خشونتها علیه خبرنگاران در افغانستان با 26 درصد افزایش در سال 2020 میلادی به 132 مورد رسیده است که قربانی 14 درصد خشونتها زنان اند.
کمیته مصونیت خبرنگاران افغان امروز (پنجشنبه، 16 دلو 1399 خورشیدی) با نشر گزارش سالانهی 2020 گفته که سطح خشونتها علیه خبرنگاران در کشور نسبت به سال 2019 میلادی 26 درصد افزایش یافته است.
این گزارش کمیته مصونیت خبرنگاران افغان در ارتباط به وضعیت خبرنگاران و کارمندان رسانهای، قتلهای هدفمند خبرنگاران، چگونگی وضعیت آزادی بیان و آزادی رسانهها و اثرات پروسه صلح بالای کار خبرنگاران تهیه شده است.
در گزارش کمیته مصونیت خبرنگاران آمده است که از جمله 132 مورد خشونت علیه خبرنگاران و کارمندان رسانهها به تعداد 18 خانم خبرنگار و کارمند رسانه مورد تهدید و خشونت قرار گرفتهاند که 14 درصد از مجموع قضایا را تشکیل میدهد.
براساس گزارش این کمیته، انواع خشونت مثل: زخمی، لتوکوب، اختطاف، اشکال مختلف تهدید، سرقت و برخورد غیر قانونی علیه خبرنگاران و کارمندان رسانهای صورت گرفته است.
عاملان این رویدادها: گروه طالبان و داعش مسؤول 44 درصد، منسوبین حکومتی مسؤول 31 درصد، افراد ناشناس مسؤول 11 درصد، زورمندان مسؤول 3 درصد و مالکان رسانهها مسؤول 10 درصد و خشونتها علیه خبرنگاران و کارمندان رسانهها دانسته شدهاند.

در گزارش سالانه کمیته مصونیت خبرنگاران افغان آمده است که در جریان سال 2020 میلادی هفت خبرنگار و کارمند رسانهای کشته شده که پنج تن در نتیجه ترورهای هدفمند و دو تن دیگر در اثر انفجار ماین از بین رفتهاند.
یما سیاوش، گوینده پیشین طلوع نیوز در کابل در اثر انفجار ماین؛ ملاله میوند، گرداننده برنامههای تلویزیون انعکاس در ننگرهار به ضرب گلوله؛ الیاس داعی، خبرنگار رادیو آزادی در هلمند در اثر انفجار ماین و رحمتالله نیکزاد خبرنگار رویترز و رییس اتحادیه خبرنگاران غزنی در شهر غزنی به ضرب گلوله کشته شدند.
براساس این گزارش، 18 خبرنگار و کارمند رسانهها در جریان وظیفه زخمی شده، 10 خبرنگار مورد لتوکوب قرار گرفته و 47 تن دیگر تهدید شدهاند.
همچنین در جریان سال گذشته میلادی، با 28 تن از خبرنگاران بدرفتاری، توهین و تحقیر صورت گرفته و با 13 خبرنگار و کارمند رسانهای از سوی مالکان رسانهها برخورد غیرقانونی شده است.
در گزارس سالانه این نهاد حامی خبرنگاران آمده است که در سال 2020، هفت خبرنگار اختطاف شده و دو خبرنگار و کارمند رسانهای در حال اجرای وظیفه وسایل کار شان سرقت و چپاول شده است.

در همین حال، داکتر نجیب شریفی، رییس کمیته مصونیت خبرنگاران افغان گفته است: «افزایش چشمگیر حملات مستقیم، ترورهای زنجیرهای و هدفمند خبرنگاران در ختم سال 2020، وحشت و هراس گستردهای را میان خبرنگاران و رسانهها در افغانستان ایجاد کرده است. در ضمن، این حملات قابلیت تولیدی رسانهها را کاهش داده و خودسانسوری را میان رسانهها و خبرنگاران افزایش داده است.»
بر اساس آمار و ارقام جمعآوری شده توسط کمیته مصونیت خبرنگاران افغان، طالبان و داعش مسؤول بیشترین میزان خشونتها و تهدیدات علیه خبرنگاران استند و مسؤولان حکومتی در جایگاه دوم قرار دارند.
ماهیت تهدیدها و خشونتهای اعمال شده توسط مسؤولان حکومت اغلب خفیف(تهدید لفظی و حمله فزیکی) گفته شده، در حالی که تهدیدها و خشونتهای طالبان و داعش به طور معمول خشن و خونین(حمله مسلحانه-مستقیم) بوده است.
کمیته مصونیت خبرنگاران گفته است که کشتار هدفمند خبرنگاران تاکتیک جدید جنگی است که به احتمال زیاد ارتباط مستقیم به گفتوگوهای صلح و آینده سیاسی افغانستان دارد.
به باور این کمیته، گروههایی که خبرنگاران را مورد حمله قرار میدهند میخواهند با بازگشت خود به قدرت یکی از عمدهترین موانع را که عبارت از آزادی بیان، رسانههای آزاد و فضای باز اطلاعاتی است از میان بردارند.
آقای شریفی، رییس کمیته مصونیت خبرنگاران افغان در این مورد گفته است که با وصف همهی این تهدیدها، خبرنگاران و رسانههای افغانستان شجاعانه کار اطلاعرسانی را به پیش برده و رسالت خود را در قسمت مسلک مقدس خبرنگاری ادا میکنند.
این کمیته از حکومت، جامعه جهانی و رهبری نهادهای رسانهای خواسته است که در قسمت تأمین امنیت و مصونیت جان خبرنگاران تلاش کنند، از گروه طالبان نیز خواسته است که به خبرنگاران و کارمندان رسانهها به عنوان افراد بیطرف آسیب نزنند.
