سفیر ایالات متحده امریکا در کابل میگوید امریکا طی ۱۸ سال گذشته ۷۸۵ میلیون دالر برای زنان افغانستان کمک کرده است اما سیگار میگوید روند مصرف این پولها شفاف نبوده و حیف و میل در پروژه پروموت پول مالیهدهندگان امریکا را به هدر داده است.
سیگار یا اداره سرمفتش امریکا در امور بازسازی افغانستان روز چهارشنبه، ۲۹ دلو ۱۳۹۹ خورشیدی برنامهای را با عنوان «حمایت از برابری جنسیتی؛ درسهایی از تجربه امریکا در افغانستان» جهت بررسی نتایج برنامههای حمایتی امریکا از زنان افغانستان دایر کرده بود.
راس ویلسون ، سفیر ایالات متحده امریکا در این برنامه گفت: «ما از سال ۲۰۰۲ تا ۲۰۲۰ میلادی بیش از ۷۸۵ میلیون دلار برای بهبود وضعیت زنان افغانستان در بخشهای صحت، آموزش، مشاركت سیاسی و اقتصادی و دسترسی به عدالت سرمایهگذاری کردیم.»
او افزود که «تعهدات امریکا در قبال زنان افغانستان همچنان ثابت قدم است.»
آقای ویلسن اظهار داشت که زنان در سراسر جهان به طور نامتناسبی تحت تأثیر فقر، ناامنی و خشونت قرار دارند، اما تلاشهای ما در افغانستان بدون درس نبود، اگرچه کامل نیست؛ چون هنوزهم زنان افغانستان در دسترسی به حقوق اساسی شان با موانع فرهنگی، اجتماعی، سیاسی و امنیتی روبهرو هستند.»
سفیر امریکا در این برنامه مردان افغانستان را برای مشارکت در تغییر وضعیت زنان فراخواند.
راس ویلسن گفت که مردان افغانستان نیز باید قهرمان این مبارزهی مهم برای تأمین برابری جنسیتی باشند.
به نظر او، آیندهی کشور به نمایندگی کامل زنان بستگی دارد تا افغانستان بتواند دستاوردهای مشترک دو دهه اخیر را حفظ کنند و جامعه را به سمت آیندهی روشنتری رهنمایی کنند.
این در حالیست که انتقادها از عدم کارایی پروژههای حمایتی امریکا از زنان افغانستان نیز وجود دارد.
سیگار در این برنامه گفته است که USAID یا اداره انکشاف بینالمللی ایالات متحده در پیشبرد پروژه پروموت در افغانستان که در آن ۲۸۰ میلیون دالر برای اشتغال ۷۵ هزار زن و تقویت زنان تاجر اختصاص بود، ناکام بوده است.
جان سپکو، رییس سیگار گفته است که «در گفتوگوهایی که من با زنان افغانستان از رولا غنی، همسر رییس جمهور غنی گرفته تا سطح پایین داشتم، همه گفتند که این پروژه خیلی ضعیف است.»
پیش از این، رولا غنی نیز در سال ۲۰۱۸ میلادی در گفتوگویی به هفتهنامه نیمرخ گفته بود که پولهای این پروژه بیشتر صرف برنامههای اداری میشود و به زنان افغانستان کمتر میرسد.
در گزارش سیگار که پس از برنامه روز چهارشنبه، ۲۹ دلو منتشر شد، آمده است که ۸۹ میلیون دالر از بودجه پروژه پروموت صرف سه شرکت امنیتی و کارهای اداری خارج از افغانستان شده است.
سیگار همچنان گفته است که «این نوع برنامههای حمایتی امریکا در افغانستان از جیب مالیهدهندگان امریکایی تأمین میشود ولی پروژه پروموت پول مالیهدهندگان امریکایی را به هدر داده است.»