نخستین جشن ملی نوروز در باغ چهلستون کابل برگزار شد.
این جشن فرهنگی برای گرامیداشت از آغاز سال جدید خورشیدی امروز(چهارشنبه، 4 حمل 1400) از سوی وزارت اطلاعات و فرهنگ برگزار شد.
نمایشگاه صنایع دستی زنان، نمایشگاه هنرهای رزمی، سرکس، نمایشگاه عکاسی، تیاتر، موسیقی و شعرخوانی بخشی از این برنامه بود.
عبدالمنان شیوای شرق، معین نشرات وزارت اطلاعات و فرهنگ و رییس کمیسیون برگزاری جشن ملی نوروز در این برنامه گفت: برگزاری این جشن که در چندین کشور بزرگداشت میشود، میتواند در همگرایی منطقهای موثر باشد.
او افزود که این جشن در سراسر کشور به همکاری نهادهای مختلف دولتی برگزار شده است.
به گفتهی او، ضمن کابل، در 33 ولایت کشور نیز برنامهی گرامیداشت از نوروز با عین محتوا و برنامههای فرهنگی برگزار میشود که نمایشگاههای صنایع دستی از سوی زنان به همکاری وزارت صنعت و تجارت و وزارت امور زنان بخش مهمی از این برنامه است.
طاهر زهیر، سرپرست وزارت اطلاعات و فرهنگ در این برنامه، گرامیداشت از نوروز را زمینهساز گسترش «شادی» در جامعه عنوان کرد و گفت: برگزاری جشن نوروز یک زمینهی فرهنگی است تا خشونتها در کشور کاهش یابد و مردم به شادکامی دست یابند.
به گفتهی آقای زهیر، دولت زمانی در تأمین امنیت و رفاه در کشور موفق خواهد شد که سیاست شادکامی را به عنوان پالیسی رسیدن به توسعه انتخاب کند.
او افزود که تا امروز بعضی از افراد و جریانها با بزرگداشت نوروز مخالفت داشتند، اما این مخالفتها از روی حسادت کور و عدم آگاهی است؛ در حالی که خلیفهی چهارم اسلام و امام اعظم ابوحنیفه نوروز را رویداد نیکوی فرهنگی خواندهاند، پس برچسب دینی زدن به مخالفتهای شخصی و سلیقهای با نوروز کار ناپسندیست که مانع گسترش فرهنگ نوروزی نمیشود.
سرپرست وزارت اطلاعات و فرهنگ ابراز داشت که اکنون سیاست حکومت بر فرهنگ تمرکز دارد و پس از این از نوروز به عنوان یک فرصت مناسب برای خلق شادی و همگرایی داخلی و منطقهای استفاده خواهد شد.
این برای نخستین بار است که حکومت افغانستان نوروز را به صورت رسمی جشن میگیرد.
سه روز قبل، در روز نوروز(اول حمل) یک جشن فرهنگی در ارگ ریاست جمهوری نیز برگزار شده بود.
آقای شیوای شرق به نیمرخ گفت: رسمی شدن این جشن میتواند بر ماندگاری و گسترش فرهنگ گرامیداشت از نوروز در افغانستان که یک آیین کهن و باستانی چهارده کشور آسیایی است، تأثیر به سزا داشته باشد.
به غیر از افغانستان، کشورهایی همچون ایران، تاجیکستان، آذربایجان، ازبیکستان، ترکمنستان، قزاقستان و… نوروز را فصل زایش و نو شدن طبیعت دانسته، به صورت رسمی و عرفی بزرگداشت میکنند.
در افغانستان، امسال نخستین جشن ملی نوروز همراه بود با برافراشتن پرچم نوروز که از سوی وزارت اطلاعات و فرهنگ تهیه شده است. این پرچم متشکل از نشانههای کهن و باستانی این سرزمین و قلمروز زبان فارسی و تمدن جمشیدی است.