نیمرخ
  • گزارش
  • هزار و یک‌ شب
  • گفت‌وگو
  • مقالات
  • ترجمه
  • پادکست
هیچ نتیجه‌ای یافت نشد
نمایش همه‌ی نتایج
EN
نیمرخ

کار در بدل نوشیدن قهوه با رئیس

  • حسین احمدی
  • 25 دلو 1399

سکوت را بشکنیم: روایت زنانه از آزار جنسی


بررسی آزار جنسی در اداره‌های دولتی در گفت‌وگو با صالحه صالحی، معاون موسسه توانمندسازی زنان افغان


خانم صالحه صالحی به عنوان معاون موسسه توانمندسازی زنان افغان و عضو رهبری نهاد خدمتگزاران کابل کار می‌کند. خانم صالحی از طریق موسسه توانمندسازی زنان افغان برای زنانی خدمت‌رسانی می‌کند که در فقر و مشکلات اقتصادی به سر می‌برند. این موسسه سال‌هاست که برای رشد اقتصادی زنان برنامه‌های توانمندسازی از طریق ایجاد مراکز کار تولید و صنایع دستی را انجام می‌دهد.

خانم صالحی، بحث توانمندسازی زنان یکی از مسایل مهم است، اما زنانی که توانایی کار را دارند، آیا در اداره‌ها و مراکز کار در کشور امنیت روانی دارند؟

ما برای توانمندسازی زنان کار می‌کنیم ولی زمانی‌که زنان به اداره‌های کار می‌روند تا از توانمندی‌شان استفاده کنند، مصونیت ندارند. زمانی که یک زن برای استخدام شدن در یک اداره کار مراجعه می‌کند، در قدم نخست با خشونت مواجه می‌شود.

این خشونت در قالب تقاضاهایی اعمال می‌شود که بهتر است نمونه‌ای‌ از آن را بگویم تا فهمیده شود چگونه است.

من داستان زنی را روایت می‌کنم که قرار بود از طریق رقابت آزاد در یکی از اداره‌های دولتی استخدام شود. بخاطر مسایل امنیتی نامش را نمی‌برم. او در مراحل رقابتی و امتحان کتبی و مصاحبه موفق شد. قرار شد برای طی مراحل استخدام و آغاز کار از بخش منابع بشری اداره برایش تماس گرفته شود. از اداره تماس گرفتند. ولی آن خانم را به دفتر نخواستند تا قراردادش را امضا کند. او را به آدرس مشخصی در یکی از رستورانت‌های شهر برای قهوه نوشیدن با رئیس اداره دعوت کردند. آن خانم نرفت و با رئیس اداره قهوه ننوشید. به جای او کسی دیگری پست را اشغال کرد.

مگر هستند زنانی که به این تقاضاها تن دهند؟

حتا اگر زنان به این خواهشات تن ندهند بازهم این‌گونه رفتارها باعث آزار و اذیت روانی شان می‌شود. من اکنون سن بالایی دارم و سال‌ها در نهادهای مختلف کار کرده‌ام. اما هنوز از مراجعه برای کاریابی در یک اداره دولتی می‌ترسم.

از برخورد و ارتباطاتی که با زنان دارید، روایت‌های زنان چیست، بیش‌تر در اداره‌های دولتی مورد این‌گونه خشونت‌ها قرار می‌گیرند یا در بخش خصوصی؟

همچنان بخوانید

فقر جنسی

قربانی فقر جنسی

3 حمل 1402
زنان کارجو در معرض آزار و پیشنهاد سکس

آزار و اذیت زنان به بهانه فرصت کاری

13 دلو 1401

تجربه‌ای که من دارم و از بررسی گفته‌های دیگر زنان دریافتم، زنان بیش‌تر در نهادهای دولتی مورد خشونت قرار می‌گیرند. گفته می‌توانم که حدود 80 درصد این خشونت‌ها در اداره‌های دولتی صورت می‌گیرد. چون رویکرد تجارتی سکتور خصوصی باعث می‌شود جهت رشد و توسعه‌ی تجارت‌شان بر مصونیت فضای کار تمرکز کنند. اما اداره‌های دولتی چنین نیست.

بنابر دلایلی از جمله حقوق بازنشستگی و ضمانت شغلی، تمایل جوانان به کار در اداره‌های دولتی زیاد است، اما زمانی که یک زن جوان در اداره‌ی دولتی برای کار مراجعه می‌کند، مورد خشونت‌های جنسی و روانی قرار می‌گیرد.

استخدام در اداره‌های دولتی براساس قانون و طی یک روند قانونی باید صورت بگیرد، پس چگونه ممکن است چنین فسادی وجود داشته باشد؟

عدم حاکمیت قانون و ارجحیت روابط بر ضوابط چنین زمینه‌ای را فراهم کرده است که برخوردها طبق سلیقه فردی و قومی‌ یا جنسیتی باشد. در اداره‌های دولتی این فرهنگ‌سازی شده است که شایسته‌سالاری و تخصص، قربانی فساد شود. قربانی شدن زنان و تحمل خشونت‌های جنسی و روانی یکی از پیامدهای این گونه فساد است. نتیجه تن ندادن به این خواهشات افراد فاسد، بیرون ماندن از اداره‌های دولتی و بیکاری است. افزایش سطح بیکاری و فقر باعث می‌شود که برخی‌ به این خواست‌ها تن دهند. هوس نیست، هیچ زنی نمی‌خواهد برای کار کردن یا فعالیت‌های اجتماعی-سیاسی قربانی خشونت‌های جنسی و روانی شود. اما  این‌گونه فکر کنیم که سالانه هزاران مرد در سنگر جنگ و انفجارها کشته می‌شوند، میلیون‌ها خانواده خرج روزگار‌شان را ندارند، زنان مسئولیت دارند که سرپرست خانواده باشند. زنانی که مسئولیت تامین مخارج خانواده را به دوش می‌کشند امکان قربانی شدن‌شان زیادتر است. مشکلات اقتصادی مردم و حاکمیت سیستم فاسد زمینه را چنان محدود کرده است که کسانی بالاجبار به این خواهشات تن می‌دهند.

کار در بدل نوشیدن قهوه با رئیس
حسین احمدی، خبرنگار نیم‌رخ و صالحه صالحی، معاون موسسه توانمندسازی زنان افغان

شما یکی از کسانی بودید که علیه آزار و اذیت زنان در محل کار کنفرانس مطبوعاتی دایر کردید. آیا حکومت خواست شما را مد نظر می‌گیرد؟

نخیر. چون این نوع برخوردها با زنان در داخل همین نظام برنامه‌ریزی می‌شود. اما ما نمی‌خواهیم سکوت کنیم. ما می‌دانیم که صدای ما شنیده نمی‌شود اما ما از مبارزه دست نمی‌کشیم. شاید ما را سرکوب هم بکنند، اما تنها راه‌حل از بین بردن خشونت علیه زنان به ویژه آزار و اذیت جنسی و خشونت روانی در محل کار مبارزه است. باید سر خم نکنیم؛ تا زمانی که قانون در کشور حاکم شود و تا زمانی که دیگر زنی برای استخدام شدن در یک اداره دولتی از خشونت جنسی و روانی هراس نداشته باشد. شاید خواست ما به زودی برآورده نشود ولی ما ناامید نمی‌شویم و همچنان تلاش می‌کنیم تا راه برای نسل آینده ما باز شود.

آیا به این فکر کردید که در داخل کشور ممکن است قوت‌های موثرتری وجود داشته باشد که وضعیت را تغییر دهد؟

بلی، ایستادگی زنان افغانستان می‌تواند باعث تغییر شود، ولی اگر بر موضوع اصلی یعنی فساد و خشونت جنسی و روانی در اداره‌های کار دولتی متمرکز شویم، ما هیچ امیدواری نداریم؛ چون مکانیزمی ‌در دست نداریم که باعث شفافیت در روند استخدام و مصونیت زنان در اداره‌ها شود. چون مسأله تنها مرحله استخدام نیست. برای رشد و ترفیع در اداره‌های دولتی باز به واسطه و لابی نیاز است. تعمیم داده نشود، اما زنانی به این امتیاز دست خواهند یافت که به خواهش‌های غیرقانونی رئیسان و آمران بالادست‌شان تن دهند.

موضوعات مرتبط
کلمات کلیدی: آزار جنسیخشونت جنسیسکوت را بشکنیم
دیدگاه شما چیست؟

دیدگاهتان را بنویسید لغو پاسخ

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

به دیگران بفرستید
Share on facebook
فیسبوک
Share on twitter
توییتر
Share on telegram
تلگرام
Share on whatsapp
واتساپ
پرخواننده‌ترین‌ها
ازدواج اجباری در بدل قرض پدر
گزارش

پدرم مرا در بدل قرضش به شوهر داد

25 حوت 1401

پدرم بی‌کار بود، مدت‌ها می‌شد که کار نمی‌کرد و درآمدی نداشت. نه نفر در خانه نان‌خور بودیم و فقط پدرم نان‌آور بود. ما چهار خواهر و چهار برادر بودیم که با پدر و مادرم یک‌جا ده نفر...

بیشتر بخوانید
تقلای زندگی؛ زنی که کار کرد و آسوده نشد
هزار و یک شب

تقلای زندگی؛ زنی که کار کرد و آسوده نشد

6 حمل 1402

یاسمن ۳۵ ساله است. زن قد کوتاه و لاغر اندام، با چشمان بادامی و رنگ گندمی که از فرط کار و فشار زندگی در دیار غربت دور چشمانش چین و چروک برداشته و قدش خمیده است.

بیشتر بخوانید
 خاله‌ام از ساده‌لوحی‌ من سواستفاده کرد
هزار و یک شب

 خاله‌ام از ساده‌لوحی‌ من سواستفاده کرد

27 حوت 1401

خاله‌ی صدیقه زمانی‌که متوجه شد میان صدیقه و شریف تفاوت‌های فکری وجود دارد و شریف اندکی از صدیقه ناراضی است، از این فرصت استفاده‌ کرد تا آن‌ها را از هم دور بسازد و این پیوند...

بیشتر بخوانید
نامادری
هزار و یک شب

نامادری

2 حوت 1401

مادرم که فوت شد، پدرم ازدواج مجدد کرد. زندگی ما از این رو به آن رو شد. نامادری‌ام تا که اولاد‌دار نشده بود با ما خوب رویه می‌کرد. اولاددار که شد رویه‌اش تغییر کرد.

بیشتر بخوانید
عید زنان
هزار و یک شب

مردان عید دارند و زنان پاک‌کاری

5 حمل 1402

روز اول نوروز است. لباس و شال آبی‌رنگ و خامک‌دوزی را پوشیده‌ برای مبارک‌گویی سال نو راهی خانه‌ی اقوام و دوستانم شده‌ام. از دروازه که خارج می‌شوم، وارد جاده‌ی عمومی می‌شوم. نرم نرم باران می‌بارد. 

بیشتر بخوانید
Nimrokh Logo
بستر گفتمان زنانه

نیمرخ رسانه‌‌ی آزاد است که با نگاه ویژه به تحلیل بررسی و بازنمایی مسایل زنان می‌پردازد. نیمرخ صدای اعتراض و پرسش زنان است.

  • درباره نیمرخ
  • تماس با ما
  • شرایط همکاری
Facebook Twitter Youtube Instagram Telegram Whatsapp
نسخه پی دی اف

بایگانی

نمایش
دانلود
بایگانی

2022 نیمرخ – بازنشر مطالب نیمرخ فقط با ذکر کامل منبع مجاز است.

هیچ نتیجه‌ای یافت نشد
نمایش همه‌ی نتایج
  • گزارش
  • هزار و یک‌ شب
  • گفت‌وگو
  • مقالات
  • ترجمه
  • پادکست
EN

-
00:00
00:00

لیست پخش

Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00