نیمرخ
  • گزارش
  • هزار و یک‌ شب
  • گفت‌وگو
  • مقالات
  • ترجمه
  • چندرسانه‌یی
هیچ نتیجه‌ای یافت نشد
نمایش همه‌ی نتایج
EN
نیمرخ

مبارزه‌ی زنان بی‌تأثیر نبود!

  • نیمرخ
  • 29 قوس 1399

قیس رحیمی


در آخرین سرشماری که از سوی اداره ملی احصايیه در دوازدهم جوزای سال روان خورشیدی به نشر رسید، زنان با نفوس مجموعی ۱۶.۱ میلیون تن ۴۹ درصد تمام نفوس افغانستان را تشکیل می‌دهند. اما با آن هم چرا این نیمه‌ی کامل در کشور همیشه نادیده گرفته شده و از حق‌شان دور مانده‌اند؟ برای تغییر این وضعیت آیا حرکت‌ هم صورت گرفته است یا خیر؟

نظام مردسالاری و تأثیرات دوره‌ی سیاه طالبان که زنان را برده‌ و جنس دومی بیش نمی‌دانستند هنوز محو نشده‌ است. از یک‌سو سنت‌ها، عرف‌‌های ناشایست اما پذیرفته شده‌ی زن‌ستیزانه در مسیر رشد و توانمند شدن آنان شبیه سد فولادین عمل کرده‌ است. از سوی دیگر دهه‌ی نخست حکومت نو تأسیس افغانستان – که مدعی دموکراسی در این حیطه‌ی جغرافیایی است – کامل در انحصار مردان قرار داشت. همین امر باعث شد تا دولت با وعده‌های بی‌شمار و به ظاهر جدی بازهم در قسمت تأمین حقوق زنان در جامعه ناکام بماند و طوری که باید، نتواند این مسؤولیت را ادا کند. با آن هم تفویض یک سری از مسؤولیت‌های نمادین و ایجاد یک وزارت تحت نام «وزارت امور زنان» تلاش کردند تا از یک سو خاک به چشم جامعه جهانی زده باشند – که بدون شک زنان در محور اصلی کمک‌ها و توجه آنان قرار داشت – و از سوی دیگر موفق به ایجاد شغل برای زنان معدودی شده باشند.

قابل ذکر است که در سال‌های نخست و با راه یافتن ۶۸ نماینده به مجلس نمایندگان و ۲۳ نماینده به مجلس سنا، مسیر مشارکت سیاسی برای زنان روشن شد. در دهه‌ی دوم هم‌چنان، سهم زنان در حکومت و سیاست، امیدوار کننده بود. زنان با وجود تمام مشکلات سیاسی، امنیتی و اجتماعی تلاش کردند تا جایگاهی برای خودشان تکاپو کنند. با ایجاد حکومت وحدت ملی و بازتر شدن فضای فعالیت برای زنان، تحرک در میان زنان بیش‌تر دیده شد و با استفاده از فرصت‌های اندک اما آگاهانه، پا به عرصه‌ی سیاست، اقتصاد، فرهنگ و ورزش گذاشتند. همین‌طور با ایجاد ده‌ها نهاد، فعالیت و دادخواهی برای حقوق زنان، یک سری موانع را از سر راه خود برداشتند.

نقش جامعه مدنی در فراهم شدن زمینه برای رشد زنان بی‌تأثیر نبود. با این حال، قسمت زیادی از این کارها در پایتخت و ولایت‌های درجه یک خلاصه می‌شد و زنان هنوز در ولسوالی‌های دوردست، محروم و با محدودیت‌های بسیاری مواجه‌اند که بدون شک به نوعی ضایع بزرگ برای کشوری در حال توسعه‌ی مثل افغانستان است. زمان و فرصت بیش‌تر نیاز است تا زنان بتوانند آنچه را حق شان است به دست بیاورند. در نتیجه زنان ثابت کردند که در تمام عرصه‌ها و در کنار مردان می‌توانند در گردش چرخه‌ی ترقی کشور هماهنگ و یک‌جا حرکت کنند.

تلاش‌های شبانه‌روزی زنان برای ایفای نقش‌شان و استفاده بهینه از فرصت‌های به‌دست آمده برای این قشر که همیشه در محرومیت به سر برده بودند، بهتر از آنچه بود که به نظر می‌آمد. دل به دریا زدن و وارد شدن در معرکه‌ای که پایانش واضح و روشن نبود تحسین برانگیز است. امروز زنان با رفتن به مکتب، دانشگاه‌، حضور فعال‌ در رسانه‌ها، اجتماع و فعالیت‌ در بخش‌های اقتصادی، هنری، صحت و ورزش توانایی‌شان را به رخ منتقدین و قشر افراطی جامعه کشیده و به نمایش گذاشتند. زنان در پروسه‌های بزرگ ملی مثل انتخابات و صلح بیش از دیگر اقشار جامعه سهیم شدند و در سخت‌ترین شرایط برای پیشرفت و ظرفیت شان کار کردند و با محدودیت‌ها و موانع مختلف مبارزه کردند.

بدون تردید که این شروع، انقلاب نو پا برای دیده شدن زنان است. آنان ثابت کردند که با جسارت، می‌توان تابو‌ها را شکسته و در عرصه‌ها‌ی مختلف وابسته نباشند، کار کنند و مفید واقع شوند.

در نهایت به قول خالد حسینی نویسنده افغان-امریکایی «رنجی که زنان افغان متحمل شده‌اند، تنها با گروه‌های اندک دیگری در تاریخ اخیر جهان برابری می‌کند.»

این رنج بدون شک شامل تمام موارد فوق و سایر مواردی می‌شود که زنان افغان در مهار آن از خود شایستگی شایانی به نمایش گذاشتند و با حضور فعال شان در دو دهه اخیر ثابت کردند که هرنوع مسؤولیت و مأموریت را به نوع شایسته و بایسته آن می‌توانند به پایان برسانند و جایگاه و نقش مساویانه و مسلم خود را منحیث وزنه تعادل جامعه با دادن قربانی‌های بی‌شمار با جسارت و مهارت کامل به عهده بگیرند و از آن سر بلند به در آیند.

همچنان بخوانید

زنان به چه قیمتی پاکبانی می‌کنند؟

زنان به چه قیمتی پاکبانی می‌کنند؟

18 دلو 1401
نجمه

زنی که برای آینده‌ی دخترش خانه را ترک کرد

17 دلو 1401
موضوعات مرتبط
دیدگاه شما چیست؟

دیدگاهتان را بنویسید لغو پاسخ

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

به دیگران بفرستید
Share on facebook
فیسبوک
Share on twitter
توییتر
Share on telegram
تلگرام
Share on whatsapp
واتساپ
پرخواننده‌ترین‌ها
چندهمسری
هزار و یک شب

چندهمسری؛ پاداش زنی که با پول معلمی خرج دانشگاه شوهرش را داد

16 دلو 1401

مروارید در تمام قریه یگانه دختری بود که بیشترین خواستگار را داشت. او دختر باسواد بود و در امور منزل هم به قول زنان قریه، از هر انگشتش هنر می‌بارید. همه می‌خواستند مروارید عروس‌شان شود.

بیشتر بخوانید
زنی که باربار زندگی می‌سازد
هزار و یک شب

زنی که باربار زندگی می‌سازد

13 دلو 1401

گل‌واری 25 سال پیش به خدادا، پسر همسایه‌اش دل می‌بندد و قصه‌ی دلدادگی‌شان نقل مجلس محله می‌شود. قدرت این دلدادگی هردو را به‌هم می‌رساند. پس از دو سال زندگی مشترک، همراه با شوهر و خانواده‌ی...

بیشتر بخوانید
نجمه
هزار و یک شب

زنی که برای آینده‌ی دخترش خانه را ترک کرد

17 دلو 1401

نجمه را در پانزده سالگی به شوهر دادند. خودش می‌گوید به راستی مرا به شوهر دادند، من چیزی از ازدواج نمی‌دانستم.شانزده ساله بود که دختری به دنیا آورد و اسمش را گلنار گذاشتند.

بیشتر بخوانید
ازدواج مجازی
هزار و یک شب

چهار سال ازدواج در فضای مجازی

11 دلو 1401

زندگی در منطقه‌ی اعیان‌نشین شهر کابل به خوبی پیش می‌رفت. بدون هیچ محدودیتی به مکتب رفتم و درس خواندم و برای خودم رویاهایی بافته بودم.

بیشتر بخوانید
زن چهارم
هزار و یک شب

روزی که زن چهارم پدرم پسر زایید

8 دلو 1401

پدرم پسر می‌خواست. او همیشه آرزو می‌کرد که پسردار شود. برای همین چهار بار ازدواج کرد. هیچ‌کس نمی‌توانست با او مخالفت کند. همین‌که حرفی می‌زدیم به دهان ما محکم می‌کوبید.

بیشتر بخوانید
Nimrokh Logo
بستر گفتمان زنانه

نیمرخ رسانه‌‌ی آزاد است که با نگاه ویژه به تحلیل، بررسی و بازنمایی مسایل زنان می‌پردازد. نیمرخ صدای اعتراض و پرسش زنان است.

  • درباره
  • تماس با ما
  • شرایط همکاری
Facebook Twitter Youtube Instagram Telegram Whatsapp
نسخه پی دی اف

بایگانی

نمایش
دانلود
بایگانی

2022 نیمرخ – بازنشر مطالب نیمرخ فقط با ذکر کامل منبع مجاز است.

هیچ نتیجه‌ای یافت نشد
نمایش همه‌ی نتایج
  • گزارش
  • هزار و یک‌ شب
  • گفت‌وگو
  • مقالات
  • ترجمه
  • چندرسانه‌یی
EN