نویسنده: Kunle Falay
منبع: BBC
ترجمه: حافد عظیمیار
اولین زن افریقایی 66 ساله ریاست سازمان تجارت جهانی را بر عهده میگیرد، با وجودیکه او به تازگی شهروندی ایالات متحده امریکا را اخذ کرده است، ولی به افریقایی بودنش احساس افتخار میکند و به شدت وطندوست است، با پوشیدن لباسهای رایج افریقایی بیشتر به وطن و زادگاهش میبالد.
او که دانشآموخته اقتصاد از دانشگاه هاروارد است، به طور واقع واقعبینانه و سختکوش زندگی کرده است. (بی بی سی بخشی از مصاحبههایش در سالهای گذشته را با خانم اولا در این گزارش آورده است.)
خانم اولا در سال 2012 به بی بی سی گفت: او به عنوان مادر چهار فرزند که همه آنها را به مکتب روان میکند، این نوع پوشش را پذیرفته است، چون این نوع لباس فقط 25 دالر قیمت دارد و یک نوع صرفهجویی اقتصادی است.
او در سال 2020 به بی بی سی گفته بود که سازمان تجارت جهانی نیاز به فردی (فردی در رهبری در سازمان) دارد که تمایل به آوردن تغییرات اساسی و اصلاحات در این سازمان داشته باشد.
خانم اکونجو اولا با آنکه دستمزد خوبی از بانک جهانی میگرفت و شوهرش در واشنگتن جراح اعصاب بود، در سال 2003 میلادی، خانواده و همه چیز را رها کرد و به نیجریه رفت تا آنجا بعنوان وزیر مالیه کار کند. او برخلاف بقیه وزرا، کارمندان شخصی و ماشینهای لوکس نداشت. وی در یک مصاحبه با تایم فایننشیل گفت: «هنگامی که وقت دارد، غذا را خودش میپزد، آشپزی را دوست دارد و غذای دلخواهش سوپ فلفل دلمهای است.»
اما اصلاحات وی به ویژه مبارزه جدی او در بخش تیل، کشوری که برخی از واردکنندگان قدرتمند بنام بازار، مبلغ هنگفتی را از دولت به عنوان تجارت تیل میگرفت که هرگز به فروش نمیرسید.
زندگینامه
- در سال 1954 در نیجریه به دنیا آمد.
- از سال 1973 تا سال 1976 در هاروارد تحصیل کرد و دکترا را از انستیتیوت تکنالوژی ماساچوست (MIT) در سال 1981 بدست آورد.
- بیست و پنج سال را در بانک جهانی گذراند، و به دومین مقام بانک رسید، به عنوان مدیر عامل ایفای وظیفه کرد.
- در دو دوره از سالهای 2003 تا 2006 و 2011 تا 2015 به عنوان وزیر مالی نیجریه وظیفه اجرا کرد.
- مدت کوتاهی در سال 2006 بعنوان وزیر خارجه خدمت کرد، اولین زن وزیر خارجه در نیجریه بود. در ماه جون 2020 بعنوان نامزد در پست ریاست سازمان تجارت جهانی توسط رئیس جمهور محمدو بوهاری معرفی شد.
انگیزه او برای گرفتن نقشهای رهبری اقتصادی در نیجریه و عرصه جهانی ممکن است از شناخت او از فقر واقعی باشد. او تا سن نه سالگی با پدر و مادر بزرگش زندگی کرد، چون یک دهه قبل، وقتی نگوزی اوکونجو ایوالا خیلی کوچک بود، آنها (پدر و مادر خانم اولا) برای ادامه تحصیلاتشان خارج از کشور رفته بودند. او به بی بی سی در سال 2012 گفت: «من تمام کارهایی که یک دختر روستایی انجام میدهد، مانند رفتن به مزرعه با مادر کلانم، آب آوردن و تمام کارهای خانه را انجام دادم. من میدانستم، فقر واقعی چیست.»
جوزفین افا چوکووما فعال زنان در نیجریه میگوید: «با آنکه توجه کمی به زنان در نیجریه میشود ولی فعالیتهای خانم اوکنجو ایوالا خیلی چشمگیر و قابل ملاحظه بود.» او به بی بی سی گفت: «خانم اولا به زنان افتخار بخشید که یک زن در کشوری مردسالار و زنستیز مانند نیجریه میتواند خودش را حفظ و برخلاف دیدگاههای مردسالارانه عملکرد خوب و شایسته داشته باشد. او صادق و پاسخگو بود، ویژگیهایی که بقیه در دوران مناصب دولتی در نیجریه ندارد.»
این اقتصاددان که نماینده ویژه سازمان جهانی صحت در امر مبارزه با کرونا و هیات مدیره توییتر نیز است، به شوخی گفته بود: «زنان کمتر فاسد هستند. زنان تمایل دارند صادقانهتر، و درستکارتر عمل کنند و به کارشان تمرکز و کمتر در مورد منافع شخصیشان فکر کنند.»
خانم اولا در سال 2006 گفت: «این شاید یک غریزه زنانه باشد، اما گاهی اداره اقتصاد مانند اداره یک خانه است و مسائل زنان در آجندای کار او در سازمان تجارت جهانی است.»