نتایج همهپرسی نی(نهاد حمایت کننده رسانههای آزاد افغانستان) نشان میدهد که کشتار هدفمند خبرنگاران باعث کاهش حضور زنان در رسانهها شده ولی حکومت برای مصونیت خبرنگاران برنامه عملی ندارد.
عبدالمجیب خلوتگر، رییس اجرایی نی امروز(پنجشنبه، 21 حوت 1399 خورشیدی) در کنفرانس خبری اعلام کرد که نتایج بررسی این نهاد از پنج شهر بزرگ کشور نشان میدهد در جریان یک سال اخیر 40 درصد قربانیان حملات هدفمند به جان خبرنگاران را زنان تشکیل میدهد.
او افزود که در یک سال اخیر 11 خبرنگار کشته شده، در دو رویداد بر خانواده خبرنگاران حمله مسلحانه صورت گرفته و 3 تن کشته شدهاند.
آقای خلوتگر گفت در جریان سه ماه اخیر 50 خبرنگار از کشور خارج شده که 15 تن شان بانوان اند.
به گفتهی او، 10 بانوی خبرنگار بخاطر تهدیدات امنیتی در داخل کشور جابجا شدهاند؛ بعضیها از پایتخت به ولایت و شماری از ولایتها به پایتخت آمدهاند.
این سروی نی از سراسر کشور با تمرکز روی پنج شهر عمده کشور(کابل، هرات، مزار شریف، قندهار و جلالآباد) صورت گرفته است.
در نتایج سروی نی آمده است که حضور زنان در رسانههای کشور 17 درصد است، اما تهدیدات امنیتی باعث شده که تعداد خانمها از رسانهها از 1900 تن به 1700 تن کاهش یابد.
آقای خلوتگر گفت نتایج بررسی نی نشان میدهد که پس از کشته شدن ملالی میوند و سپس سه بانوی دیگر از کارمندان تلویزیون محلی انعکاس، حضور بانوان در رسانههای ولایت ننگرهار 40 درصد کاهش یافته است.
همچنین تعداد بانوان خبرنگار و کارمند رسانه در ولایت قندهار 90 درصد و در ولایت بلخ 20 درصد کاهش یافته است. اگرچند در ولایت هرات تعداد بانوان کاهش نیافته، اما ظاهر شدن خبرنگاران زن در برنامهها و یا در ساحه برای تهیه خبر و گزارش کم شده است.
لیدا که در یک رسانه خصوصی در کابل کار میکند نگران است که با تداوم کشتار هدفمند خبرنگاران، محدودیتهای اجتماعی بر کار خبرنگاران زن زیادتر شود.
لیدا به نیمرخ گفت: ارچند که تاهنوز خانوادهام برای کار رسانهای من محدودیت وضع نکرده ولی نگرانیها به شدت افزایش یافته و ممکن است بیش از این خانوادهها نیز بخاطر امنیت جان خبرنگاران زن از آنان بخواهند که دست از کار بکشند.
در همین حال، نی ابراز امیدواری میکند که در پایتخت کشور تعداد خبرنگاران زن پنج درصد افزایش یافته و رسانههایی که در عرصه زنان کار میکنند نیز بیشتر شده است.
در این اواخر، رادیو نوای زن و رادیو صدای زن در ولایت فراه و رادیو تلویزیون پیوستون در ارزگان با رویکرد نشراتی متمرکز بر مسایل زنان ایجاد شدهاند.
با این همه، نگرانی کار زنان در رسانهها از افزایش تهدیدهای امنیتی نشأت میگیرد.
مجیب خلوتگر به هفتهنامه نیمرخ گفت: حکومت باید برنامه عمل و رهنمود امنیتی برای خبرنگاران را هرچه عاجل نهایی سازد.
به گفته او، عملیسازی این رهنمود امنیتی میتواند برای محافظت از همه کارمندان رسانهها به ویژه خبرنگاران ساحه و زنان موثر باشد.
ماهجبین در یک رسانه خصوصی در کابل کار میکند و نسبت به عملکرد حکومت برای محافظت از کارمندان رسانهها معترض است.
خانم ماهجبین به نیمرخ گفت: کشتار هدفمند خبرنگاران بر کار زنان در رسانهها تأثیر منفی گذاشته و تداوم این وضعیت باعث خواهد شد که یکی از بزرگترین دستاوردهای دو دهه اخیر که همانا آزادی بیان و حضور زنان است، از دست خواهد رفت.
این در حالیست که در این اواخر رویکرد خشونت علیه خبرنگاران تغییر کرده است.
پیش از این خبرنگاران در رویدادهایی همچون انفجار و انتحار قربانی میشدند، اما در این اواخر خبرنگاران و کارمندان رسانهها توسط افراد مسلح ناشناس به گونه مستقیم هدف گلوله قرار میگیرند و یا توسط ماینهای کارگذاری شده از بین میروند.
رییس اجرایی نی میگوید رویکرد خشونت با خبرنگاران «خطرناک» شده و باعث ایجاد «رعب و ترس» در میان جامعه خبرنگاری شده است که وضعیت زمینه دسترسی به اطلاعات را نیز محدود ساخته است.
به گفتهی آقای خلوتگر، اکنون مراکز رسانهها، خانهی خبرنگاران و مسیر رفتوآمد شان؛ همهجا برای اهالی رسانهها ناامن است و خانوادههای آنان نیز تحت تهدید قرار دارند.
در این اواخر سه عضو خانواده یک خبرنگار محلی در غور در اثر حمله جنگجویان طالبان کشته شدند و خانواده یک خبرنگار در تخار نیز با شلیک گلوله تهدید شدهاند.
در همین حال، خبرنگاران به ویژه بانوان خبرنگار در کابل در اعتراض به تشدید ناامنیها و تهدیدها علیه جان خبرنگاران میگویند حکومت باید برای محافظت از سربازان عرصه اطلاعرسانی برنامه عمل داشته باشد.
حمیده مددی، یکی از بانوان خبرنگار به نیمرخ گفت: «زمانی که خبر شدم ملالی میوند در ننگرهار در حمله هدفمند کشته شد و سپس سه تن از بانوان همکار او در یک روز کشته شدند، از ادامه کار در رسانهها مأیوس شدم و تصمیم گرفتم از کار خبرنگاری دست بکشم.»
نی رویکرد حکومت در قبال رسیدگی به پرونده خبرنگاران قربانی کشتار هدفمند را برچسبزنی به قضایای شخصی و بیشعورپنداری مردم میداند.
آقای خلوتگر، رییس اجرایی نی گفت: نهادهای کشفی و استخباراتی مدعی است که 130 قضیه خشونت علیه خبرنگاران پیگیری شده ولی نهادهای عدلی و قضایی میگوید فقط 26 پرونده برای رسیدگی به دادستانی رسیده است.