نیمرخ
  • گزارش
  • هزار و یک‌ شب
  • گفت‌وگو
  • مقالات
  • ترجمه
  • پادکست
هیچ نتیجه‌ای یافت نشد
نمایش همه‌ی نتایج
EN
نیمرخ

حق حضانت طفل توسط مادر

  • معصومه عبداللهی
  • 19 حوت 1399

خانواده هسته اصلی اجتماع است و طفل، مرکز و کانون این هسته را تشکیل می‌دهد. یکی از دلایل احترامی ‌که اجتماع به خانواده داده به دلیل کودکی است که در درون خود می‌پروراند. اجتماع را به وجود می‌آورد. اگر به تربیت کودکان توجه شود، بسیاری از ناهنجاری‌ها و جرایمی ‌که در جامعه رخ می‌دهد از میان خواهد رفت. پرورش صحیح کودک سلامت اجتماع را تضمین می‌کند و تأثیر مستقیم بر جامعه دارد. اما پرورش کودک در کنار دیگر مسایل فرهنگی و اجتماعی بخاطر از هم‌پاشی خانواده( طلاق) با پیامدهای جبران‌ناپذیر روبرو می‌گردد. البته این پیامدها تنها متوجه کودک طلاق نبوده بلکه برای مادران کودکان طلاق بی‌نهایت سنگین است. بنابراین مسأله نگهداری و پرورش کودک پس از طلاق از جمله مسایل مهم حقوقی و اجتماعی است که متأسفانه مطابق به قوانین موضوعه افغانستان دچار خلاهای زیادی می‌باشد.

بر اساس قوانین افغانستان یکی از محوری‌ترین موارد در این زمینه مسأله حضانت است. حضانت  به معنای پرورش و نگهداری مادی و معنوی طفل توسط کسانی است که قانون تعیین می‌کند. حضانت  در مرحله اول بر عهده پدر و مادر طفل می‌باشد اما در مواردی که پدر و مادر بنابر دلایل مثل طلاق از یکدیگر جدا شوند مسأله حضانت طفل مطرح می‌گردد.

با نگاه به قوانین موضوعه افغانستان از جمله قانون مدنی و قانون احوال شخصیه اهل تشیع (ماده 249 و 178) حضانت دختر تا 9 سالگی و پسر تا 7 سالگی بر عهده مادر می‌باشد و همچنان نفقه طفل (مخارج طفل) در مدت حضانت طفل توسط مادر بر عهده پدر می‌باشد که باید از اموال او پرداخت گردد. بعد از سپری شدن مدت حضانت طفل معمولا در صورت وجود شرایط قانونی پدر مثل داشتن اهلیت، توانایی مالی و سلامت پدر حضانت طفل به او سپرده می‌شود.

محدودیت قانونی و فقهی ( ماده 197 قانون احوال شخصیه) دیگری که در زمینه حضانت طفل توسط مادر وجود دارد این است که مادر در صورت ازدواج مجدد با مرد دیگر حق قانونی خود را از دست می‌دهد و حق حضانت به پدر طفل منتقل می‌گردد و این مورد باعث می‌شود تعداد زیادی از مادران بعد از جدایی حق شرعی و قانونی خود را برای ازدواج با مرد دیگر از دست دهند و علاوه بر آن همین محدودیت باعث می‌شود زنانی که منبعی برای امرار معاش نداشته باشند و نتوانند از پس تأمین مخارج زندگی خود برآیند با تحمل مشقات زیاد بین دو راهی نگهداری طفل خود یا ازدواج قرار می‌‌گیرد.

از طرف دیگر به لحاظ روحی و عاطفی طفل به مادر نزدیکتر بوده و پرورش و نگهداری طفل تا رسیدن به سنی که مصلحت خود را تشخیص دهد توسط مادر راحت‌تر و منطقی‌تر بوده، بنابراین بهتر است قوانین موضوعه به گونه‌ای تعدیل شود که مصلحت طفل تأمین گردد. در غیر این ‌صورت، سرگردانی فرزند طلاق بیشتر خواهد شد.

همچنان بخوانید

طلاق آغاز دوباره‌ی زندگی است

طلاق آغاز دوباره‌ی زندگی است

27 حوت 1401
هشت سال در نکاح متجاوز

هشت سال در نکاح متجاوز

23 جدی 1401
موضوعات مرتبط
کلمات کلیدی: حضانتطلاق
دیدگاه شما چیست؟

دیدگاه‌ها 1

  1. سید روف کریمي says:
    4 ماه پیش

    اسلام علیکم!
    د افغانستان د مدني قانون له نظره د انجلۍ د حضانت موده ۹ کاله او د هلک د حضانت موده ۷ کاله ټاکل شوي ده، پدې کې څه حکمت دی؟
    ولې مساوي نه دي ټاکل شوی؟

    پاسخ

دیدگاهتان را بنویسید لغو پاسخ

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *

به دیگران بفرستید
Share on facebook
فیسبوک
Share on twitter
توییتر
Share on telegram
تلگرام
Share on whatsapp
واتساپ
پرخواننده‌ترین‌ها
 خاله‌ام از ساده‌لوحی‌ من سواستفاده کرد
هزار و یک شب

 خاله‌ام از ساده‌لوحی‌ من سواستفاده کرد

27 حوت 1401

خاله‌ی صدیقه زمانی‌که متوجه شد میان صدیقه و شریف تفاوت‌های فکری وجود دارد و شریف اندکی از صدیقه ناراضی است، از این فرصت استفاده‌ کرد تا آن‌ها را از هم دور بسازد و این پیوند...

بیشتر بخوانید
ازدواج اجباری در بدل قرض پدر
گزارش

پدرم مرا در بدل قرضش به شوهر داد

25 حوت 1401

پدرم بی‌کار بود، مدت‌ها می‌شد که کار نمی‌کرد و درآمدی نداشت. نه نفر در خانه نان‌خور بودیم و فقط پدرم نان‌آور بود. ما چهار خواهر و چهار برادر بودیم که با پدر و مادرم یک‌جا ده نفر...

بیشتر بخوانید
فرزندآوری برای مسئول ساختن شوهرم اشتباه بود
هزار و یک شب

فرزندآوری برای مسئول ساختن شوهرم اشتباه بود

23 حوت 1401

یاسمن را به ظاهر دادند و در بدلش خواهر ظاهر را به برادر یاسمن گرفتند. هرچند یاسمن از بودن و ازدواج با ظاهر خوشحال بود، اما ظاهر از این ازدواج راضی نبود و یاسمن را نمی‌خواست. او...

بیشتر بخوانید
نامادری
هزار و یک شب

نامادری

2 حوت 1401

مادرم که فوت شد، پدرم ازدواج مجدد کرد. زندگی ما از این رو به آن رو شد. نامادری‌ام تا که اولاد‌دار نشده بود با ما خوب رویه می‌کرد. اولاددار که شد رویه‌اش تغییر کرد.

بیشتر بخوانید
ازدواج زیر سن
هزار و یک شب

در چهار سالگی مرا به شوهر دادند

15 حوت 1401

نمی‌دانستم که شوهر دارم. اولین بار پدرم برایم گفت که وقتی چهار ساله بودم او مرا به شوهر داده و به نام پسر کاکایم کرده است.

بیشتر بخوانید
Nimrokh Logo
بستر گفتمان زنانه

نیمرخ رسانه‌‌ی آزاد است که با نگاه ویژه به تحلیل بررسی و بازنمایی مسایل زنان می‌پردازد. نیمرخ صدای اعتراض و پرسش زنان است.

  • درباره نیمرخ
  • تماس با ما
  • شرایط همکاری
Facebook Twitter Youtube Instagram Telegram Whatsapp
نسخه پی دی اف

بایگانی

نمایش
دانلود
بایگانی

2022 نیمرخ – بازنشر مطالب نیمرخ فقط با ذکر کامل منبع مجاز است.

هیچ نتیجه‌ای یافت نشد
نمایش همه‌ی نتایج
  • گزارش
  • هزار و یک‌ شب
  • گفت‌وگو
  • مقالات
  • ترجمه
  • پادکست
EN

-
00:00
00:00

لیست پخش

Update Required Flash plugin
-
00:00
00:00