شبکه زنان افغان و شماری دیگر از ائتلافهای زنان میگویند طرح پیشنهادی امریکا برای صلح افغانستان قابل قبول مردم به ویژه زنان کشور نیست زیرا این راهکار نامناسبیست که حقوق زنان و آزادی بیان را با خطر جدی مواجه خواهد کرد.
ماری اکرمی، رییس اجرایی شبکه زنان افغان امروز(یکشنبه، 24 حوت 1399 خورشیدی) در نشست خبری گفت: موقف زنان و نهادهای حامی زنان در پیوند به طرح پیشنهادی امریکا برای صلح افغانستان توسط این شبکه آماده شده که در آن نگرانیهای زنان نسبت به پیامد تطبیق طرح امریکا بازتاب یافته است.
به گفتهی او، در طرح پیشنهادی وزارت امور خارجه امریکا برای صلح افغانستان که در رسانهها درز کرده، تقسیم پنجاه درصدی قدرت با گروه طالبان، تشکیل شورای فقهای اسلام و تعدیل قانون اساسی افغانستان درشتترین مادههایی است که ارزشها و دستاوردهای دو دهه اخیر در کشور را با خطر مواجه خواهد کرد.
شینکی کروخیل، عضو مجلس نمایندگان در این برنامه گفت: در روند توافق امریکا و طالبان، حکومت و مردم افغانستان به دور نگه داشته شدند؛ به جای کاهش خشونتها، کشتار جامعه مدنی، افراد ملکی، خبرنگاران و مدافعان حقوق بشر افزایش یافت که این رویه ما را از صلح دور ساخت.
خانم کروخیل افزود، امریکا برای تحقق دموکراسی در افغانستان آمده بود، حالا که قصد خروج دارد، آیا تعریف امریکا از دموکراسی همین است که حکومت موقت و غیرانتخابی را روی کار آورد تا گروه طالبان به قدرت برسد؟
در قطعنامهای که از سوی شبکه زنان افغان و شماری دیگر از چترهای حمایتی زنان شامل «صدای ما، آینده ما»، «باهم قویتریم»، «خط سرخ من» و «ابتکار زنان برای صلح» صادر شد، موقف زنان افغانستان در سه مورد را بیان میکند: 1. شورای عالی فقهای اسلامی؛ 2. حکومت انتقالی صلح و نقشه راه سیاسی و 3. آتشبس دایمی و همهشمول.
شبکه زنان افغان تأکید دارد که ایجاد شورای عالی فقهای اسلامی نباید در تضاد با قانون اساسی و سایر اسناد تقنینی در کشور باشد و این شورا نباید صلاحیت دادگاه عالی را زیر سوال ببرد و یا در امور قانونگذاری دخالت کند.
همچنین موقف زنان افغانستان در قبال ایجاد شورای عالی فقهای اسلامی این است که باید فعالیت آن مبتنی بر اصول دموکراتیک باشد و حقوق زنان، حقوق بشر، آزادی بیان و حقوق اقلیتها و افراد آسیبپذیر را نقض نکند.
آنچه از متن قطعنامه شبکه زنان برمیآید این است که نمیتوان با ایجاد یک تشکل سیاسی یا مذهبی مخالفت کرد ولی ساختار آن نباید در انحصار گروه طالبان باشد، بلکه نمایندگان گروههای مختلف مذهبی براساس شایستگی در آن راه یابند.
شبکه زنان افغان از همه طرفهای دخیل در پروسه صلح و احزاب سیاسی میخواهد که در صورت ایجاد هرگونه ساختار سیاسی جدید حضور معنادار زنان معامله سیاسی نشود، مشارکت حداقل 30 درصدی زنان در هرسه قوه دولت: قانونگذاری، قضایی و اجرایی حفظ شود.
این چتر حمایتی زنان خواستار شفافیت در روند صلح و پساتوافق صلح شده از جوانب دخیل در این پروسه میخواهد در صورت تشکیل هرگونه ساختار جدید سیاسی، فرهنگ معافیت از مجازات از بین برود و عدالت انتقالی تطبیق شود.
هیأت رهبری شبکه زنان افغان در این برنامه تأکید کردند که آتشبس به عنوان یک مکانیزم فوری و دایمی در روند صلح مطرح شود و حضور زنان در هر کمیسیون آتشبس برای حقیقتیابی 15 درصد حضور داشته باشند.
این در حالیست که روند مذاکرات صلح میان هیأتهای مذاکره کننده دولت افغانستان و گروه طالبان پس از سه ماه چانهزنی در قطر بر سر آجندای مذاکرات به توافق رسیدند و سپس این پروسه متوقف شد.
پس از اعلام رویکرد حکومت جدید امریکا به رهبری جو بایدن که در آن به بازبینی توافقنامه امریکا و طالبان اشاره شد و سپس بر خروج نیروهای امریکا در اول ماه می 2021 میلادی تأکید شده است، دور دوم مذاکرات دولت و طالبان به بنبست رسید.
حالا قرار است به زودی در ترکیه نشستی در سطح بینالمللی با حضور نمایندگان همه کشورهای حامی حکومت افغانستان، نمایندگان دولت افغانستان و گروه طالبان برگزار گردد تا آیندهی سیاسی افغانستان و سرنوشت صلح دولت با گروه طالبان مشخص شود.