مکانیزم افغانستان برای صلح همه شمول برنامهای را با عنوان «همایش ملی صلح» در کابل دایر کرد که در آن بر حفظ حقوق و آزادی زنان تأکید شد.
این برنامه روز دوشنبه، 9 حمل 1400 خورشیدی در باغ چهلستون کابل برگزار شد.
لیلما ناصری، رهبر کمیتههای مکانیزم افغانستان برای صلح همه شمول به نیمرخ گفت: در این برنامه بیش از یک هزار نفر از 34 ولایت افغانستان اشتراک کردهاند.
او افزود که قرار بود 50 درصد از اعضای این نشست مردمی را بانوان تشکیل دهند، اما بنابر محدودیتهایی که سد راه زنان در ولایتها قرار دارد، دهها تن از این بانوان نتوانستند اشتراک ورزند.
اکنون حدود 40 درصد اشتراک کنندگان را بانوان تشکیل میدهد.
خانم ناصری گفت که اشتراک کنندگان این برنامه از اقشار مختلف جامعه: زنان، جوانان، علمای دین، نهادهای مدنی، رسانهها و… حضور دارند تا دیدگاههای مختلف جامعه در مورد صلح به صورت واحد انعکاس داده شود.
اشتراک کنندگان این نشست، در قالب 27 گروه کاری نظریات شان را در مورد پروسه صلح جمعآوری کردند تا با دولت، هیأت مذاکره کننده صلح، گروه طالبان و همکاران بینالمللی افغانستان در روند صلح به اشتراک بگذارند.
این گروهها به مدت یک روز روی مسایلی همچون ضرورت تأمین صلح، چالشهای صلح، راهکاری صلح، مسایلی که باید در میز مذاکره به گفتمان گذاشته شود، مسایلی که از دید مردم قابل گفتوگو نیست، لزوم و یا عدم تعدیل قانون اساسی و… بحث کردند.
در اخیر روز این نشست با صدور یک قطعنامه پایان یافت که در آن اکثریت مطلق گروهها قانون اساسی را به عنوان یک قانون مبتنی بر اصول دین اسلام شناخته ضرورت به تعدیل آن ندانستند.
همچنان اشتراک کنندگان این نشست به عنوان نمایندگان اقشار و نواحی مختلف کشور بر ضرورت تأمین آتشبس به عنوان یک راهکار موفقیت مذاکرات صلح تأکید ورزیدند.
حفظ حقوق و آزادیها زنان و مصئونیت آزادی بیان و رسانهها نیز از درشتترین خواستهای اشتراک کنندگان این برنامه بود که از تمامی جوانب دخیل در پروسه صلح خواسته شد تا حقوق زنان و آزادی بیان را قربانی پالیسیهای شخصی جناحها نکنند.
حضور زنان در نشستهای صلح از جمله حضور پررنگ و موثر زنان در نشست استانبول که به زودی قرار است دایر شود، از جمله خواستهای اساسی اشتراک کنندگان این برنامه بود. زیرا به باور اشتراک کنندگان، صلحی که در آن نصف جامعه نادیده گرفته شود هرگز به موفقیت نخواهد رسید و پایداری نیز نخواهد داشت.
مکانیزم افغانستان برای صلح همه شمول یک نهاد مدنی مستقل است که برای جمع آوری و بازتاب دیدگاههای اقشار مختلف مردم در مورد صلح کار میکند تا نظریات مردم در روند مذاکرات صلح نادیده گرفته نشود. این نهاد چندی پیش در شهر دبی امارات متحده عربی یک نشست مخصوص زنان افغانستان دایر کرده بود که در آن فعالان حقوق زن از داخل و خارج کشور اشتراک نموده خواستها، نگرانیها و راهکارهای مد نظر شان در مورد صلح دولت با گروه طالبان را به اشتراک گذاشتند.