در شامگاه روز جمعه، ساره پانزده ساله وقتی درجواب ازدواج اجباری به پدرش « نه» میگوید: پدرش ابتدا او را شکنجه و سپس به رگبار میبندد.
مسئولان امنیتی در فرماندهی امنیهی دایکندی میگویند که پس از دریافت یک گزارش خودکشی از ولسوالی ناوه میش دایکندی نیروهای امنیتی به ساحه اعزام شده اند و پس از بررسی محل حادثه دریافته اند که این رویداد یک خودکشی نه بلکه قتل بوده است.
گل آقا سجادی آمر مطبوعات فرماندهی امنیهی دایکندی به نیمرخ میگوید که در پیوند به این رویداد پدر ساره با یک میل تفنگچه بازداشت شده است. «پس از دریافت گزارش یک خودکشی در قریه دورجای ولسوالی ناوه میش پولیس به ساحه اعزام شدند و پس از بررسی محل حادثه دریافتند که این رویداد یک قتل بوده و پدر مقتول با یک میل تفنگچه در پیوند به این حادثه بازداشت شده و تحقیقات بیشتر از وی جریان دارد.»
رضا (اسم مستعار) یکی از اقارب ساره تایید میکند که پدرش قصد داشت ساره را به نکاح یک مرد بزرگتر از خودش دربیاورد اما وقتی او مخالفت کرد، پدرش وی را شکنجه کرد تا تن به ازدواج دهد ولی بازهم ساره متقاعد نشد. پدرش او را “بی حیا” خطاب نموده و سپس به رگبار بسته است.
این حادثه واکنش تند فعالان حقوق زن در دایکندی را برانگیخته است. شماری از فعالین حقوق زن به نیمرخ میگویند که نهادهای عدلی و قضایی این قضیه را به گونهی همه جانبه بررسی نموده و عاملین آن را به پنجهی قانون بسپارند.
بینظیر جعفری رییس امور زنان دایکندی با ابراز تاسف میگوید که در جریان امسال پنج مورد قتل یا حادترین نوع خشونت با زنان در دایکندی صورت گرفته است و ساره دومین بانوی است که امسال در ولسوالی ناوهمیش به قتل رسیده است.
«متاسفانه باید بگویم که امسال پنح مورد حادترین خشونت علیه زنان که منجر به مرگ آنان شده است در دایکندی اتفاق افتاده است و در ولسوالی ناوه میش این دومین مورد قتل است که اتفاق میافتد.»
ولسوالی ناوهمیش یکی از سنتیترین ولسوالیهای دایکندی است که از بدنهی ولایت ارزگان جدا شده است و به لحاظ اداری تحت ادارهی ولایت دایکندی است. در این ولسوالی زنان و کودکان به دلیل عرف و عنعنات ناپسند حاکم بر آن به خدمات صحی، آموزش و پرورش و کار در بیرون از خانه دسترسی ندارند.
به باور بانو جعفری آمار خشونت با زنان در این ولسوالی بسیار زیاد است اما به دلیل عدم دسترسی زنان به نهادهای عدلی و قضایی جرمهای خشونت با زنان مخفی مانده است.
بینظیر جعفری میگوید که امسال ۱۸۰ مورد خشونت با زنان در این اداره به ثبت رسیده است که عوامل این خشونتها فقر و بیکاری، ازدواج زیر سن و اجباری و فرار از منزل بوده است و انواع خشونت از خشونت لفظی و فیزیکی گرفته تا پنج مورد قتل نیز صورت گرفته است.
کارشناسان می گویند: یکی از دلایل بالا رفتن آمار خشونت با زنان، ثبت این خشونتها در نهادهای عدلی و قضایی است؛ چون دسترسی زنان به نهادهای عدلی و قضایی بیشتر شده است. از سویی، افزایش این نوع خشونت به دلیل تاثیرات منفی ویروس کرونا بر شرایط اقتصادی خانوادهها و روح و روان جامعه است که باعث بروز عصبانیت میشود.