تصریح کرد که «ثبت ارقام بیش‌تر نشان از آگاهی زنان دارد؛ به گونه‌ای که در گذشته خشونت‌ها علیه زنان کتمان می‌شد. آگاهی زنان می‌تواند دلیل خوبی باشد، اما دلیل کافی نیست، زیرا کار در راستای حقوق زنان هنوز راه طولانی پیش رو دارد. با قبول این‌که حساسیت‌ها ناشی از فرهنگ سنتی در بامیان در مورد فعالیت‌های زنان کم‌تر شده است، اما خشونت علیه زنان هنوز به صورت گسترده در ولایت بامیان اعمال می‌شود.»

همچنان بخوانید

فرخنده ملک‌زاده

زجرکشی فرخنده؛ خشونت بی‌پایان علیه زن و جامعه‌ی تماشاگر

28 حوت 1401
خانم هدیه ارمغان

نهادهای فمینیستی جهان موضع‌شان را در قبال زنان افغانستان مشخص کنند

20 قوس 1401

دوره‌ی سخت قرنتین ناشی از شیوع ویروس کرونا در جهان که درآمد خانواده‌ها کاهش یافت و بی‌کاری افزایش یافت، عامل دیگری است که ذکیه رضایی رئیس امور زنان بامیان به آن اشاره می‌کند.

خانم رضایی در گفت‌وگو با هفته‌نامه نیم‌رخ گفت برای ولایتی که 63 درصد مردم آن زیر خط فقر هستند، فقر عامل تعیین کننده‌ی وضعیت جامعه است. خشونت نیز به عنوان یک پدیده‌ی اجتماعی با افزایش فقر بیش‌تر می‌شود.

آموزش حقوق بشر راه‌حل کاهش خشونت علیه زنان

جواد دادگر می‌گوید که آموزش حقوق بشر متمرکز بر تغییر نگرش‌ها می‌تواند گام اساسی برای کاهش خشونت علیه زنان باشد. آقای دادگر تأکید دارد که با تمام تلاش‌ها در بیش از یک‌ونیم دهه‌ی اخیر در بامیان هنوز نیاز مبرم است که برای شهروندان بامیان حقوق بشر آموزش داده شود.

برنامه‌های آگاهی‌دهی نهادهای فعال در عرصه زنان و حقوق بشر  بیش‌تر متمرکز بر مرکز شهرها بوده، از این جهت مورد انتقاد نیز قرار گرفته اند که قریه‌های دور با فرهنگ عرفی فراموش می‌شود.

ذکیه رضایی رئیس امور زمان بامیان می‌گوید که امسال تلاش کرده‌اند به نقاط دوردست این ولایت توجه شود: «اعلام قطعنامه عمومی ‌یکی از فعالیت‌هایی است که ریاست امور زنان بامیان انجام داده است. این ریاست تلاش کرده که برای کم‌رنگ کردن فرهنگ گله ستانی/قلین در ولسوالی‌ها در همکاری با عالمان دین و بزرگان محل قطعنامه سرتاسری اعلام کند.»

آگاهی از اهمیت آموزش دختران در قریه‌ها، حق میراث و پیگیری قضایای خشونت علیه زنان در اداره‌های عدلی و قضایی از دیگر تلاش‌هایی است که ذکیه رضایی می‌گوید برای کاهش خشونت با زنان صورت گرفته است.

با این حال نمی‌توان تعیین کرد که چه زمانی به جامعه‌ی ایده‌آل خواهیم رسید که حکیمه علیزاده و دیگر بانوان جوان بامیان در سر دارند، اما بی‌تردید در کوتاه مدت دست یافتی نخواهد بود.

حکیمه می‌گوید: «جامعه‌ی ایده‌آل از دید من بامیانی است که در تمام ساحات آن بدون درنظرداشت جنسیت، قوم، زبان، مذهب؛ همه به عنوان انسان و بشر به حقوق اساسی شان دسترسی داشته باشند، احترام شوند و کرامت انسانی شان رعایت شود. همه در کنار هم به صورت مسالمت‌آمیز در فضای عاری از خشونت زندگی کنند و دیگر زن چون زن است از برخی حقوق اساسی‌اش محروم نشود.»

کلمات کلیدی: خشونت علیه زن

مطالب مرتبط

فرخنده ملک‌زاده

زجرکشی فرخنده؛ خشونت بی‌پایان علیه زن و جامعه‌ی تماشاگر

28 حوت 1401
خانم هدیه ارمغان

نهادهای فمینیستی جهان موضع‌شان را در قبال زنان افغانستان مشخص کنند

20 قوس 1401
شوهرم در آستانه ازدواج دوم است

شوهرم در آستانه ازدواج دوم است

18 قوس 1401

دیدگاهتان را بنویسید لغو پاسخ

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

Nimrokh Logo
بستر گفتمان زنانه

نیمرخ رسانه‌‌ی آزاد است که با نگاه ویژه به تحلیل بررسی و بازنمایی مسایل زنان می‌پردازد. نیمرخ صدای اعتراض و پرسش زنان است.

  • درباره نیمرخ
  • تماس با ما
  • شرایط همکاری
Facebook Twitter Youtube Instagram Telegram Whatsapp
نسخه پی دی اف

بایگانی

نمایش
دانلود
بایگانی

2022 نیمرخ – بازنشر مطالب نیمرخ فقط با ذکر کامل منبع مجاز است.

هیچ نتیجه‌ای یافت نشد
نمایش همه‌ی نتایج
  • گزارش
  • هزار و یک‌ شب
  • گفت‌وگو
  • مقالات
  • ترجمه
  • پادکست
EN

-
00:00
00:00

لیست پخش

Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00