یکی از مسائلی که برای عموم زنان در جامعه مطرح است حق طلاق و نحوه اجرایی کردن آن است، بر اساس نظام حقوقی کشورهای اسلامی و با نگاه به قانون مدنی افغانستان ( ماده 139) طلاق از جمله ایقاعاتی است که اختیار آن به صورت یکجانبه به مرد داده شده است و قانونگذار برای زنان فقط در صورت وجود شرایطی خاص، حق طلاق در نظر گرفته است که این شرایط شامل:
1- مطالبه تفریق از طرف زن به جهت وجود عیوبی در مرد مثل بیماری صعبالعلاج، اعتیاد به مواد مخدر، نازایی و…
2- درخواست تفریق به سبب ضرر آشکار جسمی و روحی مثل لتوکوب شدید، سوءرفتار و …
3- تفریق به جهت عدم پرداخت نفقه زن و فرزندان برای مدت طولانی از طرف شوهر
4- و تفریق به سبب غیابت شوهر بدون عذر معقول و بدون اطلاع قبلی به مدت سه سال یا محکومیت او به مجازات حبس به مدت 5 تا 10 سال میباشد.
با توجه به محدودیت قانونی زنان در این مورد که طلاق از جمله اختیارات مرد به شمار میآید و با یک اراده که همان اراده مرد است، صورت میگیرد و در موارد زیادی اثبات شرایطی که در آن حق طلاق به زن داده شده است، از طرف زنان برای رسیدن به حق قانونیشان سخت بوده و نیازمند طی مراحل اداری و تشریفات دادرسی طولانی مثل شواهد، اسناد، دلایل محکمه پسند، مثل اثبات عدم حضور مرد که نیاز به شاهد محلی داشته و چندین مرتبه محکمه محل طرح دعوی با صدور اطلاعیه در فواصل زمانی طولانی باید نسبت به این مسئله اطمینان حاصل کند تا در نهایت حکم طلاق را صادر نماید و همین مسئله موجب سردرگمی زنان در محاکم برای رسیدن به خواسته شرعی و قانونیشان میگردد.
بنابراین زنان میتوانند از وکالت در طلاق استفاده نمایند. به موجب مواد 142 قانون مدنی و 140 قانون احوال شخصیه در ضمن عقد نکاح و یا بعد از آن، وکالت در طلاق را با توافق همسر به خود منتقل نموده و بدون داشتن معاذیر مشخص شده در قانون نسبت به طلاق اقدام نمایند. به معنای دقیقتر مرد به همسر خود وکالت میدهد هر زمان و بدون نیاز به دلایل و شرایط خاص، درخواست طلاق دهد. در این صورت هر دو زن و شوهر حق طلاق خواهند داشت و این مسئله به معنای سلب حق طلاق از مرد نیست بلکه زن نیز میتواند مانند مرد در صورت بروز اختلاف بدون وجود موانع قانونی، درخواست طلاق نماید.
اگربه زنها حق طلاق داده شود. ممکن است با اندکترین دلخوری در زندگی مشترک قید همه چیز را بزند.
به جای که این همه قانون و بدبختیها را در زندگی مشترک دخیل میکنید. لطفن در برابر فروش دختران زیر عنوان طویانه و شیربها و گله یا قلین ایستادگی و آگاهی بدهید. اصل چالش و جنجالهای زندگی مشترک از اینجا نشات میگیرد.