نمایندگی سازمان ملل متحد در افغانستان در گزارش تازهاش گفته است که خبرنگاران، کارمندان رسانهها و مدافعان حقوق بشر در افغانستان به گونهی هدفمند کشته میشوند.
گزارش تازهی یوناما/UNAMA یا هیأت معاونت ملل متحد در افغانستان امروز(دوشنبه، 27 دلو 1399 خورشیدی) به نشر رسید، نشان میدهد که از اول جنوری ۲۰۱۸ تا ۳۱ جنوری ۲۰۲۱ میلادی 65 مدافع حقوق بشر و فعال رسانهای کشته شدهاند.
براساس این گزارش از ۱۲ سپتامبر ۲۰۲۰ میلادی که گفتوگوهای صلح میان هیأتهای مذاکرهکنندهی دولت افغانستان و گروه طالبان آغاز شده است، یازده مدافع حقوق بشر و کارمند رسانهای در حملات هدفمند در افغانستان کشته شدهاند.
اکثر قربانیان در اثر انفجار و تیراندازی کشته شدهاند. عاملان این رویدادها داعش، گروه طالبان و منابع نامشخص گفته شده است. چون در بسیاری موارد مسوولیت قتل خبرنگاران، کارمندان رسانهها و مدافعان حقوق بشر را هیچ گروهی به عهده نمیگیرد.
براساس گزارش تازهی یوناما، از اول جنوری 2018 تا 31 جنوری 2021 میلادی به تعداد 32 مدافع حقوق بشر و 33 تن از خبرنگاران و کارمندان رسانهها کشته شدهاند. از این جمله، یازده تن( پنج مدافع حقوق بشر و شش کارمند رسانه) تنها طی چهار ماه اخیر به گونه هدفمند کشته شدهاند.
زنان
از میان 33 خبرنگار و کارمندان رسانهها، دو تن شان زن بودند: مینه منگل، گوینده تلویزیون در ماه نوامبر 2019 در کابل و ملالی میوند، گردانندهی تلویزیونی در ولایت ننگرهار در ماه دسامبر 2020 میلادی کشته شدند.
در بخش حقوق بشر نیز از جمع 32 مدافع حقوق بشر دو تن قربانیان زنان بودند: فاطمه خلیل، کارمند کمیسیون مستقل حقوق بشر در ماه جون 2020 در کابل هدف ماین مقناطیسی قرار گرفت و فرشته کوهستانی، مدافع حقوق زنان در ماه دسامبر 2020 در ولسوالی کوهستان ولایت کاپیسا ترور شد.
فرشته کوهستانی، فعال حقوق زن در کاپیسا توسط افراد مسلح کشته شد فاطمه خلیل، کارمند کمیسیون مستقل حقوق بشر در کابل در اثر انفجار ماین مقناطیسی کشته شد ملالی میوند، گرداننده برنامههای تلویزیون انعکاس در ننگرهار ترور شد مینه منگل، گوینده تلویزیون در کابل ترور شد
مقایسه براساس سال
- در سال 2018 میلادی: 30 مدافع حقوق بشر و فعال رسانهای کشته شدهاند.
- در سال 2019 میلادی: 10 مدافع حقوق بشر و فعال رسانهای کشته شدهاند.
- در سال 2020 میلادی: 23 مدافع حقوق بشر و فعال رسانهای کشته شدهاند.
- در ماه جنوری 2021 میلادی: 2 مدافع حقوق بشر و فعال رسانهای کشته شدهاند.

مقایسه براساس نوعیت رویداد
- در سال 2018 میلادی: 23 مدافع حقوق بشر و فعال رسانهای در اثر انفجار، 6 تن در اثر تیراندازی کشته شدهاند و نوعیت یک رویداد دیگر مشخص نشده است.
- در سال 2019 میلادی: 2 مدافع حقوق بشر و فعال رسانهای در اثر انفجار و 8 تن دیگر در اثر تیراندازی کشته شدهاند.
- در سال 2020 میلادی: 7 مدافع حقوق بشر و فعال رسانهای در اثر انفجار، 13 تن در اثر تیراندازی کشته شدهاند و نوعیت 3 رویداد دیگر مشخص نشده است.
- در ماه جنوری 2021 میلادی: 1 مدافع حقوق بشر و فعال رسانهای در اثر انفجار و 1 تن دیگر در اثر تیراندازی کشته شده است.

مقایسه براساس شغل قربانیان
- در سال 2018 میلادی: 13 مدافع حقوق بشر و 17 فعال رسانهای کشته شدهاند.
- در سال 2019 میلادی: 4 مدافع حقوق بشر و 6 فعال رسانهای کشته شدهاند.
- در سال 2020 میلادی: 14 مدافع حقوق بشر و 9 فعال رسانهای کشته شدهاند.
- در ماه جنوری 2021 میلادی: 1 مدافع حقوق بشر و 1 فعال رسانهای کشته شده است.

یوناما موج اخیر کشتار خبرنگاران، کارمندان رسانهها و مدافعان حقوق بشر را «هدف قرار دادن عمدی، برنامهریزی شده و با قصد قبلی» خوانده است.
دیبرا لاینز، نماینده خاص سرمنشی ملل متحد برای افغانستان گفته است: «صدای مدافعان حقوق بشر و رسانهها برای هر جامعهی باز و شایسته، ضروری است. در زمانی که گفتوگو و پایان دادن به جنگ از طریق مذاکره و توافق سیاسی باید در محوریت قرار گیرد، صدای مدافعین حقوق بشر و رسانهها باید بیشتر از هر وقت دیگر شنیده شود، اما در عوض آنها خاموش میشوند.»
خانم لاینز تأکید کرده است که «مردم افغانستان به فضای مدنی شکوفا و جامعهای نیاز دارند که در آن مردم بتوانند فکر کنند، بنویسند و نظریات شان را آزادانه به دور از ترس بیان نمایند.»
یوناما گفته است که کشتار غیرنظامیان به ویژه مدافعان حقوق بشر و فعالان رسانهای که در بیشتر موارد مسوولیت حملات را کسی به عهده نمیگیرد باعث ایجاد فضای ترس در بین مردم شده و امیدواریها از پروسه صلح را کاهش داده است.