نیمرخ
  • گزارش
  • هزار و یک‌ شب
  • گفت‌وگو
  • مقالات
  • ترجمه
  • چندرسانه‌یی
هیچ نتیجه‌ای یافت نشد
نمایش همه‌ی نتایج
EN
نیمرخ

نخستین هشت مارچ در افغانستان

  • نیمرخ
  • 18 حوت 1399

امیلیا اسپارتک


از 110 سال بدین طرف زنان آگاه جهان از این روز در کشورهای مختلف و به اشکال مختلف، مانند راهپیمایی‌ها، کنفرانس‌ها، پایکوبی‌ها با شعارهایی که خواست زنان هر کشور در ان انعکاس یافته باشد، گرامی‌داشت به عمل می‌آورند.

این روز در افغانستان نیز تاریخچه‌ی خود را دارد و زنان افغانستان از سال‌های بسیار دور با شعار اتحاد همه‌ی زنان جهان، در این روز با زنان دیگر کشورها اتحاد و همبستگی خود را اعلان کردند.

 سازمان دموکراتيک زنان افغانستان يک نهاد يا تشکل مستقل اجتماعی زنان بود که در سال 1345 خورشيدی با هدف دفاع از حقوق دموکراتيک و برابری‌طلبانه برای زنان افغانستان تحت رهبری آناهيتا راتب‌زاد تاسیس شد.

  ثريا پرليکا، جميله بدخشی، کبراعلی، مومنه بصير و حميده شيرزی از موسسان این سازمان بودند.

سازمان دموکراتيک زنان افغانستان در سال ۱۳۴۷ بعد از ختم تجلیل از سومین کنفرانس 8 مارچ مارش بزرگی را به شکل راهپیمایی از مقابل (دیپو) کارته چهار آغاز و تا دهمزنگ منار عبدل وکیل خان با شعار زنده باد 8 مارچ روز همبستگی و مبارزه زنان برای آزادی و حقوق مساوی در کابل برپا کردند.

 این حرکت زنانه برای نخستین بار بود که شهروندان شهر کابل را با مفهوم هشت مارچ آشنا کرد. این راهپیمایی تعریف دیگری از هشت مارچ و گرامیداشت از این مناسبت را در اذهان عامه ایجاد کرد. هر چند وسایل ارتباطی آن زمان با این سال‌ها قابل مقایسه نیست؛ اما برنامه‌های مناسب و زیربنایی، تلاشی هدفمند بود. این حرکت دادخواهی زنانه برای نخستین بار در تاریخ کشور در بعضی از روزنامه‌های آزاد آن زمان انعکاس یافته و ثبت تاریخ شد. 

این روز در افغانستان نیز تاریخچه‌ی خود را دارد و زنان افغانستان از سال‌های بسیار دور با شعار اتحاد همه‌ی زنان جهان، در این روز با زنان دیگر کشورها اتحاد و همبستگی خود را اعلان کردند.

 از این نظر می‌توان گفت که آزادی و رهایی زنان از بندهای اسارت با تجلیل یک روز در سال میسر نمی‌شود. بلکه رهایی واقعی زن از بند، باید به موازات تغییر قوانین، تغییر ارزش‌ها و زیر ساخت‌های روابط اجتماعی باشد.  

تجربه‌ی تاریخی کشور در دوره‌های مختلف نظام شاهی، نظام جمهوری سردار محمد داوود، نظام جمهوری دموکراتیک، قوانین دولت جهادی و قوانین اسلامی دوره‌ی طالبانی و نظام به اصطلاح دموکراسی فعلی، همه‌ی این‌ها نشان دهنده‌ی این  هستند؛ که تغییر وضعیت زنان با تغییر تجریدی قانون و سیستم، تحول بنیادی نخواهد داشت. زیرا در افغانستان بالای نود درصد خانواده‌ها با آموزه‌های دینی بنیاد خانواده‌های‌شان را پایه‌ریزی کرده‌اند و این در حالی است که تفسیر غلط از دین علیه زنان استفاده می‌شود. بدین ملحوظ یکی از راه‌های تاثیرگذار در مناسبات افراد در خانواده و اجتماع تفسیر دیگری از جایگاه زنان می‌باشد.  

همچنان بخوانید

زنان بیش از مردان، در عرصه‌های مختلف صدمه دیده‌اند

چرا ما شاهد یک هم‌نوایی وسیع با زنان افغانستان نیستیم؟

هشت مارچ | اعتراض سرتاسری زنان

هشت مارچ | اعتراض سرتاسری زنان

در چنین تغییر و دگردیسی است که نه تنها نگاه مرد به زن تغییر می‌یابد؛ بلکه زن با تعریف دیگری از خود می‌تواند به عنوان یک انسان برابر با مرد از حقوق خود دفاع و آن را درک کند. البته رسیدن به این خواست، امکان ندارد که در یک روز تامین شود. به همین خاطر شناخت و تعریف انسانی از زن می‌تواند مفید واقع شود.

چیزی که در قرن 21 برای زن در افغانستان مهم است. بیان هویت خودی یعنی رسیدن به خودآگاهی و خودشناسی می‌باشد، تا زمانی که زن به استقلال اندیشه و عمل در افغانستان دست نیابد؛ حتی اگر جامعه جهانی و کمک‌های بین‌المللی نیز باشد؛ امکان دست‌یابی به حقوق برابر ناممکن است؛ زیرا در جریان این 20 سال شاهد روندی بودیم که تغییری در وضعیت بنیادین زن افغانستانی نیاورد.

آنچه نیاز فعلی زنان است یک جریان پیوسته‌ی مستقل زنانه است. زنان باید به این واقعیت ملموس برسند که نباید در یک سال، تنها یک روز به آن‌ها اختصاص یابد بلکه باید در همه‌ی روزهای سال برای مساله زنان کار شود و برای رسیدن به برابری و از بین رفتن کلیشه‌های جنسیتی تلاش کرد.

موضوعات مرتبط
کلمات کلیدی: هشت مارچ
دیدگاه شما چیست؟

دیدگاهتان را بنویسید لغو پاسخ

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

به دیگران بفرستید
Share on facebook
فیسبوک
Share on twitter
توییتر
Share on telegram
تلگرام
Share on whatsapp
واتساپ
پرخواننده‌ترین‌ها
مادر-فرزند
هزار و یک شب

پسرم را از پدرش خریدم

3 دلو 1401

اواخر فصل زمستان، آن‌قدر برف باریده بود که هیچ راهی برای آب آوردن از چشمه نمانده بود. هیزم‌ تر و خشک را، کنار هم در دیگدان گلی روشن کردم، دیگ بزرگی را پر از برف کردم...

بیشتر بخوانید
کاش به جای 7 پسر یک دختر داشتیم
گوناگون

کاش به جای 7 پسر یک دختر داشتیم

9 دلو 1401

گل‌افروز صبح زود که از خواب بیدار شد به طویله می‌رود، به گاو و گوسفند آب و علف می‌دهد. سپس چای صبح را آماده می‌کند، داروهای پدر و مادرش را نیز برای‌شان می‌دهد. 

بیشتر بخوانید
جای خالی زهرا
هزار و یک شب

جای زهرا خالی بود

6 دلو 1401

برای آمادگی کانکور به مزار شریف رفتم. در مکتب آرزو داشتم که طب بخوانم و داکتر شوم. اوایل بهار بود که آمادگی کانکور را با اشتیاق تمام شروع کردم. همه‌چیز با شور و شوق پیش می‌رفت و ‌خودم...

بیشتر بخوانید
شبی که صنم سر قرار نیامد
هزار و یک شب

شبی که صنم سر قرار نیامد

2 دلو 1401

کتاب غزلیات حافظ در دستم از مدرسه برآمدم. باران می‌بارید، آب و هوای مطبوع و ملایم از رسیدن نوروز خبر می‌داد. به خانه رسیدم، دیدم که مهمان داریم، اما خواهرم با چهره‌ی گریان و اندوهگین در گوشه‌ای...

بیشتر بخوانید
زن چهارم
هزار و یک شب

روزی که زن چهارم پدرم پسر زایید

8 دلو 1401

پدرم پسر می‌خواست. او همیشه آرزو می‌کرد که پسردار شود. برای همین چهار بار ازدواج کرد. هیچ‌کس نمی‌توانست با او مخالفت کند. همین‌که حرفی می‌زدیم به دهان ما محکم می‌کوبید.

بیشتر بخوانید
نیمرخ
بستر گفتمان زنانه

نیمرخ رسانه‌‌ی آزاد است که با نگاه ویژه به تحلیل، بررسی و بازنمایی مسایل زنان می‌پردازد. نیمرخ صدای اعتراض و پرسش زنان است.

  • درباره
  • تماس با ما
  • شرایط همکاری
Facebook Twitter Youtube Instagram Telegram Whatsapp
نسخه پی دی اف

بایگانی

نمایش
دانلود
بایگانی

2022 نیمرخ – بازنشر مطالب نیمرخ فقط با ذکر کامل منبع مجاز است.

طراحی، برنامه‌نویسی و اجرای وبسایت  iNasri ⚒

هیچ نتیجه‌ای یافت نشد
نمایش همه‌ی نتایج
  • گزارش
  • هزار و یک‌ شب
  • گفت‌وگو
  • مقالات
  • ترجمه
  • چندرسانه‌یی